דילוג לתוכן

מענה לטענות של דוד טופורוביץ

• אני רואה שכמה וכמה אנשי השקעות חרדים השיבו על טענותיו.
    היה גם אנשי השקעות חילונים שענו לו משהו?
    כלומר בעיקר מה שמענין אותי זה האם דבריו עוררו סערה גם בציבור הכללי?

• נראה שהחיבור של הגמרה "אין אדם יודע במה הוא משתכר" והחיבור שלה להשקעות במדד
    פחות תפס בציבור הכללי

• למה שהציבור הכללי יתעניין בבעיות שלנו? הם מספיק חכמים לעצמם.

• מאוד חרה לי טענתו של ר' דוד טופורביץ שמי שמבטל את דעתו מכיון שהוא דעת יחיד, טועה, כי לטענתו, זה נגד חז"ל שאמרו שבכלכלה צריך דווקא לשמוע לדעת יחיד, ודווקא מי שמצליח ומרוויח, הוא כשהולך נגד כל העדר!!!!
    ואצטט לשונו.
    מי שמבטל את טענותיי מכח הטענה שאני דעת יחיד, אפי' אם עובדתית זה היה נכון שאני דעת יחיד, זה עדיין מראה שהגישה הזו אינה גישה נבונה להשקעות, וודאי לא כשזה נוגע לשוק ההון. ההסתמכות על דעת הרוב כקריטריון לנכונות בהשקעות עומדת בסתירה לעצה שכתובה בחז"ל של לקנות בזול ולמכור ביוקר. (ברכות ס"ג א' דרש בר קפרא זלת קבוץ קנה מינה עיי"ש ברש"י, וע"ע מדרש תנחומא פר' משפטים ריש סי' ה'), שהרי שום סחורה לא זולה אא"כ הרוב לא רוצים לקנות אותה, שהרי אם הרוב יקנו אותה היא לא תהיה זולה, וגם אח"כ כשהוא מוכר ביוקר הוא דעת יחיד שהרי הרוב רוצים לקנות והוא הולך נגד העדר ומוכר. ואדרבה בעצת חז"ל הזה מבואר שהדרך הטובה ביותר להרוויח בהשקעות זה ע"י שהולכים נגד העדר ולא עם העדר.
    ואומר לך, אתה טועה ומטעה בטעות חמורה. אין דבר כזה שהצורה להצליח בשוק ההון ובכלכלה היא דווקא לעשות הפוך מכולם וכדעת יחיד. ומי שעושה הפוך מצליח!!!
    מאיפה הגעת לזה!!!!!!
    כשם שבכל התורה הרוב היא ההסתברות שנכון ללכת אחריו למי שאינו יודע אחרת, אותו הדבר בדיוק ולא נשתנה מאומה מזה בעניני כלכלה. זה ההגיון הבסיסי, וזה בדיוק גם דעת חז"ל בכל מקום.
    ואני תמה עליך מאוד, נשמע לך הגיוני שאם רוב מומחי שוק ההון בעולם, גם אחרי שיודעים את טענותיך, חושבים שדווקא נכון להשקיע במדדים, אז ההגיון ודרך התורה הוא דווקא לא להסתמך על רוב המומחים, אלא רק על מי שהוא נגד הרוב. ודווקא בגלל שהוא דעת יחיד.
    ברצינות???
    ולגבי מה שהובא מהגמרא שהיו קונים בזול ומוכרים ביוקר. ומכאן הטענה הניצחת שיש לסמוך על דעת יחיד וככה להצליח.
    זה לא קשור במאומה.
    מה שהיו קונים בזול, מבואר בהרבה סוגיות [ב"מ עג: ועוד ועוד] שהיו קונים בזמן הזול כשהיה היצע גדול וכזמן הבציר, ומוכרים ביוקר לאחר שעבר זמן הבציר שההיצע היה קטן. וזה בדיוק השקעה שרוב ככל המומחים יאמרו שנכון להשקיע בה, וממש ממש לא דעת יחיד. והסיבה לזה שזה היה זול, היא בגלל שהיה היצע גדול, [וגם בלי זה, יכול להיות סיבות רבות שצפוי והגיוני שדבר שזול עכשיו בהמשך יתייקר ולא בגלל שזה דעת יחיד. תברר אצל משקיעים]. וממש ממש לא קשורה לסיבה שזה דעת יחיד.
    אין שום מקום, אבל שום מקום שכתוב בחז"ל שבעניני כלכלה, הדרך הטובה להרוויח היא לעשות הפוך מכולם.
    ברצינות????

