דילוג לתוכן

כמה מחשבות על חובת ייעוץ והשקעה נבונה

שוק ההון והשקעות
2 2 24 1
  • שלום רב
    בהמשך לדיון כאן אני סוטה קצת מהעניין (אני רק קורא למי שבידו נתונים מהימנים, בגוף העניין, כגון האם מופק זהב וכדומה וכמובן באופן שאין חשש שהבאת המידע תגרום נזק או שיש בזה לשה"ר,
    ואם הכתוב בהמשך מתאים יותר לאשכול אחר אז אם מנהלי הפורום יוכלו להעבירו לשם אז אדרבה.
    עלה כאן הנושא של חובת יעוץ עם יועץ בלתי תלוי, וכפי שמורים בפורום להגנת וכו' ויש"כ להם על העלאת המודעות (באופן כללי לא ביחס לנידון האמור שאין לו מושג בו)
    רציתי לכתוב את הלענ"ד בעניין זה, מתוך ניסיוני, ונראה לי שיכול להביא תועלת. והארכתי קצת להמחשת הדברים.

ראשית אני הייתי ממליץ לכל אחד (שיש לו הבנה בסיסית בכלכלה) להיות היועץ של עצמו ז"א לבחון את הצעד שהוא מתכנן לעשות, לא על סמך רגשות, אלא לשבת עם דף ועט (ולמתקדמים יותר עם אקסלים וכדומה) ולנתח מספרית את ההשקעה המוצעת ולבוחנה א' את רמת הוודאות של ההשקעה ואת גודל הסיכון, ב' כמה רווח הוא צופה, ומתי, וכנ"ל על סמך מה הוא מתבסס, ג' מה קורה בתרחיש הפסימי ולהיכן זה מוליך אותי לפשיטת רגל או שגם באחוז הקטן/הגדול שיהיה הפסד הוא יוכל לשרוד זאת, והכי קריטי האם הוא מבין את מה שהוא הולך לעשות,
    זאת אומרת האם הוא מכיר את התחום או לא כי אם הוא לא מכיר אז מאוד קשה לנתח את הנ"ל ואז הוא כסומא באפילה ובכזה מקרה חובה ללכת ליועץ אבל בתנאי שלפחות ברור לו שהיועץ מבין באותו העניין (ואני אישית לא הייתי משקיע בתחומים שאין לי הבנה בכללי המשחק)
    והבנת העניין אין כוונתי לכל שאם קונים דירה צריך להיות בעל ידע בבניה או מומחה נדל"ן ארצי אלא מספיק לדעת ברמה בסיסית את השוק ואת רמת התשואה ואת עניני המיסוי הכרוכים ואת התמחור וכן להבין האם האיזור מצדיק עליות מחירים וכדומה וכמו"כ אם זה עם צפי להשבחות כמו התחדשות עירונית אז גם כן להבין את אורך הזמן שלוקח לדברים להתממש
    וכן בשוק ההון איי"צ להכיר את שמות 500 החברות בS&P או להבין במכפילי רווח אבל צריך להבין איך עובדת ההשקעה ( ומה אופק הירידות/והעליות לטווח קצר/ארוך)
    ועוד נקודה אחת חשובה האם ההשקעה היא בידיו או מופקדת בידי אחרים ז"א בין בנדל"ן ובין בקריפטו ובין בשוק ההון, ישנם השקעות שהם נזילות ובשליטת המשקיע, וזה במקרה הרגיל שאחד יש דירה רשומה על שמו, או חשבון מנוהל על שמו בשוק ההון וקריפטו
    לבין מקרים שזה מנוהל ע"י אחרים שזה באופן כללי שיש יזם שמציע לסמוך עליו והוא ישקיע את הכסף כראות עיניו או בתחום ספציפי כזה שלמשקיע אין יכולת לשלוט בכסף אלא רק לצפות להצלחה שתבוא (וגם אם רשום לו חלק בחברה שעתידה לבצע אקזיט וכדומה בקרקעות במצב שאין שוק עדיין פעיל של מוכרים וקונים על סמך שווי שוק) אופי השקעה שכזו טומנת בחובה סיכון גדול ואם כי זה לא שולל כלל את העניין אך בזה התנאי להשקעה היא או הבנה מוחלטת ברמה מקצועית, של ההשקעה, או היכרות אישית עם היזם וחוויה אישית של רמת האמון ביושרו ובמומחיות שלו בתחום הנדון.
    לדעתי השלב הזה יכול בהרבה מקרים להביא להחלטה ברורה לשלילת העניין ולחסוך גם את עלות היועץ, וכמו כן לעיתים זה יכול להביא להחלטה חיובית ברורה שלא מצריכה יעוץ מקצועי (אך גם בכזה מקרה, ברוב המקרים כדאי ללכת ליועץ שיתן כלים לשפר את המצב בהיבטים השונים או להתמקח יותר או במיסוי וכו', כמו"כ לעיתים יכול היועץ להציע הצעה יותר טובה (אם כי אין לדבר סוף) ובהרבה מקרים זה מביא להחלטה שהעניין שווה בדיקה אך מחייבת יעוץ מקצועי בלתי תלוי
    (במאמר המוסגר אני במסגרת הליווי של אנשים בקנית דירה אני מנתח את העניין מכל הזויות על סמך עובדות ותחזיות בצורה מוסברת על מה אני מסתמך וכותב ללקוח את הכל בצורה שהוא יבין לאשורו על מה הולך ולא בצורה שהוא מסתמך עלי, במקרים אלו לדעתי איי"צ ביעוץ בלתי תלוי אא"כ החומר לא היה מספק או מובן ללקוח)

