דילוג לתוכן
  • דף הבית
  • קטגוריות
  • פוסטים אחרונים
  • תגיות
  • פופולרי
  • משתמשים
עיצובים
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

  • ברירת מחדל (ללא עיצוב (ברירת מחדל))
  • ללא עיצוב (ברירת מחדל)
כיווץ
לוגו מותג

הפורום הכלכלי החרדי הראשון

פלוספ

פלוס

@פלוס
אודות
פוסטים
111
נושאים
8
שיתופים
0
קבוצות
1
עוקבים
2
עוקב אחרי
2

פוסטים

פוסטים אחרונים הגבוה ביותר שנוי במחלוקת

  • אשכול למשקיעים המתחילים – שאלות ותשובות בגובה העיניים
    פלוספ פלוס

    אם אתם חדשים בעולם ההשקעות, בטח נתקלתם במצב הזה: אתם שואלים שאלה פשוטה, כמו "באיזה מדד כדאי להשקיע?" ומישהו עונה לכם "VOO". או שאתם שואלים על עמלות, ומקבלים תשובה מעורפלת על מינוף.

    עכשיו, נניח שאתם כבר מכירים את המונחים האלה, כי אתם מאזינים לעשרות פודקאסטים בשבוע. אבל יש רבים שלא יודעים אפילו איפה ללחוץ באתר, איך לחפש מדדים, או מה זה בכלל מינוף—לא בהגדרה מקצועית, אלא בהסבר של ילד בחיידר.

    הבעיה היא שאנשים שמבינים בתחום שוכחים שלמשקיע המתחיל אין עדיין את המפה הניווטית. כשהם עונים "SFJF294938", הם מצפים שתבינו לבד איך ואיפה לקנות, ורק תחזרו בעוד עשור להודות להם. אבל מה עם מי שלא יודע בכלל איך לבצע פעולה באתר? איזה כפתור ללחוץ? איך מוודאים שלא טעיתם בדרך?

    לכן אני פותח את האשכול הזה—מקום שבו אפשר לשאול כל שאלה, בלי להתבייש.

    ❓ מה זה מינוף? איך מבינים אותו אם אין לי רקע בבורסה?
    ❓ איך מבצעים רכישה של נייר ערך בפלטפורמה מסוימת, שלב אחרי שלב?
    ❓ ננעל לי החשבון ואין לי מושג מה זה אימולטור או תוכנה—מישהו יכול להסביר בפשטות?

    אני עצמי נתקלתי בשאלות כאלה, והייתי צריך לחפור עמוק כדי למצוא תשובות שמתאימות לי. בסוף הצלחתי, אבל יש כאלה שלא. הם שואלים שאלה, מקבלים תשובה "מובנת מאליה" לכל המומחים באשכול, ונשארים בלי מענה אמיתי. לפעמים, עם קצת סבלנות, אפשר לתת להם תשובה שתהיה הבסיס למדריך השקעות פאסיביות למתחילים.

    🔹 אז אם יש לכם שאלה – תשאלו. גם אם היא נשמעת בסיסית.
    🔹 אם התשובה לא ברורה – תשאלו שוב. ושוב. ושוב.
    🔹 אם אתם יודעים משהו שמתחילים לא מבינים – תסבירו, אבל בלי מילון המושגים של וול סטריט.

    כי אם אתם עושים טעות ב-200 ש"ח עכשיו, בלי להבין מה עשיתם, תעשו אותה גם במיליון הבא.

    כאן באשכול, אני אשתדל, יחד עם כל חברי הפורום, לענות על מה שיודעים, בעז"ה.