• למדנו שיעור חשוב בחוסן מנטלי
    אני חושב שמי שהאירועים האחרונים הלחיצו אותו, צריך באמת לעצור ולחשוב אם הוא בשל להשקיע בשוק ההון. מה שראינו היה רק "מבחן קטן" לעומת הים הסוער שבו אלף "טפורוביץ" חסרי אחריות יצעקו: "השוק נופל, תברחו!".

מבחן האופי: האירועים האלו הם הזדמנות מצוינת לכל אחד לעשות חשבון נפש – איפה הוא נמצא על סקאלת הסיכון? האם התיק שלו באמת מתאים ליכולת העמידה שלו בלחצים?

להתעלם מרעשי הרקע: החוכמה היא לדעת לסנן את הצעקות בחוץ ולהיצמד לאסטרטגיה שבניתם מראש.

זה היה מבחן חשוב לכולנו. בסוף, הניצחון בשוק ההון שייך לאלו שיודעים לשלוט בעצבים שלהם כשכולם מסביב מאבדים את זה.

אני חושב שמי שהאירועים האחרונים הלחיצו אותו, צריך באמת לעצור ולחשוב אם הוא בשל להשקיע בשוק ההון. מה שראינו היה רק "מבחן קטן" לעומת הים הסוער שבו אלף "טפורוביץ" חסרי אחריות יצעקו: "השוק נופל, תברחו!".

מבחן האופי: האירועים האלו הם הזדמנות מצוינת לכל אחד לעשות חשבון נפש – איפה הוא נמצא על סקאלת הסיכון? האם התיק שלו באמת מתאים ליכולת העמידה שלו בלחצים?

להתעלם מרעשי הרקע: החוכמה היא לדעת לסנן את הצעקות בחוץ ולהיצמד לאסטרטגיה שבניתם מראש.

זה היה מבחן חשוב לכולנו. בסוף, הניצחון בשוק ההון שייך לאלו שיודעים לשלוט בעצבים שלהם כשכולם מסביב מאבדים את זה.

@רואה-את-הנולד said:

למדנו שיעור חשוב בחוסן מנטלי

לתרגם ולשמור, כשאני יהיה ראש כת בעתיד אשתמש בזה, ייש"כ.

