דילוג לתוכן

ההבדל בין נוכלות לבין כשלון - עו"ד נתן רוזנבלט

נדל"ן
6 3 48 2
  • עוד טור של @עו-ד-נתן-רוזנבלט

לפני כחודש נערך בבני ברק מפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע. היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק עם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות. הדבר הזה, טענתי, עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי, אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה. המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד – מלא באהבת כסף ושנאת חרדים), כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשמצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxx xxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxx xx xxxxxx xxxxx xx xx xxxxx xx xxxx xxxxx xxx xxxx xxxxx xxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxxx
    אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22, שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהאוז בהרצליה בארבע מיליון ₪?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקאצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר…

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש, שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות, אם בכלל, כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה. לא ערכתי מחקר עומק, אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב-3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך, אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪, רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה, כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפויה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע), אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים, אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר… כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות – המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם, אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד – שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו – והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.

• עוד טור של @עו-ד-נתן-רוזנבלט

לפני כחודש נערך בבני ברק מפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע. היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק עם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות. הדבר הזה, טענתי, עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי, אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה. המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד – מלא באהבת כסף ושנאת חרדים), כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשמצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxx xxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxx xx xxxxxx xxxxx xx xx xxxxx xx xxxx xxxxx xxx xxxx xxxxx xxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxxx
    אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22, שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהאוז בהרצליה בארבע מיליון ₪?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקאצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר…

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש, שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות, אם בכלל, כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה. לא ערכתי מחקר עומק, אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב-3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך, אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪, רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה, כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפויה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע), אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים, אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר… כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות – המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם, אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד – שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו – והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.

פושט-רגל-מרמה-ד said:

@עו-ד-נתן-רוזנבלט מתי בפעם האחרונה מישהו הרוויח מ20-90?

• @פושט-רגל-מרמה-ד said:

מתי בפעם האחרונה מישהו הרוויח מ20-90?

עכשיו ממש.
    מי שרכש לפני 5 שנים בגל של אחרי הקורונה.

ואני מסכימה מאוד עם מה שהוא רשם-
    יש כ''כ הרבה שעכשיו נופלים אבל לא בגלל שאף אחד הונה אותם.
    ויש לי הרבה מה להוסיף בזה בעז''ה בל''נ,
    כי באמת הנושא הזה כואב לי מאוד.

מצרפת כאן סיכום ממשלתי של ינואר 2022:
    https://www.gov.il/BlobFolder/dynamiccollectorresultitem/periodic-review-real-estate-012022/he/weekly_economic_review_periodic-review-real-estate-012022.pdf

ניתוח משך הזמן לקבלת הדירות החדשות שנרכשו בשוק החופשי מצביע על גידול ניכר בשיעור
    הדירות הנמכרות "על הנייר", זאת מאז אוגוסט אשתקד. נתונים אלו יש בהם כדי להסביר כיצד
    חרף הגידול החריג במכירות הקבלנים בשנת 2021 מלאי הדירות שנותרו למכירה בידי הקבלנים
    נותר ללא שינוי משמעותי. יתכן, בין היתר, כי ממצא זה משקף העדפה של הקבלנים למכירות
    "פריסייל", תוך "שמירת" הדירות שהוחל בבנייתן לתקופות בהן רמת הביקושים תהיה אולי
    נמוכה יותר

• @פושט-רגל-מרמה-ד said:

מתי בפעם האחרונה מישהו הרוויח מ20-90?

עכשיו ממש.
    מי שרכש לפני 5 שנים בגל של אחרי הקורונה.

ואני מסכימה מאוד עם מה שהוא רשם-
    יש כ''כ הרבה שעכשיו נופלים אבל לא בגלל שאף אחד הונה אותם.
    ויש לי הרבה מה להוסיף בזה בעז''ה בל''נ,
    כי באמת הנושא הזה כואב לי מאוד.