    שוק ההון והשקעות הסבר למתחילים השקעות מניות

  • הפסדתם כסף? אז זהו, שלא: איך להימנע מהמלכודות הפיננסיות
    פלוספ פלוס

    פיתחתי רעיון מהפכני. (סיפור ששלחו לי מהרב אריה ליבוביץ')
    כרגע הוא נשמר בסוד, שכן ייתכן שיום יבוא ואוכל להפיק ממנו רווחים נאים. מדובר במוצר פשוט להפליא, אך דווקא הפשטות הזו היא מקור גאוניותו. כשייצא לשוק, איש לא יאמין שפעם האנושות הסתדרה בלעדיו.
    זהו לא מוצר נישתי, אלא כזה שמיועד לכולם, ללא יוצא מן הכלל. גבולות גיאוגרפיים, תרבויות או אורח חיים – אף אחד מהם לא משנה. מיליארדי אנשים ברחבי העולם יוכלו למצוא בו תועלת.
    ככל שהתעמקתי ברעיון, הבנתי שמדובר במהפכה של ממש. אני, שגר בדירה קטנה וממש לא חי חיי מותרות, עומד אולי לחולל שינוי עולמי. אפילו כשהתייחסתי לחישובים שלי בגישה הכי שמרנית שיש, התוצאה הייתה מרשימה: רווחים שעלולים להתחיל במאות אלפי שקלים ולזנק למיליונים מדי שנה!
    ברור לי איך זה נשמע מבחוץ – דמיונות באוויר. אילו שמעתי על מישהו אחר שטוען טענות כאלו, אולי הייתי ממליץ לו לבדוק את שפיותו... אבל המספרים מדברים בעד עצמם. עשרות שעות של מחקר, ניתוח שוק מעמיק, טבלאות אקסל מפורטות – כל אלו מוכיחים שהרעיון אינו בגדר חלום באספמיה, אלא תכנית עסקית מבוססת.
    עם זאת, היה לי ברור שלא כדאי לפעול בפזיזות. לפני שאחשוף את הפטנט, עליי להבטיח את זכויותיי המשפטיות. לשתף אנשים אחרים זו סכנה – מה אם מישהו ינצל את המידע ויקדים אותי? מה אם ייקח את הרעיון וירשום אותו על שמו?
    מבדיקה שעשיתי, הבנתי שהצעד הראשון הוא רישום הפטנט. רק כך אוכל למנוע מצב שבו חברה אחרת תטען לבעלות עליו, ואולי אף תתבע אותי על הפרת זכויות יוצרים. לא מספיק לרשום אותו במדינה אחת – יש להגן עליו גם בארה"ב, האיחוד האירופי, ואפילו מדינות כמו סין, יפן והודו.
    לצורך כך פניתי לעורך דין מנוסה בתחום הפטנטים, נקרא לו דן (שם בדוי).
    כבר בפגישת הייעוץ הראשונה, שעלתה לי לא מעט, הרגשתי שמצאתי את האדם הנכון. מעבר לכך שהוא בקיא בתחום, הוא גם מציע שירות מקיף – בדיקות מקדימות, הכנת רישום, חיבור למשקיעים, ואפילו הפקת חומרים שיווקיים.
    נראה היה שאני בדרך הנכונה.
    רק מה, כגודל מקצועיותו, כך גודל תאבונו הכספי. כל שלב מתומחר בנפרד, ובסך הכל הסכומים נעים בין עשרות אלפי שקלים, ועד מאות אלפים.
    למרות זאת, החלטתי ללכת על זה וחתמתי איתו על הסכם. בשלב הראשון, התחייבתי לרישום זמני בלבד, שיבטיח לי בעלות ראשונית על הרעיון. רק לאחר מכן, כשיגיע הזמן לרישום המלא, אצטרך להוציא סכום נוסף.
    לפי הנהלים, אחרי שהפטנט נרשם באופן סופי, אי אפשר עוד לשנות או לשדרג אותו. כלומר, אם במהלך הדרך יעלה במוחי שיפור משמעותי, אצטרך להגיש בקשה חדשה לחלוטין. זו הסיבה שנהוג להתחיל עם רישום זמני, שמאפשר חלון זמן של שנה לשיפורים והתאמות לפני שהפטנט הופך לרשמי.
    חלק משמעותי נוסף בתהליך היה הסכם הסודיות. לפני שחשפתי בפניו את פרטי ההמצאה ואת החישובים הכלכליים שערכתי, הבטחתי משפטית שכל המידע יישאר חסוי.
    ואז, כשהסברתי לו את הרעיון, הבחנתי שהוא מופתע. מדובר באדם ששמע כבר אינספור המצאות בחייו, ובכל זאת – הוא נשען אחורה, עצם את עיניו, פלט שריקה ארוכה של התפעלות והקיש באצבעותיו על השולחן. "זה רעיון פורץ דרך," הוא אמר, "יש פה פוטנציאל אדיר."
    במקצועיות מופלאה הוא התחיל להזין נתונים לטבלאות, לחשב קהל יעד, עלויות פיתוח וייצור, תמחור ראשוני למפיצים, ולהוסיף מקדמי ביטחון. התוצאה הייתה ברורה – מדובר במוצר עם פוטנציאל לרווח של מיליונים בכל שנה.
    "עם נתונים כאלה," הוא אמר לי בביטחון, "נוכל למצוא בקלות משקיעים שיזרימו הון לפיתוח המוצר. אמנם הם ידרשו נתח מהרווחים, אבל זה שווה כל שקל. אף אחד לא עושה דברים לבד."
    הוקל לי. חששתי שאפול על אדם ספקן, כזה שלא מאמין ביזמות אלא רק במשרות מסודרות, אך לשמחתי הוא הבין את הפוטנציאל. הרגשתי שזהו רגע מכונן.
    לא רק שמצאתי מומחה שמכיר בערך הרעיון שלי, אלא שהוא גם האמין בי, חיזק אותי, והבטיח לחבר אותי למשקיעים.
    לראשונה, לא רק אני הייתי בטוח שזה רעיון גדול – גם המספרים בטבלאות, היבשים והאובייקטיביים, חייכו אליי ואישרו זאת.
    סימנתי לעצמי את ה"וי" הראשון בדרך לפסגה.
    נדרשתי לשלם לדן מקדמה של עשרת אלפים שקלים. כדי לעמוד בתשלום, לא הייתה לי ברירה אלא לקחת עוד הלוואה. בעודי עומד בתור בבנק, לא יכולתי שלא לגחך לעצמי – דמיינתי את הרגע שבו אהיה עשיר מופלג, יושב בראיון טלוויזיוני ומספר על הימים שבהם הייתי צריך להתחנן לעוד הלוואה עם ריבית מרקיעת שחקים. בתוך תוכי, ידעתי שזה רק עניין של זמן עד שהכל יתהפך לטובתי.
    אשתי, מנגד, לא חלקה את ההתלהבות שלי. היא ניסתה לשכנע אותי לעצור לרגע ולשקול את צעדיי, אך לא הצליחה לערער את הביטחון שלי. לפחות על דבר אחד הצלחנו להסכים – שכדאי להתייעץ עם מומחה נוסף, אדם שאין לו אינטרס בקידום הפטנט עצמו. אני חשבתי שהשיחה עם דן מספיקה, אבל היא עמדה על כך שנפנה ליועץ נוסף.
    בדרך כלל, בוויכוחים כאלה, המנצח היה ה"צודק" – ומסיבה מסתורית, זה תמיד הייתי אני.
    ואז, לפתע, היא קיבלה חיזוק בלתי צפוי לטענותיה. דן התקשר לבשר לי בשמחה שהתקבלנו לחממה טכנולוגית בחסות המדען הראשי. לדבריו, מדובר בקרן ממשלתית שמסייעת ליזמים לפתח מוצרים חדשניים, אך כדי לקבל מימון, נצטרך להציג את ההמצאה בפני ועדה של מומחים בתחום הפטנטים. אם נצליח לשכנע אותם בפוטנציאל של המוצר, ייפתחו בפנינו מקורות מימון עצומים. המדינה רוצה לקדם חדשנות – ואנחנו עלולים להיות המרוויחים הגדולים.
    כחלק מהדרישות, היינו צריכים להגיש תוכנית עסקית מסודרת. זהו מסמך שמנתח את סיכויי ההצלחה של המוצר מכל היבט אפשרי – שוק, מתחרים, עלויות ורווחיות. לשם כך, היה עליי לשכור את שירותיו של יועץ עסקי מיומן.
    הופניתי אל יוסי (שם בדוי), מומחה בעל שם. נאמר לי שחברי הוועדה מייחסים משקל רב להמלצותיו – אם הוא חותם על התוכנית העסקית, הסיכוי לאישור כמעט מובטח.
    הבעיה הייתה שיוסי לא התעסק ב"קטנות", והיה קשה מאוד להשיג פגישה איתו. אבל כמו שאומרים – מי שבאמת רוצה, תמיד מוצא את הדרך.
    הגעתי אליו חדור ביטחון, מצויד בכל המסמכים: ההערכות הכלכליות של דן, טבלאות הנתונים, התרשימים – כל מה שיכול להוכיח את הפוטנציאל האדיר של הפטנט.
    הצגתי לו את הכל. סיפרתי על קהל היעד, עלויות הייצור, הרווחים הצפויים – הכל בצורה ברורה, מקצועית, ומלאת תשוקה.
    יוסי האזין בקשב רב, רשם לעצמו הערות, אך פניו נותרו חתומות. המתנתי לרגע שבו הוא יצטרף בהתלהבות להצלחה, יאמר לי שהוא בפנים – אבל זה לא קרה.
    בתום דבריי, הוא חייך אליי בנימוס, כחכך בגרונו ואמר: "הרעיון מבריק, אין ספק, אבל... אין סיכוי שתרוויח ממנו שקל."
    הרגשתי כאילו קיבלתי סטירת לחי.
    "אני אסביר," הוא המשיך. "הבעיה היא לא הרעיון עצמו, אלא המציאות העסקית. אתה תעבוד שנים על פיתוח, תשקיע הון ברישום הפטנט, תשלם משכורות לאנשי מקצוע – אבל אז, כשתגיע לשלב השיווק, תמצא את עצמך נלחם באוויר.
    יש בעולם תעשיות שלמות שמתמחות בהעתקה ושכפול. ברגע שהמוצר שלך יגיע לידיים הלא נכונות, תוך חודש יופיעו העתקים זולים מסין, שימכרו אותו במחיר רצפה. הם ידעו איך לעקוף את הפטנט – שינוי קטן בגודל או בעיצוב, וזה כבר ייחשב למוצר אחר. אף אחד לא יוכל לעצור אותם."
    הרגשתי שהקרקע נשמטת תחת רגליי.
    גם אם ייצרו העתק מדויק, המשיך יוסי בדבריו, תאלץ לשכור סוללה של עורכי דין שתפקידם לאתר מתוך שני מיליארד סינים מי הוא זה שגנב את זכויות היוצרים שלך. הם מקימים "חברת בת" של "חברת בת" של "חברת בת", עם כמה בעלים שקשה לדעת מי קשור להפרת הזכויות. וגם כשיאתרו, תמיד ימצאו שזה איש קש שאין לו כל נכס שיהיה ניתן לגבות ממנו את הקנסות.
    המחירים שהם יגבו על המוצר הזה יהיו כל כך נמוכים, שלא תוכל בשום אופן לעמוד בתחרות. הם ישווקו את זה ברבבות באתרי אינטרנט פופולריים, עד שתתארגן לנסות לאתר ספקים ואנשי מכירות, תמצא רשת שיווק מרושתת ומיומנת שעוקפת אותך בכל צומת שרק תתקרב.
    המוצר גדול – אבל מי שירוויח ממנו אלו יהיו הסינים. שמע לי – רד מזה. המשחק הזה לא בשבילך.
    חזרתי הביתה מטושטש לגמרי. כזו מקלחת צוננים לא תכננתי. לא יכולתי להתאפק, הרמתי טלפון לדן, סיפרתי לו על השיחה עם יוסי. לא ידעתי שדרכתי לו על יבלת. הוא כל כך נפגע. "למה הלכת ליוסי הזה? הוא לא נורמאלי, ידוע כחולה פראנויה. אם תשמע לאנשים האלו תישאר עני ואומלל כל החיים. אני אומר לך שמדובר ברעיון גאוני וצריך להפסיק לחשוש ולפחד. חייבים לקפוץ למים".
    הצעתי לו להיפגש עם יוסי. אמרתי לו: "אני לא יכול להסביר לך את מה שיוסי אמר כל כך טוב. דבר אתו ישירות".
    "מה פתאום שאני אלך ליוסי?! אולי שהוא יבוא אלי? מה הוא מבין בתחום של פטנטים? אני אמצא לך יועצים עסקיים שישמחו להכין לך תכנית עסקית מקצועית והגיונית, הם יציגו את הסטארטאפ שלך כראוי בועדה של החממה, אין לי ספק שיאשרו אותך. ואם הם לא יאשרו, יש עוד הרבה קרנות הון סיכון שודאי ישתכנעו מהמוצר".
    לא היה צריך להשקיע הרבה כוחות לשכנע אותי שוב. קיבלתי את דבריו שנאמרו בבטחון רב, וביקשתי ממנו שימצא עבורי את היועץ המתאים. נפגשתי עם מאיר. הצגתי את הרעיון, את הכדאיות, את קובץ האקסל של דן. ומה אומר לי מאיר?
    "אם אתה רוצה תכנית עסקית לחממות, אני מוכן להכין לך, אבל אני מתנה את זה בכך שתשתמש בה לצורך גיוס משקיעים פרטיים".
    והוא הסביר: "כל עוד מדובר בכספים ממשלתיים, אשר חברי הוועדה של החממות בוחנים זאת ומאשרים את ההשקעה, אני מוכן לחתום על הכדאיות הכלכלית של המיזם. אבל אני חושש שהם לא יאשרו. ואז תעשה מה שלצערי עושים רבים אחרים, משווקים את הסטארטאפ שלהם לציבור הרחב והתמים. לזה אני לא מוכן להיות שותף.
    מוצר סטארטאפ שלא קיבל את המימון מהמדען הראשי, זהו מוצר שאין לו סיכוי. כשם שלא תחפש יהלום באשפה, הגם שיתכן ואחד למיליארד חיפושים יימצא יהלום שהושלך בטעות, כך אל תשקיע ברעיונות ובפטנטים של פרטיים שלא אושרו וקודמו ע"י מומחים בתחום. הכסף לא נמצא שם.
    זה לא שהרעיון לא נכון, הוא פשוט לא יצליח בגלל תנאי השוק והתחרותיות הלא הגיונית. מי שכן מרוויחים מהפטנטים, ומרוויחים טוב, אלו הם רושמי הפטנטים. הם משדלים את הלקוחות התמימים כאילו אם רק יבצעו רישום יהפכו לאחד מעשירי תבל. אני רואה בזה סוג של רמאות בהיתר".
    מאיר כתב לי תכנית עסקית. תכנית סבירה והגיונית, פחות מרשימה מזו של דן, אבל בכל אופן כמה עשרות אלפי שקלים בחודש, מה רע? שילמתי עליה עוד 5,000 ₪. הגעתי לועדה של החממה, הצגתי את הפטנט שלי בפני הגורמים המומחים.
    ומה היתה התשובה? – לא התקבלת. אנחנו לא מוכנים להשקיע במוצר הזה.
    חזרתי לדן. והוא, שאני לא מקטלג אותו כנוכל, לאורך החודשים האחרונים עשה מאמצים גדולים שאתקבל לחממה ואצליח לקדם את הפטנט, אבל הוא כל כך בוטח בעצמו. מה הוא יעץ לי? – "תפרסם בעיתונות על הסטארטאפ שלך, תגייס משקיעים פרטיים. זו לא בעיה. מעצבים מודעה מרשימה, מציגים למשקיעים את המוצר, הם משתכנעים ומשקיעים. יש לי הרבה ניסיון בזה".
    זה כבר לא הייתי מסוגל לעשות. גם בגלל ההתניה של מאיר, אבל גם בגלל הישירות של עצמי.
    היה לי קשה לעצור. אחרי הכל, השקעתי כבר עשרות אלפי שקלים שהלכו לטמיון. שלא לדבר על השעות, שבחישוב מצטבר נראה לי כבר הגיעו לכמה חודשים מלאים שאבדו לטמיון. היה לי חשוב לנסות להציל משהו. אבל הבנתי שעדיף להיות עני קטן, מאשר עני עוד יותר גדול. צריך לעצור בזמן. אם הפסדתי כסף, לא אקנה כרטיס הגרלה בשביל לכסות על ההפסד. אלך ברגל במקום באוטובוס, אקח אוטובוס במקום במונית, אבל לא אשקיע עוד כספים לכסות את ההשקעה שאבדה.
    ההבנה הזו, של הצורך לדעת מתי לעצור, הייתה נקודת מפנה. החלטתי לחתוך, להבין את הגבולות, ולמנוע מעצמי להיכנס לשלולית נוספת של הפסדים.
    בתקופה שבה עסקתי סביב הפטנט, פגשתי והכרתי הרבה מפתחי פטנטים. קשרתי עמם לא מעט קשרים. לעיתים אני רואה פטנטים המתפרסמים בעיתונות, וכשאני יודע בוודאות שהם היו בוועדות ונדחו, אני מתפוצץ. התקשרתי לאחד המפרסמים לאחרונה, שאלתי אותו למה הוא פונה לציבור ולא לגורמי מימון מוסדיים, והוא ענה לי - "בגלל שאני רוצה לחסוך בעלויות. הקרנות גובות אחוזים גבוהים ואני נותן למשקיעים פחות." נשמע טוב, אבל ברור לי שהוא משקר. אף אחד לא פונה לפרטיים לפני שמיצה את המוסדיים.
    העלות לגייס משקיעים פרטיים, גבוהה יותר מאחוזי הרווח הכי גדולים שיבקשו המוסדיים. שלא לדבר על הקושי הטכני והאנרגיות האין-סופיות לשכנע עוד ועוד משקיעים קטנים.
    צריך שיהיה ברור. כשם שאף אדם לא ישקיע את כספו בפיתוח תרופה למחלת הסוכרת שהמציא איזה פועל בניין פשוט ללא הכשרה מתאימה, כך אל תשקיע במוצר חדשני שלא עבר את תהליכי הבקרה המקצועיים. צריך להכיר את השוק היטב בשביל לדעת היכן למצוא את הבאגים. אין בנק שנותן הלוואות לסטארטאפ. כי רוב הסטארטאפים לא מצליחים.
    אין לי ספק שכל הצעה להשקעה בסטארטאפ המשווקת בעיתונות עמדה קודם לכן במבחן של מומחים ואנשי מקצוע מעולים. אם הם היו מאמינים במוצר, היה בידם את היכולת לממן את כל ההשקעה הנדרשת, ולא היה נדרש הקמפיין הפרסומי לגייס פרטיים. אם המומחים לא מוכנים להניח על זה כסף, ודאי שאדם פרטי לא אמור להניח על זה כסף.
    שאלו עשיר אחד: "כיצד נהיית עשיר?" - הוא השיב: "בגלל ההחלטות הנכונות." שאלו בשנית: "אבל איך ידעת לקבל את ההחלטות הנכונות?" - הוא השיב: "מהנסיון של ההחלטות השגויות."

