דילוג לתוכן

אז לגדר מט"ח או לא?

• במאמרים הקודמים דיברנו על מה זה מט"ח,
    https://forum.benakel.org/topic/1251/תפסיקו-להמר-על-הדולר-מטבע-הוא-כלי-עבודה-ולא-מכשיר-השקעה.

איך הוא משפיע על תיק ההשקעות שלנו ומהם הגורמים לשקל להתחזק או לדולר להיחלש.
    https://forum.benakel.org/topic/1276/השקל-מתחזק-אבל-זה-לא-רק-סיפור-ישראלי

עכשיו מגיעה השאלה הפרקטית: מה עושים עם זה בתיק ההשקעות, האם לגדר מט"ח או לא?

לפני הכול צריך להפריד בין השקעה לטווח קצר או לטווח ארוך.
    בהשקעה לטווח קצר, המטבע הוא חלק מהמשחק. הוא זז ומשפיע על התשואה, ולכן גידור יכול להיות כלי וצריך לקחת אותו בחשבון כחלק מהאסטרטגיה הכללית שלנו.

בטווח ארוך, הסיפור שונה. אם נכנסנו להשקעה ל־20 שנה, אי אפשר לקבל החלטות לפי מה שקורה עכשיו. כאן צריך לבחור גישה קבועה.

חשוב לי לחדד נקודה לפני שממשיכים: כל הדיון כאן הוא על תשואה נטו כלומר, האם הגידור מעלה או פוגע בתשואה לאורך זמן.
    אם אנחנו מדברים על פיזור סיכונים או על איך התיק מתנהג בתרחישים שונים, זה כבר דיון אחר לגמרי, עם שיקולים אחרים.

אז מה זה גידור מט"ח?

בפשטות, זה לנטרל את השפעת המטבע, להשקיע בחו"ל, אבל שהתוצאה תהיה בשקלים.

נשמע טוב, אבל יש לזה מחיר.

העלות מגיעה מפערי ריביות בין מדינות. בפועל מדובר על סדר גודל שמשתנה לאורך זמן, לעיתים סביב אחוז בשנה ולעיתים פחות.
    חשוב להבין, העלות הזו היא בנוסף לדמי הניהול שאנו משלמים, ומשתקפת בתשואה נמוכה יותר מהמסלול הלא מגודר.

אם כך, הדרך הנכונה להסתכל על הדברים היא:
    מצד אחד – עלות הגידור.
    מצד שני – הסיכון להיחלשות המטבע ובמקרה הזה הדולר.

תכלס:

1. אם נסתכל סטטיסטית, הגידור לא יצא משתלם לאורך הזמן.
      לדוגמא: אם נוציא את התקופה האחרונה בה השקל מאוד התחזק, היסטורית הדולר נחלש סביב בכמעט 20 אחוז, מה שאומר שהגידור לא היה משתלם.
      ועדיין, אי אפשר לדעת את העתיד, ובמיוחד בתקופה האחרונה יש יותר ויותר קולות שטוענים שהדולר ימשיך להיחלש.

2. כשאנו משקיעים בארצות הברית, אנו עושים זאת מתוך אמונה בכלכלה האמריקאית, שחלק משמעותי ממנה זה הדולר. למרות שאנו נמצאים בישראל ומרוויחים בשקל, בסוף אנו מודדים את התשואה שלנו בשקל.

3. הדולר נחלש בשנה האחרונה כמעט ב־20%, וקשה לי לראות מצב שתנועות חדות כאלה יחזרו על עצמן בטווח הקרוב באותו סדר גודל.

4. אפשרי לקחת את השינוי בשערי המטח כשיקול משמעותי במעבר למדדים ישראלים , במיוחד כשאנו רואים שהם לא נופלים ואף עולים בחלקם על השוק האמריקאי .

הדבר החשוב ביותר הוא לזכור שאם אתם משקיעים לטווח ארוך בגישה הפאסיבית, אתם לא מקבלים החלטות לפי מה שקרה בתקופה האחרונה, אלא בוחרים אסטרטגיה ונשארים איתה עד הסוף .
    https://forum.benakel.org/topic/973/האם-אנחנו-באמת-מבינים-מה-אנחנו-עושים-עם-הכסף-שלנו

בסוף, גידור מט"ח הוא לא שאלה של נכון או לא נכון.
    זו החלטה איך אתם רוצים שהתיק שלכם יתנהג – והאם אתם מצליחים להישאר עקביים לאורך זמן.

