דילוג לתוכן

האם צריך כשרות בהשקעה במניות?

תורני
17 7 121 7
  • יכול להיות שהנושא הזה נפתח כבר באשכולות אחרים, אני לא מצאתי (ואם הנושא הזה נפתח בעבר אשמח לקבל קישור)

נניח לדוגמא שאני משקיע 100,000$ במדד S&P 500 (לא במחקה אלא במדד עצמו) יש לי השפעה על החברות שבמדד? יש לי אפשרות לקבל החלטות או להתערב בשיקולים של החברות? ברור שלא!!!! אז למה זה נחשב שותפות? שותפות שלא מתבטאת בשום צורה נחשבת לשותפות??
    ואם אכן זה כך אז מדוע צריך כשרות על מניות??

אני אשמח לקבל כל מידע בנושא.

@חסיד-של-הקבה אנחנו בפורום כלכלי או פורום תורני?
    הענין נידון בארוכה בספרות השו"ת וספרי הפסק [ראה למשל: ספר 'תקנת הרבית השלם' עמודים 108-139, ועוד כהנה וכהנה ספרים ומאמרים, ומגוון דיעות בהלכה], וכל אחד עושה עפ"י רבותיו [ומי שמרגיש בנוח... אז מקלו יגיד לו]

• @חסיד-של-הקבה אנחנו בפורום כלכלי או פורום תורני?
    הענין נידון בארוכה בספרות השו"ת וספרי הפסק [ראה למשל: ספר 'תקנת הרבית השלם' עמודים 108-139, ועוד כהנה וכהנה ספרים ומאמרים, ומגוון דיעות בהלכה], וכל אחד עושה עפ"י רבותיו [ומי שמרגיש בנוח... אז מקלו יגיד לו]

@המבקר למה אתה כועס עליו האשכול הוא תורני ולפעמים צריך כמו במעשית בגדי המלך החדשים אחד שישאל הי המלך הוא...

• @המבקר למה אתה כועס עליו האשכול הוא תורני ולפעמים צריך כמו במעשית בגדי המלך החדשים אחד שישאל הי המלך הוא...

@השומר ברצינות
    מדובר בנושא שנידון בארוכה בפוסקים, וגם המקילים יותר כמדומה שאף אחד [או כמעט אף אחד] לא חשב שזה לא נושא בכלל.
    ואז ב2026 מגיעים חכמים גדולים בפורום לגלות לנו את אמריקה, הי המלך הוא.. לא מיזרוחניקי קצת ?
    תגיד לי כמה רבנים מפורסמים אתה מכיר שגילו את דעתם שכל הנושא זה שטויות ברמה של כשרות על אקונומיקה...
    וגם אם יש פוסקים שסברו כך, אבל מאידך יש מגדולי הפוסקים שסברו שזה נושא רציני, אז למה לבוא לומר המלך הוא...

• יכול להיות שהנושא הזה נפתח כבר באשכולות אחרים, אני לא מצאתי (ואם הנושא הזה נפתח בעבר אשמח לקבל קישור)

נניח לדוגמא שאני משקיע 100,000$ במדד S&P 500 (לא במחקה אלא במדד עצמו) יש לי השפעה על החברות שבמדד? יש לי אפשרות לקבל החלטות או להתערב בשיקולים של החברות? ברור שלא!!!! אז למה זה נחשב שותפות? שותפות שלא מתבטאת בשום צורה נחשבת לשותפות??
    ואם אכן זה כך אז מדוע צריך כשרות על מניות??

אני אשמח לקבל כל מידע בנושא.

@חסיד-של-הקבה
    אין כל אפשרות להשקיע במדד עצמו,
    יש אפשרות שמישהו קונה עבורך חלק שווה במניות ואז אתה נכנס לנידון של מניות בחברה, אין לך השפעה אבל אתה בעל מניה בחברה וזה נושא שדנו בו הפוסקים,
    מלבד זה יש את חידוש רבני גלאט הון שכיום כאשר אתה קונה דרך קרנות השפעת בעל הקרן בחברה נחשבת משליחותך ועבורך שאז יש יותר מקום להחמיר.