    המסקנות שלי:

    1. לא להשקיע לפני שמתייעצים עם יועץ מקצועי שהוא נטול אינטרסים לעסקה.
    2. אם יש לך 100,000 ₪ להשקעה, עדיף להוציא 5,000 ₪ מתוכם לייעוץ ולהישאר בהשקעה של 95,000 ₪, מאשר להשקיע את כל המאה אלף ולהישאר בלי כלום.
    3. לא להתקרב להשקעה בסטארטאפ מכל סוג שהוא.
    4. מוצר סטארטאפ הוא כמו ילד קטן. צריך כל הזמן השקעה ותחזוק. זה לא מוצר מדף שאתה מייצר ופורש למנוחה. כל הזמן צריך שיפורים ועדכונים, לעדכן רישום פטנט ולשלם אגרות.
    5. גובה השכר בעולם ההייטק גבוה מאד. כך שאם אתה מחפש אנשי מקצוע טובים, העלויות הפעלה והתחזוק יעלו מאוד.
    6. גם אם מספרים לך על אדם שהשקיע בסטארטאפ והתעשר, אל תתפתה. חריגים יש תמיד. על כל הצלחה יש עשרות ואולי אף מאות כישלונות.
    7. כשהעסקה טובה, לא צריך לרדוף אחרי משקיעים. ודאי לא צריך לפרסם בעיתונות. הכסף מגיע בשיטת החבר מביא חבר. יש הרבה קרנות שמחפשות את ההשקעות הטובות.
    8. לא ליצור יחסי חברות עם שותף לעסקה. אני יצרתי סוג של יחסי חברות עם דן, וכמעט נפלתי רק בגלל שלא היה נעים לי לאכזב אותו.
    9. זכור: השוחד מעוור את החכמים. תאוות הממון, והחלום על העושר, יכולים לעוור את עינינו ולסמא את שכלנו.
    10. אם כבר נפלת בסכום של כסף, תכיל את הכישלון ותתקדם הלאה. אל תנסה להרוויח את מה שהפסדת. זה עלול להיות על חשבון אחרים.
    שוק ההון והשקעות גניבה השקעה

  • תצביעו בעד !
    פלוספ פלוס

    @טריידר
    האמת שחיפשתי כל הזמן איך עושים לייק,
    חשבתי שאין כזו אפשרות,
    עד שקראתי את ההודעה שלך,
    ואז הבנתי שהחץ זה כפתור הלייק.
    נראה לי שעדיף לשנות את הסמל הלא מובן הזה.
    אני לא רגיל בפורומים שזה סמל ללייק.
    מסכימים איתי?

    על הפורום טכני

  • אשכול למשקיעים המתחילים – שאלות ותשובות בגובה העיניים
    פלוספ פלוס

    מה זה ברוקר?

    ברוקר הוא המתווך בינך לבין שוק ההון.

    תחשוב על זה כמו לקנות ירקות – אתה לא הולך ישירות לשדה, אלא קונה מהירקן שמביא אותם מהחקלאים. בשוק ההון, אתה לא קונה מניות ישירות מהחברה, אלא דרך הברוקר, שמחבר אותך לבורסה.

    הברוקר יכול להיות חברה או פלטפורמה דיגיטלית, שדרכה אתה מבצע קנייה ומכירה של מניות, קרנות סל (ETF), אג"ח ועוד.

    🔹 איך הברוקר מרוויח?

    • הוא גובה עמלות (כמו עמלת קנייה/מכירה).
    • לפעמים הוא מרוויח מהפרשי מחירים בין קונים למוכרים.
    • יש ברוקרים שמציעים מינוף (מלווים לך כסף להשקעות) וגובים על זה ריבית.

    🔹 דוגמאות לברוקרים מוכרים:

    • אינטראקטיב ברוקרס (IBKR)
    • eToro
    • מיטב דש טרייד
    • אקסלנס טרייד

    🔹 איך בוחרים ברוקר?

