למה התשואה שלכם שונה, למרות שמסלול ההשקעה זהה?
-
לא פעם עולה השאלה: איך יכול להיות ששני אנשים, שחוסכים באותו מסלול השקעה בדיוק, מגיעים לתשואות שונות?
הרי אם החיסכון וההשקעה מנוהלים באותה צורה, התוצאה אמורה להיות זהה, נכון?
האמת היא שישנם מספר גורמים משמעותיים שיכולים להשפיע על התשואה האישית שלכם.
תזמון ההפקדות והשפעת השוק
אחד הגורמים המרכזיים שמשפיעים על התשואה הוא מועד ההפקדה:
- אם חוסך אחד התחיל להפקיד בתחילת השנה והשני באמצע השנה, התנודתיות בשוק במהלך אותה תקופה תשפיע בצורה שונה על כל אחד מהם.
- יתרה מזו, חוסך שמפקיד סכום חד-פעמי בלבד מושפע ישירות מביצועי השוק בזמן ההפקדה, בעוד שחוסך שמפקיד באופן קבוע (הפקדות חודשיות, למשל) מפזר את הסיכון. השיטה הזו מאפשרת לקנות יחידות השקעה גם כאשר השוק נמוך, מה שמקטין את התנודתיות בטווח הארוך.
משיכות במהלך התקופה
חוסך שמשך חלק מהכספים באמצע הדרך עלול להשפיע על התשואה המצטברת. כל משיכה מקטינה את בסיס ההשקעה ועלולה "לפגוע" בהזדמנויות לצמיחה בהמשך. בנוסף, משיכה שבוצעה בזמן ירידות בשוק עלולה "לנעול" את ההפסדים ולמנוע את הפיצוי הטבעי של עליות עתידיות.
הבטחת תשואה בפנסיה מקיפה
בפנסיה מקיפה ישנו רכיב של הבטחת תשואה: כ-30% מהחיסכון עם תשואה מובטחת ע"י המדינה, בעוד ששאר 70% מנוהלים במסלול ההשקעה שבחרתם. לעומת זאת, במוצרים כמו קרן השתלמות, גמל להשקעה, פוליסות חיסכון ועוד, 100% מהחיסכון מנוהלים בהתאם למסלול ההשקעה הנבחר, ולכן התשואה יכולה להיות שונה ואף תנודתית יותר.
האם אפשר לצמצם את הפערים?
כדי לשמור על יציבות בתשואה שלכם, כדאי לשקול הפקדות שוטפות לאורך הזמן, שמאפשרות איזון טוב יותר מול תנודות השוק. מעבר לכך, חשוב לוודא שהמסלול בו אתם חוסכים תואם את הצרכים והיעדים הפיננסיים שלכם, ושאתם מודעים להשלכות של משיכות במהלך התקופה.
אל תתמודדו עם זה לבד!
השקעה מושכלת דורשת הבנה של המנגנונים הפועלים מאחורי הקלעים. אם אתם רוצים לוודא שאתם בדרך הנכונה להשגת המטרות שלכם, אני כאן כדי לעזור!
הכותבת הינה יועצת פנסיונית מורשית ומתכננת פרישה
-
בדיוק שאלתי את זה את @גימפל והוא הפנה אותי למאמר שלכם.
ממש תיק זהה של אחותי ושלי ושלה עשה יותר בממוצע השנתי ב1.5%. וההסבר שלו היה לפי דבריכים שהיא התחילה עם סכום גבוה והיא הושפעה מהנפילות שהיו יותר ממני שחסכתי כל חודש