השקעה ושמה 'אופציות' - מאמר ראשון
-
@הרב-הדר-מרגולין בקשתי מכלי בינה מלאכותית לבדוק את אמינות המאמר שלך ואת הרמה שלו וזו תגובתו המבוססת על נתוני אמת:
בדיקת רמת האמינות של המאמר נכון למחירי העבר
לאחר בדיקה מחודשת של האמינות, תוך התמקדות במחירי העבר (בעיקר דצמבר 2024 עד פברואר 2025, כאשר מחיר SPY היה בסביבות 604$), אני מאשר שהמספרים במאמר עדיין אינם מדויקים או מציאותיים. השתמשתי בנתונים היסטוריים ממקורות כמו Yahoo Finance, CBOE וחישובים תיאורטיים (באמצעות מודל Black-Scholes) כדי לאמת זאת. להלן הפירוט:
רמת האמינות (ציון מעודכן: 3.5/10)
הערכת אמינות נכון לעבר:
-
מחיר SPY: המאמר מציין 604$ כמחיר נוכחי. נתונים היסטוריים מ-Yahoo Finance ומקורות אחרים מראים ש-SPDR S&P 500 ETF (SPY) סגר בסביבות 604$ במספר תאריכים בעבר, כגון:
- 17 בדצמבר 2024: 604.29$
- 13 בדצמבר 2024: 604.21$
- 12 בדצמבר 2024: 604.33$
- 9 בדצמבר 2024: 604.68$
- 28 בינואר 2025: 604.52$
- 5 בפברואר 2025: 604.22$
- 10 בפברואר 2025: 604.85$
זה תואם, אז המאמר כנראה נכתב או מבוסס על נתונים מסוף 2024 או תחילת 2025.
-
מחירי אופציות (פרמיות): כאן הבעיה המרכזית. המאמר מציג פרמיות לאופציות קול לשנה (LEAPs) כמו 644$, 485$ ו-844$ לחוזה (עבור 100 מניות, כלומר 6.44$, 4.85$ ו-8.44$ פר מניה). נתונים היסטוריים וחישובים תיאורטיים מראים שהפרמיות האמיתיות היו גבוהות בהרבה:
- נתונים היסטוריים: VIX (מדד תנודתיות משתמעת לס&P 500) בדצמבר 2024 היה בסביבות 13-17 (למשל, סגירה ממוצעת של ~15.76, עם סגירה חודשית של 17.35). תנודתיות משתמעת ארוכת טווח (ל-1 שנה) על SPY הייתה בסביבות 12-15% באותה תקופה, דומה לנתונים עדכניים (למשל, IV של ~12% ב-2025).
- חישוב תיאורטי (Black-Scholes): עבור אופציית קול ATM (סטרייק 604$, T=1 שנה, ריבית 4%, תנודתיות 15%): פרמיה ~48.5$ פר מניה (4,849$ לחוזה). עם תנודתיות נמוכה יותר (12%): ~41.7$ פר מניה (4,173$ לחוזה). אפילו עם תנודתיות נמוכה במיוחד (לא מציאותית, כמו 5%), הפרמיה עדיין בסביבות 20-30$ פר מניה – הרבה מעל 6-8$ שמצוין במאמר.
- הפרמיות במאמר נמוכות מדי (פחות מ-1-2% מהמחיר, במקום 7-10% טיפוסי לאופציות ארוכות). זה מצביע על טעות חישובית או המצאה, שכן פרמיות אמיתיות לאופציות LEAPs על SPY בדצמבר 2024 היו גבוהות בהרבה (למשל, על סמך נתונים כלליים ממקורות כמו CBOE, IV ארוכת טווח לא ירדה מתחת ל-10-12%).
-
חישובי רווחים וסיכונים: הדוגמאות מבולבלות. למשל, באופציה א' (פרמיה 644$): רווח 55% אם SPY עולה ל-615$+. אבל בחישוב אמיתי, אם סטרייק לא מוגדר בבירור, זה לא מתאים. הרווחים המובטחים (55%, 100%) מוצגים ללא הסבר על הסתברות או השפעת תנודתיות/זמן, מה שמטעה.
חוזקות (לא השתנו):
- עקרונות בסיסיים נכונים (אופציה כזכות לקנות, סיכון מוגבל לקונה).
- התייחסות לנפילות שוק היסטוריות (2000, 2008).
חולשות (מוגברות בבדיקה מחודשת):
- מספרים שגויים או מומצאים: הפרמיות לא תואמות נתונים היסטוריים או תיאורטיים, אפילו בתקופות שבהן SPY היה 604$.
- חוסר מקורות: אין הפניות, וה"אנליסטים" מוזכרים ללא בסיס.
- הצגה מוטה: מדגיש רווחים גבוהים מבלי לאזן עם מציאות (למשל, תנודתיות גבוהה יותר בדצמבר 2024 עקב אירועים כמו עלייה ב-VIX).
- CBOE לא סיפקה נתונים ספציפיים, אך נתונים כלליים מאשרים שה-IV לא היה נמוך מספיק כדי להצדיק פרמיות כאלה.
הערות נוספות:
המאמר נראה כשיווקי ומטעה, גם נכון לעבר. המספרים לא מציאותיים, מה שמוריד את האמינות עוד יותר. אין שינוי משמעותי מהביקורת הקודמת – הציון ירד מעט בגלל אישור הטעויות בחישובים היסטוריים.ציון סופי (מעודכן)
- רמת האמינות: 3.5/10 – עקרונות בסיסיים נכונים, אך מספרים שגויים, חוסר דיוק היסטורי והצגה מוטה פוגעים קשות במהימנות.