    • עמלות – יש כאלה שזולים יותר.
    • ממשק משתמש – חשוב שתבין איך להשתמש בו.
    • אמינות ורגולציה – עדיף ברוקר מפוקח, שלא ייעלם עם הכסף שלך.

    בקיצור: הברוקר הוא השער שלך לשוק ההון, ואתה צריך לבחור אחד שמתאים לך.

    שוק ההון והשקעות הסבר למתחילים השקעות מניות

  • אשכול למשקיעים המתחילים – שאלות ותשובות בגובה העיניים
    פלוספ פלוס

    אם אתם רק מתחילים בעולם ההשקעות, הנה כמה דברים חשובים שכדאי לדעת מעבר למושגים של מינוף וברוקר:

    1️⃣ איך לבחור במה להשקיע?
    📌 מניות בודדות – השקעה ישירה בחברות (כמו אפל, גוגל, טבע).
    📌 קרנות סל (ETF) – קרנות שמשקיעות במגוון מניות לפי מדד מסוים (למשל, VOO עוקבת אחרי S&P 500).
    📌 אג"ח – הלוואות שאתה נותן לממשלה או לחברות בתמורה לריבית קבועה.
    📌 נדל"ן, סחורות, קריפטו – תחומים נוספים עם רמות סיכון שונות.

    💡 אם אתם לא רוצה לסחור באופן יומיומי – קרנות סל (ETF) הן דרך קלה לפיזור השקעה בלי צורך לבחור מניות ספציפיות.

    2️⃣ מה זה פיזור סיכונים ולמה זה חשוב?
    "לא שמים את כל הביצים בסל אחד."
    אם תשקיע רק במניה אחת והיא תיפול, כל ההשקעה שלך בסכנה. לכן, פיזור הכסף בין תחומים שונים עוזר להקטין סיכון.

    📊 דוגמא:
    ✅ השקעה מפוזרת – 40% קרנות סל, 30% אג"ח, 20% מניות טכנולוגיה, 10% מזומן.
    ❌ השקעה מסוכנת – 100% במניה אחת (כי "אמרו לי שהיא תעלה").

    3️⃣ מה זה סיכון ותשואה?
    💰 סיכון גבוה → פוטנציאל לרווח גבוה, אבל גם הפסד גדול.
    💰 סיכון נמוך → רווח יציב, אבל פחות כסף בטווח הקצר.

    🔹 מניות טכנולוגיה צעירות → סיכון גבוה (אבל אולי יכפילו את עצמן).
    🔹 מדדים גדולים כמו S&P 500 → סיכון בינוני (מגוון חברות, צומח לאורך זמן).
    🔹 אג"ח ממשלתיות → סיכון נמוך (כי הממשלה מחזירה את החוב עם ריבית).

    📌 השקעה חכמה היא איזון בין סיכון לתשואה שמתאים לך.

    4️⃣ איך לנהל תיק השקעות?
    📈 מעקב שוטף – לבדוק כל כמה חודשים, לא כל יום (לא להיכנס ללחץ מתנודות יומיות).
    📊 רווחים מול סיכונים – לשאול את עצמך: אם המניה תיפול 20%, אני ישן בלילה?
    🛠️ איזון מחדש – אם מניה מסוימת עלתה מאוד והיא כבר 70% מהתיק שלך, אולי הגיע הזמן למכור קצת ולהשקיע מחדש.

    5️⃣ פסיכולוגיה של משקיעים – לא להיבהל ולא להיות חמדן
    🚨 פחד וחמדנות הם האויבים הכי גדולים של משקיעים.

    אם השוק נופל, אנשים מוכרים בפאניקה ומפסידים.
    אם השוק עולה, אנשים נהיים חמדנים ומשקיעים בלי מחשבה.
    📌 הכלל החשוב ביותר: השקעות הן משחק לטווח ארוך! אל תתן לרגשות לנהל אותך.

    לסיכום
    🔹 תבין את המטרה שלך – האם אתה רוצה רווח מהיר או הכנסה יציבה לעתיד?
    🔹 תבחר ברוקר מתאים ותוודא שהוא אמין וזול עבורך.
    🔹 תפזר את ההשקעה – אל תשקיע הכל במקום אחד.
    🔹 תחשוב על הטווח הארוך – הסבלניים מנצחים בסוף.

    🚀 שאלות? תרגישו חופשי לשאול! 😊

    שוק ההון והשקעות הסבר למתחילים השקעות מניות

  • אשכול למשקיעים המתחילים – שאלות ותשובות בגובה העיניים
    פלוספ פלוס

    מה עוד אתה צריך לדעת לפני שאתם מתחילים להשקיע?

    אם אתם רוצה להיות משקיעים חכמים ולא רק לקנות מניות כי "אמרו שזה טוב", הנה כמה עקרונות בסיסיים שיעזרו לכם לקבל החלטות טובות:


    1️⃣ קודם כל – למה אתה משקיע?
    💡 לפני שקונים מניה או קרן, צריך להבין מה המטרה שלך.
    📌 האם אתה רוצה לחסוך לפנסיה בעוד 30 שנה?
    📌 האם אתה רוצה להרוויח תוך כמה חודשים?
    📌 האם אתה בונה תיק שייתן לך הכנסה קבועה?

    🔹 השקעה ארוכת טווח – מתאימה לקרנות סל (ETF) ומניות יציבות.
    🔹 השקעה לטווח קצר – דורשת יותר ידע וניהול סיכונים (ולא בטוח שכדאי להתחיל איתה).


    2️⃣ איך לנהל סיכונים?
    📉 הפסדים הם חלק מהמשחק – איך מונעים נפילה כואבת?

    ✅ פיזור השקעות – לא משקיעים את כל הכסף במקום אחד.
    ✅ השקעה בסכומים שמתאימים לך – לא מסכנים כסף שאתה לא יכול להרשות לעצמך להפסיד.
    ✅ לא להתפתות להבטחות של "כסף קל" – שוק ההון זה לא הימורים.

    🔹 דוגמא לטעות נפוצה:
    מישהו משקיע 100% מהכסף במניה אחת כי "היא תכפיל את עצמה". אם היא נופלת ב-50%, חצי מהכסף שלו נעלם.


    3️⃣ איך להשקיע חכם בלי להיות מומחה?
    אם אין לך זמן או ידע לבחור מניות, יש דרך קלה:

    📌 קרנות סל (ETF) על מדדים – למשל VOO (S&P 500) או VT (שוק עולמי).
    📌 השקעה חודשית קבועה (DCA) – קונים סכום קבוע כל חודש, בלי לנסות "לתזמן את השוק".
    📌 סבלנות – לא מוכרים כל פעם שהשוק יורד. השקעות טובות גדלות עם הזמן.

    🔹 דוגמא למי שעשה את זה נכון:
    מישהו שקנה קרן S&P 500 (כמו VOO) והשקיע בה קבוע מאז 2000 – הכפיל את הכסף כמה פעמים.


    4️⃣ הפסיכולוגיה של משקיעים – למה רוב האנשים מפסידים?
    🧠 משקיעים נכשלים כי הם נותנים לרגשות לנהל אותם:
    ❌ פחד – כשהשוק יורד, הם מוכרים בהפסד במקום להמתין.
    ❌ חמדנות – כשהשוק עולה, הם לוקחים סיכונים מוגזמים.
    ❌ FOMO (פחד מהחמצה) – רצים לקנות מניות ש"הולכות להתפוצץ" בלי לבדוק אם זה באמת נכון.

    ✅ מה עושים במקום?
    🔹 משקיעים בצורה מסודרת, לפי אסטרטגיה.
    🔹 לא מקבלים החלטות מהבטן – לומדים ומבינים את השוק.


    5️⃣ מושגים חשובים שכדאי להכיר
    📌 תשואה שנתית ממוצעת – כמה ההשקעה שלך גדלה בממוצע כל שנה.
    📌 דמי ניהול – הכסף שגובים ממך על ניהול קרנות השקעה.
    📌 מדדי שוק – קבוצות של מניות שמודדות את ביצועי השוק (למשל, S&P 500, דאו ג'ונס, נאסד"ק).
    📌 ריבית דריבית – הכוח של השקעות לאורך זמן – הרווחים שלך צוברים רווחים נוספים.


    לסיכום – איך מתחילים בצורה חכמה?
    1️⃣ לומדים לפני שמשקיעים – לא רצים לקנות משהו בלי להבין.
    2️⃣ מתחילים בקטן – לא משקיעים את כל הכסף ביום הראשון.
    3️⃣ נשארים סבלניים – לא מתרגשים מעליות וירידות רגעיות.
    4️⃣ מפזרים סיכונים – לא שמים הכל במניה אחת.
    5️⃣ זוכרים שהשקעות זה מרתון, לא ספרינט – מי שמתמיד לטווח ארוך, לרוב מרוויח.

    שוק ההון והשקעות הסבר למתחילים השקעות מניות

  • תנו לכסף שלכם לעבוד – כי כשהוא נח, הבנק מרוויח! 🚀💰 (כל מה שצריך לדעת על קרן כספית!)
    פלוספ פלוס

    הכסף שלך משתעמם – למה לא לתת לו לעבוד?