• @חסיד-של-הקבה אנחנו בפורום כלכלי או פורום תורני?

@המבקר כתב בהאם צריך כשרות בהשקעה במניות?:

אנחנו בפורום כלכלי או פורום תורני?

תסתכל שניה למעלה: דף הבית-תורני...
    ולגופו של ענין, אני באמת אשמח למראה מקומות לא אמרתי שלא צריך, אלא שאלתי מה הצדדים לכאן ולכאן
    ובקשתי ע"ז מ"מ כי אני רוצה לממוד את הנושא

• @השומר ברצינות
    מדובר בנושא שנידון בארוכה בפוסקים, וגם המקילים יותר כמדומה שאף אחד [או כמעט אף אחד] לא חשב שזה לא נושא בכלל.
    ואז ב2026 מגיעים חכמים גדולים בפורום לגלות לנו את אמריקה, הי המלך הוא.. לא מיזרוחניקי קצת ?
    תגיד לי כמה רבנים מפורסמים אתה מכיר שגילו את דעתם שכל הנושא זה שטויות ברמה של כשרות על אקונומיקה...
    וגם אם יש פוסקים שסברו כך, אבל מאידך יש מגדולי הפוסקים שסברו שזה נושא רציני, אז למה לבוא לומר המלך הוא...

@המבקר זה לא תשובה להגיד לבן אדם שהוא מזרוחניק ונראה לי שהשואל באמת התכוון לשאול בתמימות ולא טען שזה הכשר על אקונמיקה וכתשובה הייתי מפנה אותו למקורות. דווקא זה נראה שאתה מחלק ציונים בין יש פוסקים לגדולי הפוסקים.
    נראה לי שר' משה פינשטין הרב אלישיב(כנראה גם ר' שלמה זלמן אוירבך) ור' אשר וויס שליט"א יכולים להיכנס לרשימת גדולי הפוסקים.

• @המבקר זה לא תשובה להגיד לבן אדם שהוא מזרוחניק ונראה לי שהשואל באמת התכוון לשאול בתמימות ולא טען שזה הכשר על אקונמיקה וכתשובה הייתי מפנה אותו למקורות. דווקא זה נראה שאתה מחלק ציונים בין יש פוסקים לגדולי הפוסקים.
    נראה לי שר' משה פינשטין הרב אלישיב(כנראה גם ר' שלמה זלמן אוירבך) ור' אשר וויס שליט"א יכולים להיכנס לרשימת גדולי הפוסקים.

@השומר

@השומר כתב בהאם צריך כשרות בהשקעה במניות?:

ונראה לי שהשואל באמת התכוון לשאול בתמימות ולא טען שזה הכשר על אקונמיקה

שמח להודות בטעות, ומתנצל.

נראה שאתה מחלק ציונים בין יש פוסקים לגדולי הפוסקים.

ח"ו לא התכוונתי לציונים או דירוג.
    ואם מבלי משים זה יצא מתח"י, כנראה מה שעומד מאחורי זה, זה א. שלפעמים יש נטייה לזלזל בצד המחמיר. ב. שהדיעה המקובלת [יותר, כמובן בלי לבטל ח"ו אף אחד] אצל גדולי מורי ההוראה שכפי שבתחום כשרות המזון, ציבור היראים משלם הרבה כסף על כשרות מהודרת לכל הדיעות, כך גם בתחום הפיננסי ראוי להדר לכל הדיעות, וממילא נתפסת דיעה מסוימת כדיעה עיקרית - גם אם לא מבחינת הכרעה גמורה, אך מבחינת ההנהגה למעשה.
    ושוב, כמובן שאני לא 'בתוירת' בכלל לבטל דעת איזה מורה הוראה שמורה אחרת.