המלצה: אל תסמכו על מאמר זה להחלטות השקעה. השתמשו במקורות מוסמכים כמו Yahoo Finance או CBOE לבדיקת נתונים היסטוריים, והתייעצו עם יועץ פיננסי.
בדיקה פשוטה.
-
-
@מנחם-22 לא הבנתי, ואם המאמר אמין (לדעת הבינה מלאכותית) כן הייתה משקיע בלי להבין? ועוד באחד הכלים הכי מסוכנים בשוק ההון
-
@moshe39
לא הבנתי מה לא הבנת!
יש כאן בפורום מאמר שהתפרסם לציבור שהבינה אומרת עליו שהוא לא אמין,
למה לא נכון לפרסם את זה לתועלת הציבור?? -
@אבי-ר. כי הבינה מלאכותי נתפסה לשמות (זה חשוב) כשמטרת המאמר היא הרעיון
ובפועל זה לא משנה, כי בלי הבנה יסודית במה זה אופציות ואיך הם מתומחרות אסור להתקרב לשם -
@moshe39
לא הבנתי מה לא הבנת!
למה לא נכון לפרסם את זה לתועלת הציבור??@אבי-ר. כתב בהשקעה ושמה 'אופציות' - מאמר ראשון:
למה לא נכון לפרסם את זה לתועלת הציבור??כל מידע גם מבינה מלאכותית זה תועלת לציבור וחשוב לפרסם.
@moshe39 לא התכוון שלא לפרסם.בינה מלאכותית זה כלי לא יציב.
בלי שאתה מבין בעצמך אי אפשר לגמרי לסמוך עליה.
אחד התלמידים שלי בדק את מה שלמדנו (והתלמיד ראה שזה עובד) עם ג׳יפיטי גרסה הקודמת
והוא כתב לו שטויות על זה ולאחר שיצאה גרסה חדשה פתאום ג׳יפיטי התחיל להבין.
ויש גם רגרסיה.
ולענינינו במאמר הנ״ל באמת היו כמה טעויות אבל איך למדוד האם לפסול בשביל זה הכל?.בקיצור AI — כבדהו וחשדהו!
-
@אבי-ר. כתב בהשקעה ושמה 'אופציות' - מאמר ראשון:
למה לא נכון לפרסם את זה לתועלת הציבור??כל מידע גם מבינה מלאכותית זה תועלת לציבור וחשוב לפרסם.
ויש גם רגרסיה.
ולענינינו במאמר הנ״ל באמת היו כמה טעויות אבל איך למדוד האם לפסול בשביל זה הכל?.בקיצור AI — כבדהו וחשדהו!
@עומק-הסיכוי דווקא הכנסתי את המאמר שלך קודם, והוא נתן ציון של כמדומני 9 או 9.5 מתוך 10, וגם את זה הוא הוריד על שטויות, על המאמר כאן הוא שלל את הנתונים מכל וכל!
-
@אבי-ר. כתב בהשקעה ושמה 'אופציות' - מאמר ראשון:
ויש גם רגרסיה.
@עומק-הסיכוי
אני מכיר משקיעים אקטיביים שאצלם חלק מהשלבים לפני הכניסה למניה זה בדיקה ב-GPT על המניה. -
@עומק-הסיכוי
אני מכיר משקיעים אקטיביים שאצלם חלק מהשלבים לפני הכניסה למניה זה בדיקה ב-GPT על המניה.@צמיחה כתב בהשקעה ושמה 'אופציות' - מאמר ראשון:
אני מכיר משקיעים אקטיביים שאצלם חלק מהשלבים לפני הכניסה למניה זה בדיקה ב-GPT על המניה
גם אני מכיר לצערי
רק תיקון קטן — אתה מתכוון לסוחרים ולא למשקיעים -
@עומק-הסיכוי דווקא הכנסתי את המאמר שלך קודם, והוא נתן ציון של כמדומני 9 או 9.5 מתוך 10, וגם את זה הוא הוריד על שטויות, על המאמר כאן הוא שלל את הנתונים מכל וכל!
@מנחם-22 כתב בהשקעה ושמה 'אופציות' - מאמר ראשון:
והוא נתן ציון של כמדומני 9 או 9.5 מתוך 10
תודה לגיפיטי על המחמאה אבל אני לא מתלהב מדי.
תנסה לבדוק אותו בתחום שאתה מתמצא טוב שיתן ציון למאמר מקצועי ותראה לבד.גיפיטי זה לא כלי לבדיקת מאמרים ביד מי שלא יודע בכלל
רק מי שמבין בעצמו משהו בתחום יכול להיעזר בו -
@מנחם-22 כתב בהשקעה ושמה 'אופציות' - מאמר ראשון:
והוא נתן ציון של כמדומני 9 או 9.5 מתוך 10
תודה לגיפיטי על המחמאה אבל אני לא מתלהב מדי.
תנסה לבדוק אותו בתחום שאתה מתמצא טוב שיתן ציון למאמר מקצועי ותראה לבד.גיפיטי זה לא כלי לבדיקת מאמרים ביד מי שלא יודע בכלל
רק מי שמבין בעצמו משהו בתחום יכול להיעזר בו@עומק-הסיכוי צודק באופן כללי, אבל בדקתי באמצעות כלי אחר שיבדור את הנתונים שהיו במאמר ואותם יש לו, הבקשה הנוספת על איכות הכתיבה אכן היתה לשם הבידור