• מאוד חרה לי טענתו של ר' דוד טופורביץ שמי שמבטל את דעתו מכיון שהוא דעת יחיד, טועה, כי לטענתו, זה נגד חז"ל שאמרו שבכלכלה צריך דווקא לשמוע לדעת יחיד, ודווקא מי שמצליח ומרוויח, הוא כשהולך נגד כל העדר!!!!
    ואצטט לשונו.
    מי שמבטל את טענותיי מכח הטענה שאני דעת יחיד, אפי' אם עובדתית זה היה נכון שאני דעת יחיד, זה עדיין מראה שהגישה הזו אינה גישה נבונה להשקעות, וודאי לא כשזה נוגע לשוק ההון. ההסתמכות על דעת הרוב כקריטריון לנכונות בהשקעות עומדת בסתירה לעצה שכתובה בחז"ל של לקנות בזול ולמכור ביוקר. (ברכות ס"ג א' דרש בר קפרא זלת קבוץ קנה מינה עיי"ש ברש"י, וע"ע מדרש תנחומא פר' משפטים ריש סי' ה'), שהרי שום סחורה לא זולה אא"כ הרוב לא רוצים לקנות אותה, שהרי אם הרוב יקנו אותה היא לא תהיה זולה, וגם אח"כ כשהוא מוכר ביוקר הוא דעת יחיד שהרי הרוב רוצים לקנות והוא הולך נגד העדר ומוכר. ואדרבה בעצת חז"ל הזה מבואר שהדרך הטובה ביותר להרוויח בהשקעות זה ע"י שהולכים נגד העדר ולא עם העדר.
    ואומר לך, אתה טועה ומטעה בטעות חמורה. אין דבר כזה שהצורה להצליח בשוק ההון ובכלכלה היא דווקא לעשות הפוך מכולם וכדעת יחיד. ומי שעושה הפוך מצליח!!!
    מאיפה הגעת לזה!!!!!!
    כשם שבכל התורה הרוב היא ההסתברות שנכון ללכת אחריו למי שאינו יודע אחרת, אותו הדבר בדיוק ולא נשתנה מאומה מזה בעניני כלכלה. זה ההגיון הבסיסי, וזה בדיוק גם דעת חז"ל בכל מקום.
    ואני תמה עליך מאוד, נשמע לך הגיוני שאם רוב מומחי שוק ההון בעולם, גם אחרי שיודעים את טענותיך, חושבים שדווקא נכון להשקיע במדדים, אז ההגיון ודרך התורה הוא דווקא לא להסתמך על רוב המומחים, אלא רק על מי שהוא נגד הרוב. ודווקא בגלל שהוא דעת יחיד.
    ברצינות???
    ולגבי מה שהובא מהגמרא שהיו קונים בזול ומוכרים ביוקר. ומכאן הטענה הניצחת שיש לסמוך על דעת יחיד וככה להצליח.
    זה לא קשור במאומה.
    מה שהיו קונים בזול, מבואר בהרבה סוגיות [ב"מ עג: ועוד ועוד] שהיו קונים בזמן הזול כשהיה היצע גדול וכזמן הבציר, ומוכרים ביוקר לאחר שעבר זמן הבציר שההיצע היה קטן. וזה בדיוק השקעה שרוב ככל המומחים יאמרו שנכון להשקיע בה, וממש ממש לא דעת יחיד. והסיבה לזה שזה היה זול, היא בגלל שהיה היצע גדול, [וגם בלי זה, יכול להיות סיבות רבות שצפוי והגיוני שדבר שזול עכשיו בהמשך יתייקר ולא בגלל שזה דעת יחיד. תברר אצל משקיעים]. וממש ממש לא קשורה לסיבה שזה דעת יחיד.
    אין שום מקום, אבל שום מקום שכתוב בחז"ל שבעניני כלכלה, הדרך הטובה להרוויח היא לעשות הפוך מכולם.
    ברצינות????

@רק-יגיעה-בתורה אני אינני מבין כלל וכלל בשוק ההון ומה שמפריע לי בעיקר זה הערבוב של חז"ל בכל אג'נדה שרוצים לשווק

• לדעתי הטעות היא שחושבים שהציבור טיפש
    עדיף לעמוד ולומר באופן ברור
    חשוב להשקיע בשום שכל וחשוב גם לשמור שהגמחים לא יפלו
    ואולי אף להמליץ על אחוז מסויים שראוי להפריש לגמחים
    שיקרא לא קאי

• לדעתי הטעות היא שחושבים שהציבור טיפש
    שיקרא לא קאי

@ברכת-ה-תעשיר said:

לדעתי הטעות היא שחושבים שהציבור טיפש
    שיקרא לא קאי

נכון, הציבור לא טיפש.

איך אמר שר האוצר שלנו אחרי ש... כמה מפתיע, הבורסה נפלה.

"הציבור מטומטם ולכן הציבור ישלם" (מה שבא בקלות באותה קלות ייעלם).