מרגישים מבולבלים או רוצים לשאול שאלות? אשמח לשמוע מכם ולהגיב להערות והארות. a053311311@gmail.com

האמור נועד לצרכי מידע בלבד ואינו מהווה ייעוץ השקעות, ייעוץ פיננסי או המלצה לפעולה.

• במאמרים הקודמים דיברנו על מה זה מט"ח,
    https://forum.benakel.org/topic/1251/תפסיקו-להמר-על-הדולר-מטבע-הוא-כלי-עבודה-ולא-מכשיר-השקעה.

איך הוא משפיע על תיק ההשקעות שלנו ומהם הגורמים לשקל להתחזק או לדולר להיחלש.
    https://forum.benakel.org/topic/1276/השקל-מתחזק-אבל-זה-לא-רק-סיפור-ישראלי

עכשיו מגיעה השאלה הפרקטית: מה עושים עם זה בתיק ההשקעות, האם לגדר מט"ח או לא?

לפני הכול צריך להפריד בין השקעה לטווח קצר או לטווח ארוך.
    בהשקעה לטווח קצר, המטבע הוא חלק מהמשחק. הוא זז ומשפיע על התשואה, ולכן גידור יכול להיות כלי וצריך לקחת אותו בחשבון כחלק מהאסטרטגיה הכללית שלנו.

בטווח ארוך, הסיפור שונה. אם נכנסנו להשקעה ל־20 שנה, אי אפשר לקבל החלטות לפי מה שקורה עכשיו. כאן צריך לבחור גישה קבועה.

חשוב לי לחדד נקודה לפני שממשיכים: כל הדיון כאן הוא על תשואה נטו כלומר, האם הגידור מעלה או פוגע בתשואה לאורך זמן.
    אם אנחנו מדברים על פיזור סיכונים או על איך התיק מתנהג בתרחישים שונים, זה כבר דיון אחר לגמרי, עם שיקולים אחרים.

אז מה זה גידור מט"ח?

בפשטות, זה לנטרל את השפעת המטבע, להשקיע בחו"ל, אבל שהתוצאה תהיה בשקלים.

נשמע טוב, אבל יש לזה מחיר.

העלות מגיעה מפערי ריביות בין מדינות. בפועל מדובר על סדר גודל שמשתנה לאורך זמן, לעיתים סביב אחוז בשנה ולעיתים פחות.
    חשוב להבין, העלות הזו היא בנוסף לדמי הניהול שאנו משלמים, ומשתקפת בתשואה נמוכה יותר מהמסלול הלא מגודר.

אם כך, הדרך הנכונה להסתכל על הדברים היא:
    מצד אחד – עלות הגידור.
    מצד שני – הסיכון להיחלשות המטבע ובמקרה הזה הדולר.

תכלס:

לדוגמא: אם נוציא את התקופה האחרונה בה השקל מאוד התחזק, היסטורית הדולר נחלש סביב בכמעט 20 אחוז, מה שאומר שהגידור לא היה משתלם.
      ועדיין, אי אפשר לדעת את העתיד, ובמיוחד בתקופה האחרונה יש יותר ויותר קולות שטוענים שהדולר ימשיך להיחלש.

2. כשאנו משקיעים בארצות הברית, אנו עושים זאת מתוך אמונה בכלכלה האמריקאית, שחלק משמעותי ממנה זה הדולר. למרות שאנו נמצאים בישראל ומרוויחים בשקל, בסוף אנו מודדים את התשואה שלנו בשקל.

3. הדולר נחלש בשנה האחרונה כמעט ב־20%, וקשה לי לראות מצב שתנועות חדות כאלה יחזרו על עצמן בטווח הקרוב באותו סדר גודל.

4. אפשרי לקחת את השינוי בשערי המטח כשיקול משמעותי במעבר למדדים ישראלים , במיוחד כשאנו רואים שהם לא נופלים ואף עולים בחלקם על השוק האמריקאי .

הדבר החשוב ביותר הוא לזכור שאם אתם משקיעים לטווח ארוך בגישה הפאסיבית, אתם לא מקבלים החלטות לפי מה שקרה בתקופה האחרונה, אלא בוחרים אסטרטגיה ונשארים איתה עד הסוף .
    https://forum.benakel.org/topic/973/האם-אנחנו-באמת-מבינים-מה-אנחנו-עושים-עם-הכסף-שלנו

בסוף, גידור מט"ח הוא לא שאלה של נכון או לא נכון.
    זו החלטה איך אתם רוצים שהתיק שלכם יתנהג – והאם אתם מצליחים להישאר עקביים לאורך זמן.

