תגובה למאמר ההטעייה "האם מתאים לי להשקיע בs&p 500"
-
יפה מאוד ויש"כ, אני מצרף מאמר תגובה נוסף מאת הרב אברהם לבקוביץ מרבני כשרות תשואה כהלכה.
מחקי מדדים הלכה ומעשה.pdf -
@רייך-ניסן כתב בתגובה למאמר ההטעייה "האם מתאים לי להשקיע בs&p 500":
יפה מאוד ויש"כ, אני מצרף מאמר תגובה נוסף מאת הרב אברהם לבקוביץ מרבני כשרות תשואה כהלכה.
מחקי מדדים הלכה ומעשה.pdfהוא כותב שהוא מסכים על רוב הנכתב ומפרט 4 דברים שהם הוא מסכים עם הכותב:
1 השקעה בשוק ההון כרוכה בסיכונים רבים! ] כמו משיכה/מימוש בירידות , ועוד [ .
.2 השקעה בשוק ההון מיועדת אך ורק לטוח ארוך ]וכל המרבה הרי זה משובח[.
.3 לא מבינים - לא משקיעים! ] כן , גם בהשקעה פאסיבית במ ד ד 500 P&S[.
.4 ככל ומדובר בחיסכון ארוך טווח ]פנסיה/גמל[ השקעה ב מדדים היא הנכונה ביותר ]הכסף
נעול[.
כל הנקודות האלו לא צריכות הסכמה ואין מי שחולק עליהם, פרט לסעיף השלישי, שבו משום מה הוא דווקא מסכים. (אשמח אם יסביר למה).
יש שתי אפשרויות איך הוא הגיע למסקנה שהוא מסכים עם רוב הדברים שנכתבו,
או שהוא חושב כמו המאמר שהעליתי- שהסעיף השלישי הוא המסר העיקרי שעולה מדברי הכותב.
או שהוא סתם נבהל מהמאמר ומיהר להיות לצד שהיה נראה לו כצד של המנצחים והחכמים, וחבל. -
@הקול-השפוי
מותר לנהל דיון אבל בלי להתקיף, בפרט רבנים ומומחים מאיתנו, בואו נרגע.
לא מכיר את המאמר האמור, אבל לעצם הדברים ודאי שיש סכנה גם בקניית מדד S&P 500 בצורה עיוורת בלי להבין איך זה עובד, וזאת מסיבה פשוטה - למדד S&P 500 יש נפילות גדולות וחזקות מדי פעם ומי שהשקיע רק כי כל הכולל עושה את זה ימשוך מיד את הכסף ויפסיד.
רק בעשרים שנה האחרונות היו נפילות חזקות; ב-2002-2000 49.1%-, ב-2009-2007 56.8%-, ב-2020 33.9%-, ב-2022 25.4%-, ועוד ועוד.
נראה לך שמי שהשקיע בלי להבין - רק בגלל שככה כולם אומרים - השאירו את הכסף בנפילות הללו ולא משכו? אני משוכנע שהם הפסידו.
אני לא אומר שלא להשקיע, ודאי שיש להשקיע וזה הפתרון הכי טוב שיש, אבל רק למי שהבין את המבנה של המדד, ולא יבהל מהנפילות. -
@סייעתא-דשמיא כתב בתגובה למאמר ההטעייה "האם מתאים לי להשקיע בs&p 500":
לא מכיר את המאמר האמור, אבל לעצם הדברים ודאי שיש סכנה גם בקניית מדד S&P 500 בצורה עיוורת בלי להבין איך זה עובד, וזאת מסיבה פשוטה - למדד S&P 500 יש נפילות גדולות וחזקות מדי פעם ומי שהשקיע רק כי כל הכולל עושה את זה ימשוך מיד את הכסף ויפסיד.
מי שמכניס אלף שקל בחודש ומכוון לחתונת ילדיו-
יש לו סיכוי לחתן את ילדיו בכבוד,
ומי שעושה את אחת מתוכניות הגמחי"ם-
הסיכוי שלו לחתן את ילדיו בכבוד נמוך מאוד.וזה ממש מעצבן לראות את כל המאמרים שמזהירים בצדקנות רבה שהציבור ממש מסכן את עצמו.
-
@רואה-את-הנולד
אמת ויציב, אני עצמי לא מנוי בגמ"ח וכל כסף פנוי מנסה להשקיע.
אבל, עדיין, בשום פנים ואופן אסור להשקיע בלי להבין איך עובד המדד, וזה מתכון די בטוח להפסד כשמושכים בנפילה מחוסר הבנה איך עובד השוק. יש להשקיע וחובה להשקיע, אבל רק אחרי שהבנת איך זה עובד ואתה בטוח שלא תמשוך בנפילה. -
@סייעתא-דשמיא
רואים שלא קראת את המאמר,
אם תוכן המאמר היה מזהיר מהתנודתיות הייתי מודה לו בפה מלא.