ואצטט לשונו.
    מאיפה הגעת לזה!!!!!!
    ברצינות???
    זה לא קשור במאומה.
    ברצינות????

@רק-יגיעה-בתורה אני לא מאמין הליצן הזה גם כתב את זה רוב דעות להשקעה מדברים על רוב מומחים לא רוב העולם תראה מה זה אין טענות עניניות מתחילם לדבר שטויות כבר כתבו פה שמי שמרגש אותו הטיפוס הזה אז מה הסיבולות שלו באמת בירידות רציניות המלצתי לנסות להתעלם
    (זה קשה גם אני לא תמיד מתאפק)

• @ברכת-ה-תעשיר said:

לדעתי הטעות היא שחושבים שהציבור טיפש
    שיקרא לא קאי

נכון, הציבור לא טיפש.

איך אמר שר האוצר שלנו אחרי ש... כמה מפתיע, הבורסה נפלה.

"הציבור מטומטם ולכן הציבור ישלם" (מה שבא בקלות באותה קלות ייעלם).

@רבנאי-יתרעם-גאון חשבתי שטפורביץ ומאמינו גייסו את חז"ל לטענותיו עכשיו אני רואה שגם שירים של קלי עולם יפה רק חסר לראות מה המוצר שהוא רוצה בהמשך לשווק ונחשוף את כל המומחיות.

• בסופו של אירוע,
    חושבני שדבר טוב מאוד יצא מדבריו של ר' דוד טופורוביץ,
    כיון שטענותיו הם טענות מוכרות נגד ההשקעה הפאסיבית,
    וישנם רבים שהשקיעו כי אמרו להם שזה מרויח,
    אך אינם מודעים שהדרך לרווח יכולה להיות בירידות קשות מאוד, [ע"ע הנהירה אחר מדדים ישראלים ברגע שהם עלו, היפך הגישה הפאסיבית]
    וכן שישנו סיכון מסויים, ושום דבר אינו מובטח, אלא שזה השתדלות נכונה הגיונית, שבעבר מאוד הצליחה,
    ולכן טוב שהרב טופורוביץ העלה את הנושא וכך מי שישקיע יתעניין וידע מה הוא עושה.