ובמקרה בו הולכים ליעוץ מקצועי בלתי תלוי כדאי לדעתי להקפיד על הכללים הבאים
    לא ללכת ליועץ שתחום עיסוקו המרכזי הוא בשיווק מוצר דומה למוצר הנידון
    וק"ו לא ללכת ליועץ שמשווק דברים הפוכים אלא ללכת ליועץ שיש לו הבנה בתחום הנידון ללא רצוון למכור מוצר מקביל
    וכן כדאי מאוד לאפשר ליועץ/ היזם הנגוע בעניין, להציג את חוות דעתו על ההשקעה בפני היועץ הבלתי תלוי כי בהרבה מקרים ללקוח אין את הפרספקטיבה המלאה ביחס להצעה הנידונת, וגם ביחס ליכולותיו הכלכליות (שלעיתים היועץ התלוי ניתח זאת במשך תקופה ולא בשעה).
    וזה גם כדאי כשהולכים להתייעץ עם אדם גדול (עכ"פ שאין לו רוה"ק) כדאי במידת האפשר להביא בכתוב ניתוח מקצועי של ההצעה או לבוא יחד עמו (לחלק מהזמן)
    ועוד נקודה אחת לתשומת לב גם בתחום היעוץ, לבד מהחלק המקצועי שיש ליועץ. אך מכיון שהוא איננו רובוט, אז יש שוני בין היועצים בגישה האם הם אופטמיים או פסימיים, וכן האם הם מחמירים או מקילים (זהירים מדי/פסימיים מדי) ולכן כדאי להבין את סגנון היועץ והאם הוא מתאים למבקושכם בנידון)
    כמו"כ יש מומחים שמכירים את תחומם (ודבר זה נוגע גם לנושאי חינוך ושלו"ב וכדומה) רק מזוית אחת או של הצלחות או של כשלונות ואין להם פרספקטיבה כללית על העניין.

הרווח בכל האמור הוא להביא את היועץ למתן תשובה שתהיה תועלתית ושלא תפסול דברים רק מחוסר הכרת התמונה המלאה
    וה' יעזור שתשרה הברכה במעשה ידינו ונוכל לעובדו תמיד מתוך הרחבה וישוב הדעת.

• הכי פשוט להשקיע בשוק ההון בצורה סולידית לטווח ארוך, ואז גם אין צורך בייעוץ.
    אפשר להתחיל עם קופ״ג להשקעה או קרן השתלמות בבנקל הם נותנים דמי ניהול סבירים, ולהמשיך ללמוד ע״י קריאה ושמיעה יש כבר כמה קווים בתחום הכלכלה כמו הקו החדש עולם הכלכלה שנפתח לאחרונה 03-5004545, ולאט לאט להתקדם למסחר עצמאי אופציות מינופים וכו׳.

יש היום המון יועצים גם חלקם כותבים מאוד יפה בכל מיני מקומות, חלק מזה זה העתקות מאתרים אחרים כמו הסולידית בניסוח מחודש, אבל הייעוץ שלהם לא משהו או שזה רלוונטי לאותו זמן, גם נתקלתי ביועצים שמצהיר שהם ללא אינטרסים, בפועל הלקוח קיבל תנאים מאוד גרועים בדמי ניהול.

נושאים מוצעים