מרגישים מבולבלים או רוצים לשאול שאלות? אשמח לשמוע מכם ולהגיב להערות והארות. a053311311@gmail.com

האמור נועד לצרכי מידע בלבד ואינו מהווה ייעוץ השקעות, ייעוץ פיננסי או המלצה לפעולה.

@דוד-בן-זיקרי said:
    תכלס:

אם היסטורית הדולר נחלש בכמעט 20 אחוז, אז הגידור כן היה שווה, אא"כ עלות הגידור היא יותר גבוהה מ-20%.

1. אפשרי לקחת את השינוי בשערי המטח כשיקול משמעותי במעבר למדדים ישראלים ,

אני יודע שאתה אוהב את מדדי ת"א ואת ההשקעה בישראל, אבל האם המלצת כאן להעביר מהשוק האמריקאי למדדים ישראלים בגלל השינוי בשערי המט"ח?
    או שהתכוונת לומר שבאופן כללי לפני שבוחרים מסלול צריך לקחת גם את השיקול הזה?

במיוחד כשאנו רואים שהם לא נופלים ואף עולים בחלקם על השוק האמריקאי .

אולי התכוונת לומר שכעת הם לא נפלו, אלא הם עלו והשלימו את הפער שהיה להם לעומת המדדים האחרים.
    מבחינת מה הם עולים על השוק האמריקאי?

1. תעשה חישוב של עלות גידור של בערך 1 אחוז לשנה (קשה לדעת כמה זה מדויק) ל20 שנה עם חישוב ריבית דריבית , זה יוצא יותר . וגם אם זה יוצא באזורים האלה , זה לא כ"כ שווה כי אתה מפספס את התחזקות הדולר שיכולה להיות .
    2. אני מתכוון שצריך לקחת את זה בחשבון .
    3. לא מדדתי אותם בעשור האחרון ביחס לשוק האמריקאי , התכוונתי בעיקר לשנתיים האחרונות .

נ.ב. אם אני לא טועה פורסם בגלובס שבשלושים שנה האחרונות , מדד תל אביב 90 עוקף את הסנופי האמריקאי .

• תודה רבה על המאמרים וההסברים
    תמשיך כך

1. תעשה חישוב של עלות גידור של בערך 1 אחוז לשנה (קשה לדעת כמה זה מדויק) ל20 שנה עם חישוב ריבית דריבית , זה יוצא יותר . וגם אם זה יוצא באזורים האלה , זה לא כ"כ שווה כי אתה מפספס את התחזקות הדולר שיכולה להיות .
    2. אני מתכוון שצריך לקחת את זה בחשבון .
    3. לא מדדתי אותם בעשור האחרון ביחס לשוק האמריקאי , התכוונתי בעיקר לשנתיים האחרונות .

נ.ב. אם אני לא טועה פורסם בגלובס שבשלושים שנה האחרונות , מדד תל אביב 90 עוקף את הסנופי האמריקאי .

@דוד-בן-זיקרי said:

ברור שמי שמגדר מפסיד את העלייה של הדולר.
    עלות הגידור לא תמיד אחוז לשנה, כי זה תלוי בין פערי הריבית של ארה"ב וישראל, יש מקרים שאין כמעט עלות, ויש מקרים שיש עלות גבוהה.

אבל אולי זה תלוי בשעת הכניסה.
    לדוגמא מי שנכנס עכשיו להשקעה במדד כאשר הדולר נמוך, ודאי שלא נגיד לו לגדר מט"ח.
    אבל מי שנכנס להשקעה כאשר הדולר ממש גבוה,
    אז אולי כן כדאי לו לגדר.
    ואפילו אם הוא משקיע ל-20 שנה, אבל אם ב-20 שנה יש ירידה של הדולר ב-20%, בהחלט יש מצב שהגידור ישתלם לו.

קראתי הרבה מאמרים נגד הגידור לטווח ארוך, אבל בפועל כשראיתי את ההשוואה ב-20 שנה אחרונות, מי שגידר הרויח קצת יותר.
    רק שזה בהחלט תלוי בשעת הכניסה ושעת יציאה. כי מי שהשקיע לפני 20 שנה אם הוא היה מושך את הכסף לפני הירידות העכשויות של הדולר, ודאי שהוא היה מרויח יותר אם הוא לא היה מנטרל מט"ח.
    ואם הוא מוציא את זה רק עכשיו אחרי הירידות של הדולר, הוא היה מרויח יותר אם הוא היה מגודר.