נושאים מוצעים

• 2 הצבעות
    1 פוסטים
    49 צפיות
    ד
    במאמר הקודם https://forum.benakel.org/topic/1086/האם-מבנה-השוק-החדש-מנפח-את-ה-s-p-500/6 צללנו לתיאוריה של גאבה וקוין, שמזהירה אותנו מפני מצב שבו השוק הופך ל"קשיח". לפי החשש הזה, בגלל שכולנו משקיעים "על עיוור" במדדים כמו S&P 500, אנחנו יוצרים בועה: הכסף זורם פנימה אוטומטית, דוחף את המחירים למעלה, ויוצר רצפה לא רציונלית – כלומר, המחיר לא יכול לרדת כי תמיד יש מישהו (המדד) שקונה. אבל כדי להיות משקיעים חכמים (ועצלנים בלב שקט), כדאי להכיר את התשובות של ענקית ההשקעות Vanguard למיתוסים האלו. 1. המיתוס: "המדד קונה הכל על עיוור ומנפח מחירים" החשש: המדד לא בודק אם מניה היא טובה או יקרה, הוא פשוט קונה אותה כי היא קיימת, ובכך הוא הופך ל"מנוע" שדוחף את השוק למעלה ללא הפסקה. התשובה של ונגראד המחקר מראה שקרנות המדד אחראיות רק על כ-1.2% מהמסחר היומי בבורסה בארה"ב. מי קובע את המחיר באמת? המשקיעים ה"חרוצים" – אלו שקוראים דוחות ומחליטים אם למכור או לקנות. הם מהווים כמעט 99% מהתנועה בשוק. המדד הוא בסך הכל "טרמפיסט" שמשקף את המחיר שהמקצוענים קבעו. נ.ב. זו גם הסיבה לריכוזיות במדד . 2. המיתוס: "הזרם הפסיבי יצר רצפה מלאכותית שמונעת מהשוק לרדת" החשש: אם מיליוני אנשים מפקידים כל חודש לפנסיה והכסף הולך אוטומטית למדד, השוק לעולם לא יחזור להיות "אמיתי" כי אין מי שימכור. השוק אמור להפוך ל"שקט" וחסר תנודות. התשובה של ונאגרד כאן נכנס לתמונה ה-VIX "מדד הפחד" של הבורסה, שבוחן כמה השוק תנודתי . ואנגארד מראים בנתונים שמאז 1990, בזמן שנכסי המדדים זינקו בטירוף, מדד ה-VIX לא ירד. להיפך, אנחנו עדיין רואים קפיצות ענקיות בתנודתיות בזמן משברים (כמו בקורונה או ב-2008). זה מוכיח שהשוק ממש לא איבד את היכולת שלו "לרעוד" או לרדת. כשקורה משהו רע בעולם, המשקיעים האקטיביים (אלו שמחזיקים ב-99% מהמסחר) עדיין מוכרים ודוחפים את המחירים למטה בעוצמה. ה"רצפה" שחששנו ממנה פשוט לא קיימת במבחן המציאות. 3. המיתוס: "המדד מנפח רק את חברות הענק" החשש: המדד הופך את המניות הגדולות (כמו אפל) לעוד יותר גדולות באופן מלאכותי. התשובה של ונגראד באופן מפתיע, שיעור הבעלות של קרנות המדד בחברות הענק נמוך יותר מאשר בחברות הבינוניות (Mid-Cap). הסיבה שאפל כל כך גדולה במדד היא כי היא חברה מצליחה בעולם האמיתי, לא בגלל המנגנון האוטומטי של המדד. בשורה התחתונה: מה עושים עם זה? חשוב להיות כנים: גם על המחקר הזה של Vanguard יש טענות. יש חוקרים שטוענים שהם מודדים רק חלק מהשוק והבעיה האמיתית גדולה יותר. השוק הוא מערכת מורכבת שמשלבת גם כוחות פסיביים וגם אקטיביים. הנקודה שחשוב לקחת היא זו הוויכוחים של המומחים לא צריכים להפחיד אתכם. הכוח הכי גדול של משקיע "עצלן" הוא לא לנסות להיות חכם יותר מהשוק, אלא להיות חזק יותר מהרגש שלו. הנתונים מראים שהשוק עדיין יודע להעניש חברות גרועות ולתגמל טובות. האסטרטגיה שלכם צריכה להישאר פשוטה: להחזיק חזק. לא משנה אם השוק קופץ (תנודתיות) או אם אומרים שהכל "מנופח" – ההיסטוריה מראה שמי שנשאר בפנים לאורך זמן, מנצח . אין באמור המלצה או שידול בשום צורה שהיא. מרגישים מבולבלים או רוצים לשאול שאלות? אשמח לשמוע מכם ולהגיב להערות והארות. a053311311@gmail.com