מצרפת כאן סיכום ממשלתי של ינואר 2022:
    https://www.gov.il/BlobFolder/dynamiccollectorresultitem/periodic-review-real-estate-012022/he/weekly_economic_review_periodic-review-real-estate-012022.pdf

ניתוח משך הזמן לקבלת הדירות החדשות שנרכשו בשוק החופשי מצביע על גידול ניכר בשיעור
    הדירות הנמכרות "על הנייר", זאת מאז אוגוסט אשתקד. נתונים אלו יש בהם כדי להסביר כיצד
    חרף הגידול החריג במכירות הקבלנים בשנת 2021 מלאי הדירות שנותרו למכירה בידי הקבלנים
    נותר ללא שינוי משמעותי. יתכן, בין היתר, כי ממצא זה משקף העדפה של הקבלנים למכירות
    "פריסייל", תוך "שמירת" הדירות שהוחל בבנייתן לתקופות בהן רמת הביקושים תהיה אולי
    נמוכה יותר

@מרים-הורביץ-נכסים said:

עכשיו ממש.

השאלה היא לא מתי הוא מימש את הרווח, אלא מתי הוא רכש את זה?

• מי שרוכש ב20-80 למעשה מינף פי חמש את ההשקעה שלו, אנשים נוטים להשקיע בנדל"ן לכאורה בגלל סולדיות.
    והשקעה במינוף כה גבוה מעקרת את היתרון הגדול שיש בנדל"ן. מי שמוכן לקחת סיכונים יש בשפע בשוק ההון
    (ובלי צורך להמתין כל כך הרבה זמן למימוש)

• @מרים-הורביץ-נכסים said:

עכשיו ממש.

@פושט-רגל-מרמה-ד said:

2020-2021

רשמתי את זה.

נושאים מוצעים

• 1 הצבעות
    2 פוסטים
    220 צפיות
    א
    קובי טורנהיים פרסם עכשיו מייל בנושא מעתיק הפגישה הסודית בליל שישי ישנם רגעים שבהם השתיקה הופכת לקול זעקה, והעשייה השקטה הופכת לנהר אדיר של הצלה. בליל שישי, בין כתליו של 'בית מיטב' בבני ברק, נרשם פרק היסטורי בתולדות הצרכנות והחוסן הקהילתי בציבור החרדי. לאחר שלוש שנים של עמל בלתי פוסק, של מלחמה עיקשת בצללים שהציבור נחשף רק לחלק קטן מתוכה, ושל בניית חומת מגן בצורה, התכנסו לראשונה חברי הפורום להגנת הצרכן החרדי שאני גאה להיות חלק מהם, למעמד של סיכום, הצדעה ותכנון פני העתיד. לא רק ממון, אלא נפשות️ אנחנו מדברים על מספרים שמחסירים פעימה: מיליארדי שקלים שנחסכו מנפילות כואבות. אך מאחורי הסטטיסטיקה היבשה מסתתרים סיפורים קורעי לב. כולנו יודעים את האמת המרה: שבר כלכלי אינו עוצר בחשבון הבנק, הוא מחלחל אל קודש הקדשים, אל הבית פנימה. כמה בתים נחרבו? כמה זוגות מצאו עצמם על מדרגות הרבנות רק בגלל תמימות צרכנית או נפילה למלכודות דבש? כל מי שעוסק בנושא יודע שהמספרים מפחידים. הפורום הזה לא רק שומר על הכיס, הוא שומר על שלום הבית. הוא מונע את הפירוד עוד לפני שהחל, הוא מרפא את הפצע לפני שהפך לנמק בלתי הפיך. שיאו של המעמד היה בנוכחותם המרוממת של מאורי הדור, שעזבו את תלמודם כדי להביע אמון מוחלט בשליחות הקודש של חברי הפורום. דברים נוקבים ומרטיטים נשמעו מפי גאב"ד בד"צ בני ברק, הגאון רבי שריאל רוזנברג שליט"א, שהציב תמרור אזהרה בוער אל מול תופעת השעבודים המסוכנים. בדבריו הכואבים הגדיר הגר"ש רוזנברג את המציאות שבה משעבדים דירת מגורים של אברך לצורך השקעות כ*"עוול נורא"* – פגיעה אנושה בהורים שמסרו נפשם וחסכו פרוטה לפרוטה כל חייהם כדי להעניק לילדיהם קורת גג. כדי למנוע את קריסת הבתים, העלה הרב הצעה מעשית ומהפכנית: רישום 'הערת אזהרה' לטובת ההורים על דירת המגורים של הילדים, ובכך ליצור חומת מגן שתמנע ממעשי פזיזות להחריב עמל של חיים שלמים. בהמשך לדברים אלו, הדהדו דבריו של ראב"ד ביתר, הגאון רבי צבי ברוורמן שליט"א: "יש הרבה קופות צדקה, וזה חשוב - אבל אתם מצילים את הציבור בממדים ששום קופה לא יכולה להגיע אליהם". לצדם, פארו את שולחן המזרח בכתפיים רחבות של הנהגה והלכה מרן הראב"ד הגאון רבי יהודה סילמן שליט"א, שבירך את פעילות הפורום ונוכחותו סימלה את החובה ההלכתית והמוסרית לעמוד כצוק איתן מול הניסיונות לפגוע בביטחון הכלכלי של הציבור. הכינוס ב'בית מיטב' לא היה רק חגיגה של הישגי העבר, אלא יריית פתיחה לעתיד. יצאנו מהמעמד הזה מצוידים בברכתם של גדולי ישראל ובכוחה של אחדות. ובאופן אישי אני מצדיע לכם חברי הפורום, שלוחי הציבור הנאמנים. בזכותכם, עוד אבא יישן בשקט בלילה, עוד אמא תחייך ברוגע, ועוד בית בישראל יישאר עומד על תלו, איתן ושמח. יישר כוחכם! החותם בדמע (של התרגשות) קובי טורנהיים נ.ב. ולכל השואלים מאיפה המימון לאירוע היוקרתי הזה, צפו בסרטון ותגלו שם את התשובה. לצפייה בסרטון בנושא- לחצו כאן
  • 1 הצבעות
    11 פוסטים
    422 צפיות
    מ
    יש מקום לעוד 2 משתתפים ביום שלישי י"א אב רמה ד' ב"ש בשעה 10 בבוקר 50 ש"ח דמי השתתפות לא מעמד מכירתי!! אפשר ליצור איתי קשר בפרטי
  • 0 הצבעות
    15 פוסטים
    650 צפיות
    פ
    @התותח-זה-אני כתב בהתייעצות לגבי קניית דירה ברמה ד בבית שמש: @סתם-אחד בנתיים ירדתי מהדירה הזאת אבל בכללי זה בערך 70 מ"ר לכל אחד לא כולל חניה מחסן גג ומרפסות עלות הבניה היא בערך 400 אל"ש עשית בשכל
  • 1 הצבעות
    41 פוסטים
    1k צפיות
    פ
    למרות הסיפורים של בעלי אינטרסים [image: 1774262280758-screenshot-from-2026-03-23-12-37-50.png] ובסוף https://mayafiles.tase.co.il/rpdf/1729001-1730000/P1729020-00.pdf [image: 1774177599009-screenshot-from-2026-03-22-13-06-29.png] חברת נתיב נאלצה לצאת מהשותפות בפרויקט ברמה ד 5 בהפסדים, כנראה שיש גבול כמה הציבור החרדי יכול לשלם, למרות הסיפורים של הנדלנסטים.
  • למי אפשר להמליץ על רכישת נכס בארה"ב?