מדד תל אביב 90 הושק ב 3.1.1999 בשער של 299.89 נקודות.
    בין השנים 1999-2024 התשואה השנתית הממוצעת של מדד תל אביב 90 עמדה על כ8.15% לשנה.

אין ספק שמאז שנת 2010 מדד תל אביב 90 עם ידו העליונה ביחס לת"א 35 או ת"א 125.

יחד עם זאת יש לציין שבעת משבר 2008 מדד תל אביב 90 ירד משמעותית יותר מהם.
    הירידה המקסימלית של מדד ת"א 90 מהשיא שנקבע טרום משבר 2008 עומדת על יותר מ71% (!),
    זאת בזמן שהירידה המקסימלית של מדד תל אביב 125 באותו משבר עמדה על כ54% והירידה המקסימלית של מדד ת"א 35 באותה עת עמדה על כ49% בלבד.

מאז שנת 2010 ועד היום (08.07.2025) מדד S&P 500 מנצח בפער משמעותי את מדד תל אביב 90.

קרדיט: דניאל נבון.

• @דוד-בן-זיקרי said:

ברור שמי שמגדר מפסיד את העלייה של הדולר.
    עלות הגידור לא תמיד אחוז לשנה, כי זה תלוי בין פערי הריבית של ארה"ב וישראל, יש מקרים שאין כמעט עלות, ויש מקרים שיש עלות גבוהה.

אבל אולי זה תלוי בשעת הכניסה.
    לדוגמא מי שנכנס עכשיו להשקעה במדד כאשר הדולר נמוך, ודאי שלא נגיד לו לגדר מט"ח.
    אבל מי שנכנס להשקעה כאשר הדולר ממש גבוה,
    אז אולי כן כדאי לו לגדר.
    ואפילו אם הוא משקיע ל-20 שנה, אבל אם ב-20 שנה יש ירידה של הדולר ב-20%, בהחלט יש מצב שהגידור ישתלם לו.

קראתי הרבה מאמרים נגד הגידור לטווח ארוך, אבל בפועל כשראיתי את ההשוואה ב-20 שנה אחרונות, מי שגידר הרויח קצת יותר.
    רק שזה בהחלט תלוי בשעת הכניסה ושעת יציאה. כי מי שהשקיע לפני 20 שנה אם הוא היה מושך את הכסף לפני הירידות העכשויות של הדולר, ודאי שהוא היה מרויח יותר אם הוא לא היה מנטרל מט"ח.
    ואם הוא מוציא את זה רק עכשיו אחרי הירידות של הדולר, הוא היה מרויח יותר אם הוא היה מגודר.

מדד תל אביב 90 הושק ב 3.1.1999 בשער של 299.89 נקודות.
    בין השנים 1999-2024 התשואה השנתית הממוצעת של מדד תל אביב 90 עמדה על כ8.15% לשנה.

אין ספק שמאז שנת 2010 מדד תל אביב 90 עם ידו העליונה ביחס לת"א 35 או ת"א 125.

יחד עם זאת יש לציין שבעת משבר 2008 מדד תל אביב 90 ירד משמעותית יותר מהם.
    הירידה המקסימלית של מדד ת"א 90 מהשיא שנקבע טרום משבר 2008 עומדת על יותר מ71% (!),
    זאת בזמן שהירידה המקסימלית של מדד תל אביב 125 באותו משבר עמדה על כ54% והירידה המקסימלית של מדד ת"א 35 באותה עת עמדה על כ49% בלבד.

מאז שנת 2010 ועד היום (08.07.2025) מדד S&P 500 מנצח בפער משמעותי את מדד תל אביב 90.

קרדיט: דניאל נבון.

@צמיחה התכוונתי עלות ממוצעת ולא לעלות קבועה כמו שאמרת בגלל פערי הריביות והתנודה בשינוי .
    אני מסכים שישם זמנים שונים ומורכבויות , ואני באמת חושב שכדאי להתייעץ .
    אגב יכול להיות שאני טועה במספרים ואשמח שתשתף במידע וודאי על עלות הגידור הממוצעת , ובעיקר איך בדקת אותה (סימולציה , פערים בין המסלול המגודר לרגיל , איכות הגידור וכו)

• שאלת תם
    בהנחה שהדולר ימשיך לשחק סביב ה3-4 למה לא שווה לגדר כשהוא סביבות 4 ולעבור ללא מגודר כשהוא בסביבות שלוש וככה להרוויח על הדרך את ההפרש?