@חסיד-של-הקבה כתב בהאם צריך כשרות בהשקעה במניות?:

אני באמת אשמח למראה מקומות

אם כך, אז אני חושב שהספר 'תקנת הרבית' שציינתי לך זה התחלה מצוינת [בלא להתייחס דוקא למסקנות שלו למעשה, שיש שחולקים עליו] בשביל מ"מ, אני חושב שהוא מסדר שם את עצם הצדדים מאד יפה, אבל אני מאמין שיש עוד שכותבים ע"ז מסודר, אם אני ימצא אכתוב בל"נ

• @השומר

ונראה לי שהשואל באמת התכוון לשאול בתמימות ולא טען שזה הכשר על אקונמיקה

שמח להודות בטעות, ומתנצל.

נראה שאתה מחלק ציונים בין יש פוסקים לגדולי הפוסקים.

ח"ו לא התכוונתי לציונים או דירוג.
    ואם מבלי משים זה יצא מתח"י, כנראה מה שעומד מאחורי זה, זה א. שלפעמים יש נטייה לזלזל בצד המחמיר. ב. שהדיעה המקובלת [יותר, כמובן בלי לבטל ח"ו אף אחד] אצל גדולי מורי ההוראה שכפי שבתחום כשרות המזון, ציבור היראים משלם הרבה כסף על כשרות מהודרת לכל הדיעות, כך גם בתחום הפיננסי ראוי להדר לכל הדיעות, וממילא נתפסת דיעה מסוימת כדיעה עיקרית - גם אם לא מבחינת הכרעה גמורה, אך מבחינת ההנהגה למעשה.
    ושוב, כמובן שאני לא 'בתוירת' בכלל לבטל דעת איזה מורה הוראה שמורה אחרת.

@חסיד-של-הקבה כתב בהאם צריך כשרות בהשקעה במניות?:

אני באמת אשמח למראה מקומות

אם כך, אז אני חושב שהספר 'תקנת הרבית' שציינתי לך זה התחלה מצוינת [בלא להתייחס דוקא למסקנות שלו למעשה, שיש שחולקים עליו] בשביל מ"מ, אני חושב שהוא מסדר שם את עצם הצדדים מאד יפה, אבל אני מאמין שיש עוד שכותבים ע"ז מסודר, אם אני ימצא אכתוב בל"נ

@המבקר אני יוסיף לחידוד העניין בהכשרים הנידון הוא לא מחלוקת כולם מודים שאסור לאכול נבלות וטרפות ושאר מרעין בישין הנקודה בדרך כלל נעוצה לא במחלוקות פוסקים אלא ברמת פיקוח נהלים כללים ידע רחב ורציני של גוף הכשרות וכמובן מעל הכל יראת שמים של העוסקים בשטח לכן מובן למה ראוי להחמיר ואפילו מאוד אבל בדבר השנוי במחלוקת זה השאלה מי רבותיך ולפי מי אתה פוסק ומי שאין לו דרך ברורה זה נושא רחב בפני עצמו מה לעשות.

• @המבקר אני יוסיף לחידוד העניין בהכשרים הנידון הוא לא מחלוקת כולם מודים שאסור לאכול נבלות וטרפות ושאר מרעין בישין הנקודה בדרך כלל נעוצה לא במחלוקות פוסקים אלא ברמת פיקוח נהלים כללים ידע רחב ורציני של גוף הכשרות וכמובן מעל הכל יראת שמים של העוסקים בשטח לכן מובן למה ראוי להחמיר ואפילו מאוד אבל בדבר השנוי במחלוקת זה השאלה מי רבותיך ולפי מי אתה פוסק ומי שאין לו דרך ברורה זה נושא רחב בפני עצמו מה לעשות.