הועבר נדל"ן
    1
    0 הצבעות
    1 פוסטים
    209 צפיות
    מ
    בכדי להעדיף השקעה בחו"ל על פני ארצנו הקדושה - צריכים בודאי סיבה טובה. אשתף מה שעלה בדעתי, ואשמח לשמוע את תגובות הציבור. אני מכיר באופן אישי מספר אברכים צעירים שבבעלותם דירה באזור המרכז ללא משכנתא כלל (!). כשמדברים על תכנון הוצאות העתיד כחתונות הילדים בע"ה, ישנם אלו שאינם מוכנים להשתדל בחסכון חודשי בסכום מכובד, ואף שעי"ז השמחות יעלו רבע מחיר. אז אברכים אומרים לי - 'אני מוכן להוציא משכנתא של מיליון ש"ח - רק תמצא לי השקעה שמכניסה בחודשי 6000 ש"ח כדי שאוכל להחזיר את המשכנתא...' אשמח לשמוע אם מישהו מכיר חיה כזאת... - לרכישת דירה שניה בארץ ללא הון עצמי, אדם זקוק ליכולת של הוצאה חודשית של כ-2000 ש"ח. גם שוק ההון לא מציע פתרון להנ"ל, כידוע. במקרה כזה, אני חושב שאפשר לשקול השקעה פאסיבית בנדל"ן בארה"ב, שם הנתונים של גובה השכירות לעומת מחירי הבתים - מראים על תזרים גבוה שמאפשר כיסוי החזר משכנתא בארץ. אז המטרה היא לא לשכנע אנשים שכדאי להרוויח 8% בחו"ל במקום 3.5% בארץ. - הרי יש כאן עליית ערך..! אבל אם הפתרון הזה יביא מישהו להשקיע במקום לעשות את ה'כלום' שהוא עושה עכשיו - אז כדאי שיבדוק את האפשרות...