• שאלת תם
    בהנחה שהדולר ימשיך לשחק סביב ה3-4 למה לא שווה לגדר כשהוא סביבות 4 ולעבור ללא מגודר כשהוא בסביבות שלוש וככה להרוויח על הדרך את ההפרש?

@רוצה-לדעת-3
    בעיקרון אתה צודק,
    אבל בשעת מעשה קשה להחליט,
    כי נניח הדולר הגיע ל-4, האם עכשיו הזמן לגדר? אולי הוא עוד יגיע ל-4.6.
    ואם הדולר הגיע ל-3, האם עכשיו הזמן לחשוף למט"ח, אולי הוא עוד יגיע ל-2.5.

ומה קורה כשנמצאים ב-3.5, האם לגדר או לא.
    הדולר יכול לעלות / לרדת / להישאר באותו מצב.

השיטה של @יוסף-מינצברג היא כאשר מדד S&P500 נופל ב-30% והדולר גבוה, אז יש סיכוי לשינוי שהמדד יעלה והדולר ירד, ולכן אז הזמן לגדר מט"ח.

• דעתי שמשקיע פאסיבי לא יכול לעשות את כל הפליפים האלה וגם בזמן שיש כמה אינדיקציות שמראות שהולך להיות אירוע .
    אני ממש לא מתנגד להשקעה אקטיבית , אבל אני חושב שצריך ללמוד אותה לעומק זה ממש מש מקצוע .

נושאים מוצעים

• 0 הצבעות
    7 פוסטים
    322 צפיות
    ל
    @צמיחה זה בדיוק מה שכתבתי.
  • 0 הצבעות
    5 פוסטים
    209 צפיות
    ב
    ע"פ גי פי טי סך הקרן שהושקעה 240,000 ערך צפוי לפני מס 663,402 רווח צפוי לפני מס 423,402 מס רווחי הון (25%) 105,850 סך התשואה הצפויה לאחר מס 557,552
  • 0 הצבעות
    14 פוסטים
    495 צפיות
    צ
    @דוד-גולדברג זו שאלה באויר, מה סכום הכסף? מה מטרת ההשקעה? מה גובה המשכנתא? ובכל זאת מבלי לדעת את התשובות ומבלי להמליץ, ברוב המקרים עדיף להשקיע.
  • האם שווה לסחור במט"ח?

שוק ההון והשקעות מטח מסחר אקטיבי
    50
    1 הצבעות
    50 פוסטים
    2k צפיות
    ה
    @הקול-השפוי תיקנתי במקור את טעות ההקלדה. ואם זה לא מספיק, אז אסביר: כתבתי 3.3 בזמן שזה היה 3.39 ומסכים שהיה יותר מדויק לכתוב "מתחת ל3.4" לדוגמא, אבל להמשיך את הספרות של המאיות והאלפיות נ"ל חסר טעם כיוון שזה כל הזמן משתנה. בכל אופן אתה תיקנת אותי בטעות (ומקוה שכך) ל3.9! שזו טעות יותר מהותית. אבל הכל שטויות:) זה רק דוגמא כמה "שכל האדם קרוב תמיד יותר לטעות מאשר לידיעה הנכונה" כלשון המסילת ישרים. העיקר החלק השני של ההודעה הקודמת מה שהשבתי ל@טריידר
  • כלכלת ארה"ב לאן?

שוק ההון והשקעות s&p 500
    12
    1
    3 הצבעות
    12 פוסטים
    516 צפיות
    טריידרט
    לפי הניתוח הטכני של איש מקצוע (שאני סומך עליו), אפשרי בהחלט (לא שזה הצפי) שהמדד S&P500 ירד עד 5100, דהיינו ירידה נוספת של 7.5% בערך, כלומר, שעד שם זה עדיין בגבולות התנודות הסבירות, אז אל תהיו מופתעים. לא יעוץ, ללא אחריות, אך חשוב לא להיכנס לפאניקה במדה וזה יקרה, כי העיתונאים יעשו מזה "קריסה טוטאלית בלתי ניתנת לשיקום לנצח"