לא זה תוכן המאמר, המאמר רק מנסה להסביר כמה זה לא משתלם וכמה זה מסוכן.
אני לא חושב שלדעת את דעתו של מייקל ברי תועיל למישהו לא למשוך, אם כבר להפך.
הוא אפילו לא הזכיר את האופציה של הפקדה חודשית קבועה, שזה גורם שכמעט ואין שום אפשרות להפסיד.
זה היה מאמר של מישהו שמנסה למנוע מאנשים לעשות דבר שכל כך טוב להם, והאמת אין לי מושג מה המניעים שלו.
אני לא יודע עם ראוי לעלות כאן את המאמר הנ"ל, אבל אתה יכול לחפש בגוגל.
תקרא אותו בעיון, תקרא את התגובה, ואז אשמח לקרוא את תגובתך. -
@סייעתא-דשמיא
איך זה עובד פירושו שיש תנודתיות ושיש משברים שמנהג העולם לצאת מהם לאחר לא הרבה זמן.
כל דבר נוסף לא רלוונטי ורק גורם לנסות לתזמן וכדו' -
@סייעתא-דשמיא
אנשים מפספסים שזה שעד היום היה גמח אחד שהתחשיב הכלכלי שלו עבד
שמתבסס בהרבה על החזרי הלוואה גדולים שאנשים לא מסוגלים לעמוד בהם
ועל הצטרפות נרחבת של הציבור
לא מעיד על העתיד בכלל מהרבה טעמים
ויכול להיות שלשים בגמח היום יותר מסוכן מלהשקיע במדד כזה אחר
כי שם מספיק נפילה אחת וזה נגמר... -
@הקול-השפוי
לא התייחסתי לתגובתך על המאמר, התייחסתי לתגובתך על דברי הרב אברהם לבקוביץ, ומה שכתבת עליו שהוא סתם נבהל וכו'.
לכן הסברתי את כוונתו למה גם בהשקעה פסיבית אם לא מבינים - לא משקיעים. -
@סייעתא-דשמיא
תקרא את התגובה שלי ותקבל תשובה גם על זה,
אם לא תעדכן. -
@הקול-השפוי
קראתי, (ולא עם הכל הסכמתי, לדוג' כתבת שחברות הביטוח מציעות רק מדד לפי דולר כנראה מתוך הנחה שהדולר הוא מטבע הרבה יותר בטוח ויציב ודאי לטווח הארוך, זה לא נכון, הסיבה שהמדד הוא לפי הדולר הוא כי החברות במדד הן אמריקאיות, זה הכל, וזה בהחלט עלול להיות חסרון לישראלים).
ועדיין לא הבנתי למה התקפת את דברי הרב לבקוביץ, הכלל הזה שגם בהשקעה פסיבית אם לא מבינים - לא משקיעים הוא כלל מוסכם וידוע, וכמו שהסברתי קודם. -
@סייעתא-דשמיא כתב בתגובה למאמר ההטעייה "האם מתאים לי להשקיע בs&p 500":
@הקול-השפוי
קראתי, (ולא עם הכל הסכמתי, לדוג' כתבת שחברות הביטוח מציעות רק מדד לפי דולר כנראה מתוך הנחה שהדולר הוא מטבע הרבה יותר בטוח ויציב ודאי לטווח הארוך, זה לא נכון, הסיבה שהמדד הוא לפי הדולר הוא כי החברות במדד הן אמריקאיות, זה הכל, וזה בהחלט עלול להיות חסרון לישראלים).השאלה היא למה הם לא מציעים גידור, ועל זה כתבתי השערה שהסיבה לכך היא הבטחון של הדולר.
אני לא חושב שזה חסרון לישראלים, איך שאני מבין מדובר על עלות של למעלה מאחוז לשנה, ועם מדברים על עשרים שנה זה נזק עצום שצריך פער מאוד גדול לרעת הדולר כדי שזה יהיה שווה את זה, והיות ואין לנו שום דרך לדעת איזה מטבע יחלש ואיזה יתחזק אז אין סיבה בטווח כל כך גדול לנטרל השפעת מט"ח.
אבל זה באמת דבר שולי ולא עיקרי במה שכתבתי ואם זה הדבר העיקרי שאתה חולק עלי- שמחתני.ועדיין לא הבנתי למה התקפת את דברי הרב לבקוביץ, הכלל הזה שגם בהשקעה פסיבית אם לא מבינים - לא משקיעים הוא כלל מוסכם וידוע, וכמו שהסברתי קודם.
נכון שצריך להבין השאלה היא מה צריך להבין, כותב המאמר ההוא רצה שכל אברך שרוצה להשקיע בS&P יחקור באיזה חברות הוא מושקע, האם הוא בועה בגלל ההשקעה הפסיבית, האם יפן זה הוכחה לזה ששווקים עלולים לא להתאושש גם לאורך שנים ועוד ועוד.
