דברי הגר"מ קסלר לגמ"ח יד שמשון בעניין השתדלות לחתונות ילדים
-
אני משער שהרב קסלר שליט"א פונה בעיקר לציבור הנמנה על שבט לוי בטהרתו ברמה העליונה ביותר, ומעוניינים להישאר במסגרת זו כמקדם ללא שום שינויים (לרע ולטוב),
ובדומה להתנגדותו החריפה מאוד ללימוד ועבודה בהייטק וכדומה,
שהרב שליט"א מונה בראיון שהופיע ביתד נאמן בנוגע לעבודה בהייטק אך רק חסרונות עצומים,
ומאידך בעבודה במערכת החינוך רק מעלות, (הכוונה בעיקר למעלות וחסרונות בעצם סוג העבודה והשלום בית וחינוך הילדים)
אע"פ שהדברים מורכבים ואינם חד צדדיים כלל וכלל...וממילא אנשים הנמנים על ציבור הממוצע בתוך שבט לוי שגם הם תורתם אומנותם,
אך בהוראת ובעצת רבותיהם הם יותר פתוחים לשינויים, ואף רואים ברכה וטובה בעמלם בזה ובבא,
אינם זוכים לעמוד על כוונתו.איני נוהג להפוך דברים לפוליטיקה, הכוונה להכניס את הדברים בפרופורציה הנכונה, עבור אלו שאינם נמנים על תלמידי הרב קסלר שליט"א
-
@טריידר
כמדומני שהרב קסלר אמר בועדים שמי שאין לו לתת כ"כ הרבה כסף לחתונות הילדים הוא לא צריך להתחייב ע"ז, והקב"ה יעזור.
כל הנושא מתחיל מזה שברור לאדם שהוא ייתן סכום מסויים - גם אם אין לו שום אפשרות לגייס את זה.
בכזה מקרה ברור שהוא צריך לעשות השתדלות נכונה לזה. -
הייתי מציע לכל מי שמודאג מהירידה בהפקדות לגמ"חים בגלל ההשקעות בשוק ההון, במקום להיאבק בקרב האבוד הזה, כדאי להשקיע את המאמץ בעידוד חיסכון בגמחי"ם של חלק מהמעשרות שזה דבר שמוסכם על רוב ככל הפוסקים.
ואם זה יגרום לירידה בתרומות, אפשר לעודד נתינת חומש.
ועל זה באמת אפשר לסמוך על כך שאין אדם מעני מן הצדקה -
@הקול-השפוי
חייך קודמים
אם היה קמפיין שמעודד השקעות לפני עשרים שנה
היה נחסך מיליארדים לצדקה היום -
דור דור ודורשיו, וכפי שהרב טריידר ציטט במדוייק, כבר פסקו גדולי הפוסקים כיום וכן רבינו הגדול במכתבו לאברך ששוקד על דלתות התורה - כותבים במפורש את הדברים.
ולכן לטעמי המשכיל בעת ההיא ידום, רק בעת ההיא ידום כי בעתיד המציאות תוכיח שגדולי ישראל וגדולי הפוסקים הורו כהלכה והצילו את עולם התורה שגם כשמחתנים נשארים עמלי תורה ולא מחזרים על הפתחים או גרוע מכך שהיתומים מחזרים על פהתחים כי אין הורים. -
אם מדברים על דעת החפץ חיים בעניין ראיתי שהאהבת חסד דן בקדימה בין עכו"ם בריבית לישראל עני שזה דומה לנידון דנן,
הוא מחלק בזה כמה חילוקי דינים, צריך לעיין שם (חלק א' פרק ה'). -
במידה ולא מסתכלים על מימון חתונות הילדים ודירות כתרומה לזוג ישראל עני,
אלא כהתחייבות שיהיה מוטל על ההורים לשלם,
ולא משנה מאיזה סיבה - זאת המציאות העובדתית,
הרי זה בכלל מש"כ החפץ חיים שם שבזה חייו קודמין,
ואין צורך בקיום שום תנאים... -
@טריידר
אתה מעיר כאן נקודה חשובה,
א"כ א"א לחתן ממעשר כי זה בשביל ההתחייבות האישית שלך,
אא"כ נימא שבעל חוב גדול פטור ממעשר.
אבל ודאי שא"א לפטור כבר היום ממעשר, כי היום אתה לא כזה בע"ח.
ואז צריך לעשות פלגינן יש סכום שאתה נותן בתור התחייבות שלך, ויש סכום שאתה נותן בתור תרומה לזוג עני, ואת הסכום הזה אפשר לתת ממעשר. -
לא.
אפשר לחלק/לשלב.עובדתית - הכסף מיועד לזוג ישראל עני - ממילא ניתן להפריש ממעשר כספים.
עובדתית - על ההורים לדאוג לכסף בעת החתונה - ממילא חייך קודמין.כלומר, גם אם זה לא מוגדר כחוב המוטלת על ההורים,
למעשה ההורים יצטרכו להשיג את המימון,
בין אם זה עקב חתימה על התנאים,
או לחץ הצד השני, או ישרות, או דאגה לילדים,
או שמירת השם הטוב שלהם עבור שידוכים הבאים וכו'.ולכאורה חייך קודמים לא נאמר רק על לחם וחלב,
וגם מניעת קריסה כלכלית והתקף לב ולחץ דם נכלל בזה.כך שהשקעה של כספים עבור חתונת הילידם,
קודם לגמ"ח לעני ישראל, ואף ניתן לתרום ממעשר.*אני לא פוסק הלכה, וגם לא מנסה לעשות קומבינות, אבל כך אני רואה את זה.
(אישית אני לא מפקיד/מלווה/משקיע ממעשרות בכלל...) -
@טריידר לקחתי לי את המילים מהמקלדת.
אפשר לומר את זה בנוסחאות שונות אבל בסוף זה הרעיון.
יש לנו את המכתב של הפוסקים בעניין.
אני התכוונתי בעיקר לדבר על זה שמביאים את החפץ חיים שדיבר על המעלה של גמ"ח ביחס לריבית וכשמסתכלים בפנים רואים שהדברים לא פשוטים.
זה ודאי שהחפץ חיים לא התכוון שאף אחד לא ישקיע שום כסף בשום עסק רק בגמ"ח,
ודאי שיש בזה חילוקים, ובאמת החפץ חיים עצמו מחלק בזה.