    דמיין שהכסף שלך יושב בעו"ש, משועמם עד דמעות, מתמתח לו בעייפות ושואל:
    "תגיד, כמה זמן אתה משאיר אותי ככה? כולם מסביבי עובדים, מרוויחים ריבית, ורק אני מעלה אבק!"

    והאמת? יש לו נקודה.
    בעוד הוא נח לו בחשבון הבנק שלך, יש מי שכן נהנה ממנו – וזה הבנק.
    הוא לוקח את הכסף הזה, משקיע אותו בריבית, ומרוויח יפה מאוד – בזמן שאתה לא רואה מזה שקל.
    אבל זה לא חייב להיות ככה.

    אז איך גורמים לכסף שלך לעבוד בשבילך?
    התשובה פשוטה: קרן כספית.

    📌 מה זו קרן כספית?
    זו קרן נאמנות שמשקיעה את הכסף שלך במכשירים סולידיים כמו פיקדונות בנקאיים, אג"ח ממשלתי, ומכשירים פיננסיים אחרים שמניבים ריבית.
    כלומר, במקום שהכסף שלך ישב חסר מעש, הוא יתחיל לייצר לך רווחים – כמעט בלי מאמץ מצידך.

    איך זה עובד בפועל?
    🔹 אתה קונה יחידות של קרן כספית דרך הבנק (קל ומהיר – חפשו "שוק ההון" או "טרייד" באתר הבנק).
    🔹 הקרן משקיעה עבורך במכשירים שנותנים ריבית קרובה לזו של בנק ישראל.
    🔹 הכסף שלך נשאר נזיל לחלוטין – רוצה למשוך? אין בעיה, פשוט תמכור את היחידות בכל רגע שתרצה.
    🔹 אין התחייבות לריבית מסוימת, אבל בפועל הקרן מספקת תשואה שדומה מאוד לריבית במשק.

    📌 למה זה כדאי?
    ✅ הרווחים שלך – לא של הבנק – במקום שהם יעבדו עם הכסף שלך, אתה עובד איתו!
    ✅ נזילות מלאה – הכסף שלך לא נעול, אפשר למשוך מתי שרוצים.
    ✅ מיסוי חכם – מס רווחי הון 25% רק על הרווח הריאלי (אם האינפלציה גבוהה, ייתכן שלא תשלם מס בכלל!).
    ✅ אין עמלות קנייה דרך הבנק – מה שמגדיל את הרווח הנקי שלך.
    ✅ מתאים לכל סכום – גם אם יש לך סכום קטן בצד, זה עדיף על לתת לו להתייבש בעו"ש.

    📌 מה החסרונות?
    ❌ אין הגנה מפני אינפלציה – אם האינפלציה גבוהה מהריבית, הכסף נשחק.
    ❌ אין תשואה מובטחת מראש – אבל היא כמעט תמיד צמודה לריבית בנק ישראל.
    ❌ יש דמי ניהול מסוימים – אבל נמוכים יחסית לפתרונות השקעה אחרים.

    📌 האם זה מסוכן?
    ברמה הכללית, קרן כספית נחשבת לסולידית מאוד.
    למה? כי היא משקיעה בנכסים בטוחים יחסית כמו פיקדונות בנקאיים ואג"ח ממשלתי.
    בהשוואה לפיקדון בנקאי, היא אפילו מפזרת את הסיכון טוב יותר.

    🚀 איך מתחילים?
    📌 קונים קרן כספית דרך חשבון הבנק (ללא עמלות קנייה).
    📌 בוחרים קרן עם כשרות שמתאימה לכם.
    📌 מתחילים להרוויח ריבית בלי מאמץ.

    💡 רוצים לראות איך זה עובד בפועל?
    ראו בפוטס הבא.

    אז תנו לכסף שלכם לעבוד – כי אם הוא ישכב בעו"ש, מישהו אחר ירוויח עליו! 💰🚀

    שוק ההון והשקעות קרן כספית השקעה בטוחה רווח ללא מאמץ

  • תנו לכסף שלכם לעבוד – כי כשהוא נח, הבנק מרוויח! 🚀💰 (כל מה שצריך לדעת על קרן כספית!)
    פלוספ פלוס

    @שואף-ליותר כתב בתנו לכסף שלכם לעבוד – כי כשהוא נח, הבנק מרוויח! 🚀💰:

    האם אפשר לקנות קרן כספית דרך מערכות מסחר עצמאי כמו אקסלנס?

    כן, אפשר לקנות קרן כספית דרך מערכות מסחר עצמאי כמו אקסלנס, מיטב דש, פסגות ואחרות, אבל יש כמה דברים שכדאי לדעת:

    📌 דרכי רכישה של קרן כספית:

    ✅ דרך הבנק – ניתן לרכוש קרנות כספיות דרך מערכת המסחר של הבנק (למשל "לאתר שוק ההון" או "טרייד"), לרוב ללא עמלות קנייה ומכירה.
    ✅ דרך בתי השקעות ומערכות מסחר עצמאי (כמו אקסלנס, מיטב דש וכו') – כאן לפעמים יש דמי משמרת או עמלות מסחר, אז שווה לבדוק לפני הרכישה.

    💡 יתרונות רכישה דרך מסחר עצמאי:

    🔹 מגוון רחב יותר של קרנות – אפשר להשוות בין קרנות שונות מבחינת תשואה, דמי ניהול וכשרות.
    🔹 שליטה נוחה – לרוב הממשקים מתקדמים ונותנים מידע מעודכן.
    🔹 מתאים למי שסוחר באופן פעיל ורוצה לנהל את ההשקעות שלו עצמאית.

    ⚠️ דברים שכדאי לבדוק לפני שקונים דרך מערכת מסחר עצמאי:

    🔸 דמי ניהול – כל קרן גובה דמי ניהול שונים, וזה משפיע ישירות על הרווח.
    🔸 עמלות מסחר – בנקים לא גובים עמלות על קנייה/מכירה של קרן כספית, אבל במערכות מסחר חיצוניות זה תלוי בתנאי השירות.
    🔸 סוג הקרן – יש קרנות כספיות רגילות ויש קרנות שמתאימות לאוכלוסיות מסוימות (למשל, קרנות כשרות).

    שוק ההון והשקעות קרן כספית השקעה בטוחה רווח ללא מאמץ

  • אשכול למשקיעים המתחילים – שאלות ותשובות בגובה העיניים
    פלוספ פלוס

    מה זה מינוף? איך מבינים אותו אם אין לי רקע בבורסה?

    דמיין שאתה רוצה לקנות דירה ב-1,000,000 ש"ח, אבל יש לך רק 100,000 ש"ח. מה אתה עושה? לוקח משכנתא מהבנק, שמלווה לך את שאר הכסף. זה בדיוק הרעיון של מינוף – להשתמש בכסף שאין לך כדי להשקיע.

    עכשיו, במקום דירה, תחשוב על מניות. אם יש לך 10,000 ש"ח, וברוקר (מה זה? על כך בהמשך...) מציע לך מינוף של פי 2, זה אומר שאתה יכול להשקיע 20,000 ש"ח – כי הוא מלווה לך את שאר הסכום. אם ההשקעה מצליחה ומחיר המניה עולה ב-10%, הרווחת 2,000 ש"ח במקום 1,000 ש"ח. נשמע טוב, נכון?

    אבל רגע… זה עובד גם הפוך. אם המניה יורדת ב-10%, אתה מפסיד 2,000 ש"ח – כלומר, חצי מהכסף שהשקעת באמת! ואם זה ממשיך לרדת, הברוקר עלול למכור את ההשקעה שלך כדי להחזיר לעצמו את הכסף שנתן לך.

    בקיצור: מינוף זה כמו להאיץ במכונית – אם הדרך ישרה, תגיע מהר יותר; אבל אם יש עיקול חד ואתה לא זהיר, אתה עלול להתרסק.

    לכן, אם אין לך ניסיון, עדיף להתחיל בלי מינוף וללמוד את השטח לפני שלוקחים הלוואות כדי להשקיע.

    שוק ההון והשקעות הסבר למתחילים השקעות מניות

  • אשכול למשקיעים המתחילים – שאלות ותשובות בגובה העיניים
    פלוספ פלוס

    מה זה VOO ואיך היא עוקבת אחרי S&P 500?

    📌 VOO היא קרן סל (ETF) שמנהלת חברת Vanguard.
    📌 היא עוקבת אחרי מדד S&P 500, שמשקף את ביצועי 500 החברות הגדולות בארה"ב.
    📌 במקום לקנות 500 מניות בנפרד, אפשר פשוט לקנות VOO, שמחזיקה אותן עבורך.

    מה היתרון של VOO?
    ✅ פיזור רחב – אתה מושקע ב-500 חברות ענק בבת אחת.
    ✅ עמלות נמוכות – הקרן זולה יחסית לניהול (דמי ניהול של 0.03% בלבד).
    ✅ תשואה יציבה – S&P 500 צמח בממוצע כ-8%-10% בשנה לאורך זמן.