  • 8 הצבעות
    1 פוסטים
    125 צפיות
    י
    הדיון בחדרי הקפה עלה לטונים גבוהים. זה צועק בקול ניחר שהכלכלה האמריקאית בדרך לקריסה, ושהתמחור הנוכחי הוא בועה. השני משיב: אם ארה"ב קורסת - הדבר האחרון שיעניין אותנו הוא קרן ההשתלמות. והשלישי בכלל טוען: אבל אין לך פיזור גדול מזה שהרי לא מדובר רק בכלכלה האמריקאית. ובתוך בית המדרש הדיון אחר לגמרי: האם בכלל יש חובת השתדלות? וממתי אברכים נעשו לסוחרים? מה ניתן לדייק מדברי ה“חפץ חיים” בעניין? והאם מישהו שאל לדעת גדולי ישראל? ומסביב יש את המתלבטים: בין הפקדה בגמ"ח רגיל, שהרי כתוב “פירותיה בעולם הזה”, לבין גמ"ח המתחייב להלוואה. ואולי בכלל לשלב ביניהם. וכלשון העמים: "לובסט"... זה בכה וזה בכה, בסוף, כל אחד יעשה על פי דעת רבותיו, שורש נשמתו, ואולי גם על פי עצת אנשי מקצוע. ואולי בכלל ישלב ביניהם ויזכה לחתן בנקל... ויהיו את אלה שפשוט יבחרו: "שב ואל תעשה עדיף" כלל שתמיד עובד כשאנחנו חסרי החלטה. אך בתוך כל הקלחת הזו של גישות וחשבונות, נדמה שמתחולל כאן שינוי שורשי בהרבה מהשאלה הטכנית 'איפה להשקיע'. השינוי האמיתי הוא התעוררות המודעות הכלכלית ביומיום. נכון, נושא חתונות הילדים הוא הזרז שמעלה את הטונים, אבל הוא רק חלק אחד בפאזל הרחב של ניהול חיים תקין. משפחות רבות חיו עד היום ללא סדר ברור, מבלי לבדוק באמת האם רמת החיים שלהן בכלל פוגשת את המציאות בחשבון הבנק. אך ברגע שהדיון הציבורי על חיסכון לטווח ארוך וכוחה של ה'ריבית דריבית' חלחל פנימה,המציאות השתנתה. גם מי שבסוף יחליט שלא להשקיע, כבר לא יוכל להישאר אדיש או 'לעצום עיניים' מול ניהול הכסף שלו ב'כאן ועכשיו'. שמעתי פעם משפט הדרכה שנאמר לאברך בתחילת חיי הנישואין "יש אמנם מצוות עשה דאורייתא של הלוואה - אבל היא נאמרה למלווה ולא ללווה". במשך שנים השתרשה אצלנו התפיסה שהחיים הם רצף של התרוצצויות מגמ"ח לגמ"ח, ושפשוט 'אין דרך אחרת'. אך דווקא היום, כשהדיון הציבורי עוסק בתכנון של עשרים שנה קדימה, הנורמה של גלגול חובות תמידי מתחילה להתערער. וזה לא קורה על ידי מסע שכנועים או סיסמאות שאין תוחלת בלחיות ממה שאין, ולא דרך קמפיינים תורניים מחז"ל שמדגישים שאין להוציא יותר מהיכולת ושההוצאות צריכות להיות כפי ממונו של אדם. (רש"י חולין פד ע"ב ורמב"ם הל' דעות פ"ה ה"י) אלא זה קורה דווקא כאשר הציבור כולו מתעסק בהיבטים השונים של חיסכון ושל השקעה. בשורה התחתונה: בין אם תבחרו לחסוך ולהשקיע ובין אם לאו, עצם העובדה שאתם מתחילים לחשוב קדימה ולבחון את הנתונים של ההווה - יש בה כבר שינוי משמעותי. המעבר להתנהלות כלכלית נבונה הוא רווח ודאי לכל משפחה ומשפחה.
  • 16 הצבעות
    22 פוסטים
    651 צפיות
    אבי ר.א
    @מחשב-מסלול-מחדש באמת לא ברור לי למה. @מונטיפיורי לעיונך. לאחרונה שמתי לב שכבר לא נותן לי התראות על שהזכירו אותי, וחשבתי שזה שינוי שנהיה בפורום, עכשיו אני מבין. תודה על תשומת הלב.
  • 15 הצבעות
    23 פוסטים
    704 צפיות
    העץ הרענןה
    @הקול-השפוי said: חבל שאתה לא עם אותו שם בשנ הניקים שלך.... טופל!
  • 5 הצבעות
    66 פוסטים
    2k צפיות
    ה
    @שלמה-ק למה זה רעיון גרוע?