@השומר

בהכשרים הנידון הוא לא מחלוקת כולם מודים שאסור לאכול נבלות וטרפות ושאר מרעין בישין הנקודה בדרך כלל נעוצה לא במחלוקות פוסקים אלא ברמת פיקוח נהלים כללים ידע רחב ורציני של גוף הכשרות וכמובן מעל הכל יראת שמים של העוסקים בשטח לכן מובן למה ראוי להחמיר ואפילו מאוד

למיטב ידיעתי, חלק גדול מההבדלים בין הכשרויות [בודאי בין רבנות לבדצים, אבל גם בין הבדצים עצמם] זה לא ברמת הפיקוח ויר"ש, אלא ברמת הנהלים עצמם, קרי רמת ההידור ההלכתי ולצאת יד"ח השיטות העיקריות, וכן חומרות הנהוגות בזה מה שאין בזה.
    ובמילים אחרות, הנוסח ששמעתי פעם מת"ח גדול, שהמקובל בציבור היראים [ז"א כלל הציבור החרדי] הוא: שבענין הנוגע לציבור [ולא הוראה פרטית, לאדם פרטי או מקרה פרטי] עושים כל מאמץ שיהיה לכתחילה שבלכתחילה לכל השיטות.

• @השומר

בהכשרים הנידון הוא לא מחלוקת כולם מודים שאסור לאכול נבלות וטרפות ושאר מרעין בישין הנקודה בדרך כלל נעוצה לא במחלוקות פוסקים אלא ברמת פיקוח נהלים כללים ידע רחב ורציני של גוף הכשרות וכמובן מעל הכל יראת שמים של העוסקים בשטח לכן מובן למה ראוי להחמיר ואפילו מאוד

למיטב ידיעתי, חלק גדול מההבדלים בין הכשרויות [בודאי בין רבנות לבדצים, אבל גם בין הבדצים עצמם] זה לא ברמת הפיקוח ויר"ש, אלא ברמת הנהלים עצמם, קרי רמת ההידור ההלכתי ולצאת יד"ח השיטות העיקריות, וכן חומרות הנהוגות בזה מה שאין בזה.
    ובמילים אחרות, הנוסח ששמעתי פעם מת"ח גדול, שהמקובל בציבור היראים [ז"א כלל הציבור החרדי] הוא: שבענין הנוגע לציבור [ולא הוראה פרטית, לאדם פרטי או מקרה פרטי] עושים כל מאמץ שיהיה לכתחילה שבלכתחילה לכל השיטות.

@המבקר זה גם אבל ההבדל המהותי לידעתי נעוץ במה שכתבתי ברבנות באמת יש את כל הרעות החולות שקימות תמיד מפתיע אותי על אנשים שאוכלים במקומות מפוקפקים כי בן דוד שלו "מכיר" את המשגיח אם אוכל אצל כל מי שאני מכיר אבוי לגופי ונשמתי.

• רק תבדקו... מי אומר למכור את ההשקעות שלכם לפני פסח לגוי, ואיזה סוג "מכשירים פיננסיים" למכור. וד"ל

• ראיתי בפורום אחר שמכון כתר (אני לא יודע מי אלו אפי' שזה נראה וכר ומפורס) מביא רשימה של מניות שניתנות להשקעה
    כמו"כ יש רבנים שמתירים מניות אני לא זוכר בדיוק את הדברים

• אני שאלתי גם כי אני יודע שר מנדל שפרן שליט"א מאוד מקיל בנושא

• אוצר החכמה_-_ אוצר המשפט - ב - בית הדין נתיבי חיים__ 628_647.pdf

מצרף כאן כמה מאמרים בנןשא מתוך הספר אוצר המשפט ממליץ על המאמר של הרב שור מתחיל בסוף הקובץ הראשון והלאה

• @יושב-בגנים
    ראה כאן יש שם ספר שלם על שוק ההון בהלכה - אמנם בעילום שם אבל הוא כותב טוב שווה לקרא

נושאים מוצעים