    איך זה עובד בפועל?
    נניח שקנית יחידה אחת של VOO. זה אומר שבעצם קנית "חתיכה קטנה" מכל 500 החברות שבמדד. אם אפל, מיקרוסופט, גוגל ושאר החברות עולות, גם VOO עולה.

    📌 בקיצור: VOO היא דרך קלה להשקיע בכלכלת ארה"ב בלי לבחור מניות ספציפיות.

    שוק ההון והשקעות הסבר למתחילים השקעות מניות

  • תנו לכסף שלכם לעבוד – כי כשהוא נח, הבנק מרוויח! 🚀💰 (כל מה שצריך לדעת על קרן כספית!)
    פלוספ פלוס

    דוגמה לרווח מקרן כספית 📊

    נניח שיש לך 100,000 ש"ח שיושבים בעו"ש בלי לעשות כלום.
    אתה מחליט להעביר אותם לקרן כספית, שהתשואה שלה דומה לריבית בנק ישראל.

    הנחות בסיס:

    📌 ריבית בנק ישראל: 4% שנתי
    📌 דמי ניהול הקרן: 0.1% שנתי
    📌 אינפלציה שנתית: 2%

    חישוב הרווח השנתי:

    ✅ תשואה ברוטו: 4% מתוך 100,000 ש"ח = 4,000 ש"ח
    ✅ דמי ניהול: 0.1% מתוך 100,000 ש"ח = 100 ש"ח
    ✅ תשואה נטו לפני מס: 3,900 ש"ח

    כמה מס נשלם?

    📌 מאחר שהאינפלציה הייתה 2%, המס יוטל רק על הרווח הריאלי:
    ✔️ רווח ריאלי = 3,900 ש"ח - 2,000 ש"ח (האינפלציה) = 1,900 ש"ח
    ✔️ מס של 25% על הרווח הריאלי: 25% × 1,900 = 475 ש"ח

    הרווח הסופי אחרי מס:

    💰 3,900 ש"ח – 475 ש"ח = 3,425 ש"ח


    השוואה לפיקדון בנקאי בריבית דומה (4%)

    ✅ בפיקדון רגיל היית משלם מס של 15% על כל הרווח, ללא ניכוי אינפלציה:
    🔹 4,000 ש"ח × 15% = 600 ש"ח מס
    🔹 רווח סופי מפיקדון רגיל: 3,400 ש"ח

    🔹 רווח נקי מקרן כספית: 3,700 ש"ח
    🔹 רווח נקי מפיקדון רגיל: 3,400 ש"ח

    🔻 הפרש לטובת קרן כספית: +300 ש"ח

    💡 למה?
    כי בקרן כספית המס מחושב רק על הרווח הריאלי, לאחר הפחתת האינפלציה!


    מה למעיישה?

    📌 אם הריבית במשק גבוהה מהאינפלציה, קרן כספית עדיפה כי משלמים פחות מס.
    📌 הכסף נזיל – אפשר למשוך מתי שרוצים, בניגוד לפיקדון עם התחייבות.
    📌 כל זה בלי לקחת סיכונים גבוהים – כי הקרן משקיעה באג"ח ממשלתי, פיקדונות וכו'.

    שוק ההון והשקעות קרן כספית השקעה בטוחה רווח ללא מאמץ

  • אשכול תודה להנהלת הפורום והנהלת בנקל
    פלוספ פלוס

    @ניסן-עציוני כתב באשכול תודה להנהלת הפורום והנהלת בנקל:

    ראשית תודה ל @מונטיפיורי שניכרת באופן דרמטית השיפור בקבוצה מאז נכנס לנעליו הגדולות אבל יציבות במיוחד
    שנית, להנהלת בנקל שלקחה על עצמה את היוזמה הזו, של פתיחת במה סגורה נוחה ומצומצמת לרווחת בני התשחורת שמעונינים להוסיף ידע וללמוד פרק בשיח חברים מתוך איכות.
    ותודה גם לחברים שמפעילים פה את הקבוצה, כל אחד בשמו.

    תודה תודה תודה

    🔥 אני פשוט חייב להצטרף לכל התודות פה, מכל הלב! 🔥

    קודם כול, ל @מונטיפיורי , רואים, שומעים ומרגישים כמה אתה משקיע פה. לא מובן מאליו בכלל! 🙏👏 יש פה יד מכוונת, ניהול חכם, ורוח טובה שעושה את כל ההבדל. שאפו ענק! 🎖️

    🔹 ולהנהלת בנקל—וואו, איזו יוזמה אדירה! 🎯 לקחתם רעיון והפכתם אותו למציאות שכל כך הרבה אנשים נהנים ממנה. פורום שמאפשר מקום מסודר, ממוקד ונעים, שבו אפשר להחכים ולשתף מתוך הבנה אמיתית של הצורך. 🎓📢 ממש מורגש שיש פה ניהול אחראי ואכפתי מאחורי הקלעים.

    🔹 וכמובן, לכל החברים כאן—אתם פשוט מדהימים! 💙🤝 זה לא מובן מאליו לראות כל כך הרבה אנשים שתורמים מהידע שלהם, משתפים, מחזקים אחד את השני ויוצרים פה אווירה מיוחדת. כל אחד נותן את הצבע שלו, את הערך שלו, וביחד זה פשוט מושלם כמה שזה טוב. 🔥👏

    👍 בנימה אישית, שבוע שאני נמצא כאן, ואני חש ומרגיש כמה הדברים פה נצרכים לכולם.

    אז באמת—תודה תודה תודה! 🙌 כיף גדול להיות חלק מהדבר המיוחד הזה! 🚀

    על הפורום בנקל תודה מונטיפרי

  • אשכול למשקיעים המתחילים – שאלות ותשובות בגובה העיניים
    פלוספ פלוס

    מה זה דיבידנד?

    📌 דיבידנד הוא כסף שחברה מחלקת למשקיעים שלה, מתוך הרווחים שלה.

    איך זה עובד?
    נניח שיש לך מניה של חברה מסוימת (למשל, אפל).
    אם החברה מרוויחה כסף ורוצה לחלק אותו למשקיעים, היא יכולה להכריז על דיבידנד, כלומר – לתת לך סכום כסף לכל מניה שאתה מחזיק.

    דוגמא:
    🔹 חברת X מחליטה לחלק דיבידנד של 2 דולר למניה.
    🔹 אם יש לך 50 מניות של החברה, תקבל 100 דולר (50 × 2) לחשבון שלך.


    למה חברות מחלקות דיבידנד?
    1️⃣ לתגמל את המשקיעים – לתת להם רווח נוסף על החזקת המניה.
    2️⃣ להראות יציבות – חברות שמחלקות דיבידנד קבוע נחשבות לרוב ליציבות ורווחיות.
    3️⃣ למשוך משקיעים – משקיעים שמחפשים הכנסה פסיבית יעדיפו מניות שמחלקות דיבידנדים.


    לא כל החברות מחלקות דיבידנדים!
    📌 חברות טכנולוגיה צעירות (כמו טסלה או אמזון) מעדיפות להשקיע מחדש את הרווחים שלהן במקום לחלק אותם.
    📌 חברות מבוססות (כמו קוקה-קולה או ג'ונסון & ג'ונסון) נוטות לחלק דיבידנדים קבועים.


    איך יודעים כמה דיבידנד מניה נותנת?
    🔹 יש מושג שנקרא תשואת דיבידנד (Dividend Yield).
    🔹 זה בעצם אחוז הדיבידנד ביחס למחיר המניה.

    דוגמא:
    📌 אם מניה עולה 100 דולר והחברה מחלקת דיבידנד של 4 דולר בשנה, אז:
    🔹 תשואת הדיבידנד = 4% (כי 4/100).
    🔹 זה אומר שעל כל 100 דולר שתשקיע במניה, תקבל 4 דולר בשנה כדיבידנד.


    מה אפשר לעשות עם דיבידנדים?
    1️⃣ לקבל את הכסף לחשבון ולמשוך אותו.
    2️⃣ להשקיע מחדש את הדיבידנד – יש אפשרות אוטומטית שבה הכסף חוזר להשקעה וקונה לך עוד מניות (מה שמגדיל את הרווחים בטווח הארוך).


    דיבידנד זה טוב או לא?
    ✅ יתרונות:
    ✔ הכנסה פסיבית קבועה.
    ✔ מתאים למשקיעים שרוצים תזרים מזומנים.
    ✔ לרוב מגיע מחברות יציבות ורווחיות.

    ❌ חסרונות:
    ✘ לא כל החברות מחלקות דיבידנד.
    ✘ אם חברה מחלקת יותר מדי, זה יכול לבוא על חשבון הצמיחה שלה.
    ✘ תשואות דיבידנד גבוהות מאוד (10% ומעלה) עלולות להיות סימן לסיכון.

    📌 משקיעים רבים בונים תיק שמורכב ממניות דיבידנד כדי לקבל הכנסה פסיבית לאורך זמן.