אין שום צורך בכל זה בשביל להתנהל נכון, צריך לדעת איך להתנהג עם המדד ולזה הכותב כמעט לא נכנס.
הערבוב בין לחקור את המדד עם כל החקירות שהוא עשה שם, לבין להבין איך להתנהל נכון הוא מעצבן ומזיק.
אם הרב לבקוביץ כותב שהוא מסכים עם כותב המאמר בזה שצריך להבין, משמע שהוא מסכים איתו בהבנה שעליה כותב המאמר דיבר, כלומר הצורך לחקור ולהחליט מה יהיה עתידו, ואת זה "התקפתי". -
אותו אדם יקר שהפיץ את המאמר כתב אח"כ שכוונתו הייתה נגד זה שהוא שמע אברכים שרוצים למכור את הדירה כדי להשקיע את הכסף במדד S&P500.
דברי הרב לבקוביץ שכתב שמי שלא מבין את הסיכון שיש במדד S&P500 שלא ישקיע בו, הם פשוטים וברורים. אני נתקל כל הזמן בכאלו מקרים של אברכים יקרים ששואלים האם למשוך את הכסף בירידות. זה היה גם בקיץ האחרון שבשבוע אחד המדד ירד ב-6% והרבה נלחצו ובאו לשאול אותי האם למשוך. וזה קורה גם עכשיו שיש ירידות.
אנחנו עכשיו במצב קלאסי, יש עליות ויש ירידות, זה לא אמור להיות נושא בכלל. ובכל זאת אנשים עוקבים ושומעים שיש ירידות ושוקלים להעביר את הכסף למקום אחר.
אז כן, ישנם רבים שמפקידים ב"מדד הכוילל", כי הם חושבים שזה כפתור שלוחצים עליו והוא מביא כסף, ואז הם לא מבינים איך יכול להיות שהמדד יורד.
אם זה במצב רגיל של ירידות, מה יקרה ח"ו במצב של משבר???ובמאמר המוסגר שמעתי שכשבאים לשאול את הרב סילמן שליט"א האם להשקיע במדד, הוא עונה בהתאם לשאלת השואל, אם הוא אומר שהוא עושה את זה עם יועץ, עונה לו הרב סילמן שהוא יכול להשקיע. אבל אם הוא לא אומר שזה עם יועץ, יש לו גם תשובות אחרות...
ולענ"ד נראה שאם בא השואל לרב לשאול האם להשקיע במדד S&P500, פירוש הדברים שהוא לא מבין מה זה שוק ההון, מה זה מדד, מה זה אינפלציה, מה זה צריכה וצמיחה. אז כן, אותו משקיע נמצא בסיכון גדול, איך הוא יכול להשקיע בסיכון מוגבר אם הוא לא יודע שזה סיכון מוגבר.ובאשר לגידור מט"ח בפנסיה, מי שרוצה יש מסלול S&P500 מגודר מט"ח במיטב דש והוא נקרא קימות, אמור להיות עליו הכשר בקרוב. ייתכן שיש גם בחברות נוספות אינני יודע.
-
@צמיחה
גם אותך אשאל, קראת מה שכתבתי?
אם כן אני אענה לך, אם לא אז תקרא ואז אגיב.
לגבי הרב סילמן זה לא כל כך נראה לי הגיוני לאור תמיכתו בארגון בנקל ללא התניה שצריך ליווי של יעוץ.
במכתבו הוא כותב שחשוב להסביר למשקיעים הצעירים שהשקעה לטווח קצר עלול להיות בה סיכום רב, ותו לא מידי.
אין קשר בין להבין בכל פרטי המדד ודקדוקיו לבין לדעת איך להשתמש בו. -
@צמיחה כתב בתגובה למאמר ההטעייה "האם מתאים לי להשקיע בs&p 500":
ולענ"ד נראה שאם בא השואל לרב לשאול האם להשקיע במדד S&P500, פירוש הדברים שהוא לא מבין מה זה שוק ההון, מה זה מדד, מה זה אינפלציה, מה זה צריכה וצמיחה. אז כן, אותו משקיע נמצא בסיכון גדול, איך הוא יכול להשקיע בסיכון מוגבר אם הוא לא יודע שזה סיכון מוגבר.
אפשרות שניה שמישהו הפחיד אותו בהפחדות שווא...
-
העירוני שבחישוב האם משתלם לקחת משכנתא להשקיע בשוק ההון לא חישבתי מס רווחי הון ודמי ניהול,
גם אם נחשב את הנ"ל זה עדיין זה לא הופך את הסיפור למופקע כפי שתארו כותב המאמר.
(צריך לזכור שמס רווחי הון יורד במשיכה ולא פוגע בריבית דריבית לאורך כל התקופה, כך שהוא לא הופך 10%רווח שנתי ל7.5% אלא רק בסוף התקופה מוריד רבע מהרווח). -