    שוק ההון והשקעות הסבר למתחילים השקעות מניות

  • שיפורים לפורום
    פלוספ פלוס

    שמתי לב שהוחלף גם הלייק,
    אמנם יפה הוא מהקודם,
    רק הבעיה בו שאני לא יודע אם לחצתי לייק או לא,
    קרה לי כבר שבאתי לתת לייק,
    וגיליתי שכבר נתתי עליו לפני כמה ימים,
    ואז זה הוריד בחזרה את הלייק.
    לתשומתכם!

    על הפורום הנהלת הפורום

  • תנו לכסף שלכם לעבוד – כי כשהוא נח, הבנק מרוויח! 🚀💰 (כל מה שצריך לדעת על קרן כספית!)
    פלוספ פלוס

    איך משקיעים בקרן כספית – מדריך מעשי שלב אחרי שלב

    אם הגעת עד לכאן, כנראה שאתה רוצה לגרום לכסף שלך לעבוד בשבילך. מעולה!
    עכשיו נלמד איך בפועל קונים קרן כספית דרך הבנק בצורה פשוטה ונוחה.


    שלב 1: כניסה לחשבון הבנק

    🔹 היכנס לאתר הבנק או לאפליקציה.
    🔹 חפש את האזור שמוקדש לשוק ההון. לרוב זה נקרא "שוק ההון", "השקעות", "טרייד", או משהו בסגנון.
    🔹 אם אין לך הרשאות מסחר בניירות ערך, ייתכן שתצטרך לאשר זאת מול הבנק (ניתן לעשות זאת טלפונית או דרך האתר).


    שלב 2: חיפוש קרן כספית

    🔹 ברגע שנכנסת לאזור שוק ההון, חפש "קרן כספית".
    🔹 בדרך כלל, הבנקים מציעים רשימה של קרנות שונות – חלקן עם כשרות, חלקן ללא.
    🔹 תוכל לבדוק את דמי הניהול והכשרות של כל קרן לפני הבחירה.
    🔹 מחפשים קרנות כשרות, תוכל לבדוק אותן ברשימה כאן.


    שלב 3: ביצוע רכישה

    🔹 לאחר שבחרת את הקרן שמתאימה לך, לחץ על "קנייה".
    🔹 הזן את סכום ההשקעה שלך (אפשר להשקיע כל סכום, אין מינימום).
    🔹 אשר את הפקודה – הרכישה תתבצע בשעות אחר הצהריים לפי שער הקרן באותו יום.


    שלב 4: מעקב וניהול ההשקעה

    🔹 ניתן לבדוק את מצב הקרן שלך דרך חשבון הבנק בכל עת.
    🔹 אם תרצה למכור – פשוט היכנס שוב לאזור שוק ההון, מצא את הקרן ולחץ "מכירה".
    🔹 הכסף מהמכירה יועבר לחשבונך תוך כמה ימים.


    שאלות נפוצות

    ❓ מתי הכסף שלי מתחיל לעבוד?
    ✔️ הקרן רוכשת נכסים מדי יום בשעות אחר הצהריים, אז הרכישה תיכנס לתוקף לפי שער הקרן באותו יום מסחר.

    ❓ מה קורה אם אני רוצה למשוך את הכסף?
    ✔️ הקרן נזילה לחלוטין – אתה יכול למכור את היחידות שלך בכל עת, והכסף יחזור לחשבון תוך מספר ימים.

    ❓ האם אפשר להפקיד ולהוסיף כסף לקרן מתי שרוצים?
    ✔️ כן! אפשר לקנות יחידות נוספות בכל שלב, בדיוק כמו שביצעת את הרכישה הראשונית.

    ❓ מה קורה אם הקרן מפסידה?
    ✔️ קרן כספית משקיעה בנכסים מאוד סולידיים, ולכן התנודות בה קטנות. עם זאת, אין הבטחה לתשואה חיובית בכל זמן נתון.


    🚀 לסיכום:
    קניית קרן כספית היא תהליך פשוט של כמה קליקים דרך חשבון הבנק, ללא עמלות קנייה, וללא התחייבות.
    במקום לתת לכסף לשכב חסר מעש, תן לו לעבוד בשבילך – כי כשהוא נח, הבנק מרוויח! 💰🔥

    שוק ההון והשקעות קרן כספית השקעה בטוחה רווח ללא מאמץ

  • הפסדתם כסף? אז זהו, שלא: איך להימנע מהמלכודות הפיננסיות
    פלוספ פלוס

    משקיעים? קבלו 22 תובנות מהרב מנדל שפרן שליט"א
    לפני מספר שנים, שוחח הרב מנדל שפרן שליט"א עם 'בקהילה' על נושא ההשקעות שצמח בציבור החרדי. הרב שפרן, אחד מדייני הדור וידוע בהתמחותו בתחום ההשקעות והעסקאות, הציב מספר נקודות חשובות שחשוב לדעת כשרוצים להשקיע.

    1. אם מישהו אומר לך "אל תגיד לאף אחד" או "זה סוד" – התרחק מיד מהעסקה.
    2. הבטחות לרווחים "בטוחים" או "אפס סיכונים" הן לרוב דמיונות במקרה הטוב.
    3. הבטחות לרווחים גדולים הן דמיונות או רמאות – דברים כאלו קורים בדרך כלל בעסקאות מסוכנות כמו סמים או נשק, ובטח לא שם הם צריכים אותך.
    4. זכור, הרוצה לשקר ירחיק הצעתו – מברכים את בעל הבית שיהיו נכסיו קרובים לעיר.
    5. השקעות שמופיעות בעיתונים, בפרסומות או מודעות קטנות, הן לרוב רמאות.
    6. אם מצאת סתירה או חור בדבריו של מציע העסקה, או אם יש משפטים כמו "אתה לא תבין", סביר להניח שמדובר ברמאי.
    7. אף פעם אל תשקיע אצל אדם צעיר בשנות ה-20 לחייו.
    8. גם אם סוחר ידוע פתאום מציע השקעות, יש סיכוי שהוא נקלע לקשיים ומנצל את שמו ורקורד שלו.
    9. תמיד תתרחק ממישהו שמתחיל לתרום סכומים גדולים לצדקה או נוהג ברכב יוקרתי.
    10. אם אדם מפוקפק מעורב בעסקה, גם אם זה רק בצורה שולית, התרחק ממנה מיד. אל תחשוב שתוכל להרוויח יחד עמו מכל רמאות או גניבה – הוא עשוי לקחת ממך את כל כספך.
    11. מי שצריך להגיע למשקיעים קטנים כמוך הוא בקשיים.
    12. גם אם אחרים הרוויחו ממנו, זה לא אומר שההשקעה בטוחה או שהיא לא תוביל אותך להסתבכות.
    13. אם יש טעויות בחוזה, בכתיבה או בפרטים זניחים, אל תתעלם – זה יכול להיות סימן לעסקה לא אמינה.
    14. אין השקעה בלי מסמכים – אין "תורה שבעל פה" בעסקים.
    15. אל תחתום על עסקה בלי עורך דין אמין מטעמך, ולא עורך דין שהציע לך מציע העסקה.
    16. לעולם אל תחתום על עסקה מבלי לחכות לפחות מספר ימים, גם אם נראה שהעסקה בוודאי תברח לך, לפחות הכסף ישאר אצלך.
    17. אל תעשה עסקה שאשתך לא מסכימה לה.
    18. תמיד התייעץ עם מישהו מבין בתחום, שלא מעורב בעסקה, כמו רב, חבר טוב או יועץ מקצועי.
    19. אם הרב שלך שלל את ההשקעה, כדאי להקשיב. עצם העובדה שהוא שלל את העסקה היא סיבה מספיק.
    20. התרחק מאנשים שעוסקים בהימורים או סוחרים במניות – הם עלולים להכניס אותך לסיכון גדול.
    21. אנשים עם "מידע פנימי" על מניות עשויים להיות שבויים באמונות שגויות.
    22. חשב אם יכול להיות: בהשקעה של 20 אלף דולר שלך. עד שהכסף מגיע ליעד, דרך הסוכן וסוכן המשנה וכו', נשארים עם עשרת אלפים דולר לעצם ההשקעה. אם הצפי הוא 100 אחוז, כלומר 40 אלף דולר, הוא להרוויח 400 אחוז (שכן לעסק הגיע רק 10 אלפים דולר). כל זה אחרי מסים (40 35- אחוז), היטלים, החלפות מטבע. הוצאות ניהול משרד, רו״ח, עורכי דין ורווחים ש׳הסוחר הגדול׳ צריך להרוויח. כלומר בלא פחות מ- 800 אחוז. האם זה יכול להיות?

    22 תובנות.pdf

    שוק ההון והשקעות גניבה השקעה

  • הפסדתם כסף? אז זהו, שלא: איך להימנע מהמלכודות הפיננסיות
    פלוספ פלוס

    @פלוס כתב בהפסדתם כסף? אז זהו, שלא: איך להימנע מהמלכודות הפיננסיות:

    אכן ובעז"ה, עם המשך הזמן אכתוב עוד רבות בנושא כאוב זה.

    חומר חשוב לפניכם, אשתדל להביא עוד!

    הרצאה מאת הרב איצ'ה.pdf
    המושלם _פתאום זרמו אליו כמויות של כסף. הוא התחיל לחיות כמו מיליונר - וקנה סוויטות ומכוניות -...pdf
    נוכל.pdf
    מדורים13052024_0002.jpg

    שוק ההון והשקעות גניבה השקעה

  • להשקיע או לא?
    פלוספ פלוס

    רבים מאיתנו מחזיקים כסף מזומן בצד – אולי מתחת לבלטות, אולי בעו"ש בבנק, או פשוט בכספת בבית. לכאורה, זה נותן תחושת ביטחון – יש כסף נזיל שאפשר להשתמש בו בכל רגע. אבל בפועל, הכסף הזה נשחק ויורד בערכו משנה לשנה, מה שאומר שבעתיד נוכל לקנות איתו פחות. הסיבה לכך היא האינפלציה – עליית המחירים הכללית במשק.
    מה זה אינפלציה?
    אינפלציה היא תהליך שבו המחירים של מוצרים ושירותים עולים בהדרגה, וכך כוח הקנייה של הכסף קטן. במילים פשוטות: באותו סכום כסף אפשר לקנות פחות דברים ממה שהיה אפשר לקנות קודם.

    למה זה קורה?
    האינפלציה נוצרת מכמה סיבות עיקריות:

    1. עלייה בעלויות הייצור – אם חומרי הגלם, החשמל או השכר של העובדים מתייקרים, המחירים עולים בהתאם.
    2. עודף ביקוש – אם הרבה אנשים רוצים לקנות מוצר מסוים, המחיר שלו יעלה (למשל מחירי הדיור).
    3. הדפסת כסף על ידי המדינה – אם הממשלה מדפיסה יותר מדי כסף, הוא מאבד מערכו, מה שמוביל לאינפלציה.
      איך האינפלציה פוגעת בכסף שלנו?
      האינפלציה גורמת למחירים לעלות בהדרגה, כך שהשטרות שמונחים אצלך היום יוכלו לקנות פחות בעתיד. הנה כמה דוגמאות פשוטות מהחיים:

    📌 המכולת השכונתית
    נניח שהיום אתה נכנס למכולת עם שטר של 100 ש"ח, וקונה איתו:
    • 2 לחמים – 20 ש"ח
    • גבינה – 30 ש"ח
    • חלב – 10 ש"ח
    • קפה – 40 ש"ח
    סה"כ: 100 ש"ח בדיוק.
    אבל אם נחזור למכולת בעוד 5 שנים, עם אותו שטר של 100 ש"ח, נגלה שהמחירים עלו:
    • 2 לחמים – 30 ש"ח
    • גבינה – 45 ש"ח
    • חלב – 15 ש"ח
    • קפה – 55 ש"ח
    סה"כ: 145 ₪! הכסף שהיה לנו כבר לא מספיק לאותה קנייה, כי ערכו נשחק.

    📌 מחיר נסיעה באוטובוס
    נניח שכיום כרטיס נסיעה עולה 6 ש"ח. אם תשמור 600 ש"ח במזומן, זה יספיק לך ל-100 נסיעות.
    אבל אם נחכה 10 שנים ונבדוק שוב, יכול להיות שכרטיס נסיעה יעלה 10 ש"ח. עכשיו, אותם 600 ש"ח יספיקו רק ל-60 נסיעות – הפסדת 40 נסיעות בלי שעשית כלום, רק כי ערך הכסף ירד.

    📌 קניית דירה
    נניח שהיום דירה ממוצעת עולה 1,000,000 ש"ח. אם יש לך 500,000 ש"ח במזומן, אתה חוסך כדי להשלים את הסכום בעוד כמה שנים.
    אבל כעבור 5 שנים, מחירי הדיור עלו ב-30%, ועכשיו אותה דירה עולה 1,300,000 ש"ח. הכסף שחסכת נשאר אותו דבר, אבל שווי הדירה עלה – כך שהיום כבר חסר לך יותר כסף מאשר קודם!
    איך לשמור על ערך הכסף?
    כדי שהכסף לא יישחק, צריך להשקיע אותו בצורה חכמה.
    ✔ פיקדון בבנק עם ריבית – אמנם לא רווח גדול, אבל לפחות הכסף צובר ערך ולא רק יושב.
    ✔ השקעה באג"ח – אפשר להשקיע באגרות חוב שנותנות ריבית קבועה ומגנות על הכסף מהתייקרויות.
    ✔ נדל"ן – אם במקום להשאיר את הכסף בבנק תקנה דירה להשקעה, הערך שלה יעלה עם הזמן, והכסף שלך לא יאבד מערכו.
    ✔ השקעה בשוק ההון – מניות או קרנות מחקות שוק יכולות לעלות בערכן ולשמור על כוח הקנייה של הכסף.
    מי ששומר כסף מזומן לאורך זמן בלי להשקיע אותו, מפסיד כוח קנייה. מה שאפשר היה לקנות היום ב-100 ש"ח, ידרוש בעוד כמה שנים 120 או 150 ש"ח. כדי לשמור על הערך, צריך לתת לכסף לעבוד ולא פשוט לשכב בלי מטרה.

    האם כדאי להשקיע או לא?

    התשובה הקצרה: בהחלט כן, אבל בתבונה ובזהירות.

    התשובה הארוכה:
    השקעה היא הדרך היחידה להפוך כסף נזיל לכסף שמייצר ערך לאורך זמן. אם נשאיר את הכסף בעובר ושב או נשמור מזומנים בכספת, הם יאבדו מערכם בגלל האינפלציה. לעומת זאת, אם נשקיע אותם בצורה חכמה – נוכל לא רק לשמור על הערך שלהם אלא גם להגדיל אותם.

    ✔ למה כדאי להשקיע?

    🔹 שמירה על ערך הכסף
    כאמור לעיל, האינפלציה גורמת לכסף שלנו להישחק עם השנים. אם נשאיר כסף נזיל לאורך זמן בלי להשקיע, נוכל לקנות איתו פחות ופחות. השקעות טובות שומרות על כוח הקנייה של הכסף.

    🔹 הזדמנות לרווחים
    כאשר משקיעים את הכסף באפיקים חכמים, הוא יכול לצמוח ולייצר רווחים. לדוגמה, השקעה בשוק ההון לאורך 10-20 שנה עשויה להניב תשואה הרבה יותר גבוהה מהריבית שתקבל בבנק.

    🔹 יצירת הכנסה פסיבית
    יש השקעות שיכולות להניב הכנסה קבועה בלי שתצטרך לעבוד עבורן. למשל:
    ✔ השקעה בנדל"ן – השכרת נכס מספקת הכנסה חודשית.
    ✔ השקעה במניות שמשלמות דיבידנדים – חברות מסוימות מחלקות רווחים לבעלי המניות שלהן באופן קבוע.

    🔹 הזדמנות להגדיל את ההון
    השקעה חכמה מאפשרת לך להגדיל את ההון שלך לאורך זמן. מי שהשקיע בנדל"ן או בשוק ההון לפני 10-20 שנה, רואה היום את הנכסים שלו שווים הרבה יותר.


    ❌ מתי לא כדאי להשקיע?

    🚨 אם אין לך קרן חירום
    לפני שמתחילים להשקיע, צריך לוודא שיש כסף זמין למצבי חירום (כגון תיקון רכב, הוצאות רפואיות וכו'). מומלץ להחזיק לפחות 3-6 חודשי מחיה בכסף נזיל לפני שמשקיעים.

    🚨 אם אתה לא מבין את ההשקעה
    אחד הכללים החשובים ביותר הוא לא להשקיע במה שלא מבינים. אם אתה לא מבין איך ההשקעה עובדת, איך היא מניבה רווחים ומה הסיכונים – עדיף להתרחק או ללמוד עליה לעומק לפני שנכנסים.

    🚨 אם אתה נגרר אחרי "הבטחות לרווח מהיר"
    רוב ההשקעות שמבטיחות "תשואה מובטחת" או "רווחים בטוחים" הן מפוקפקות. אין ארוחות חינם – השקעה טובה דורשת מחשבה, סבלנות ולפעמים גם סיכונים מחושבים.

    🚨 אם ההשקעה מסכנת את כל ההון שלך
    השקעה תמיד מגיעה עם סיכון מסוים, ולכן לא משקיעים את כל הכסף במקום אחד. חשוב לפזר את ההשקעות כדי להקטין את הסיכון.


    📍 איפה אפשר להשקיע? (מעלות וחסרונות)

    💰 פיקדון בבנק
    ✔ בטוח מאוד
    ✔ אבל הריבית נמוכה מאוד, ולכן הכסף עדיין מאבד מערכו בגלל האינפלציה

    🏠 נדל"ן (דירות להשקעה)
    ✔ ערך הנכסים נוטה לעלות עם השנים
    ✔ מספק הכנסה משכירות
    ❌ דורש הון התחלתי גדול

    📈 שוק ההון (מניות, [קרנות נאמנות], אג"ח)
    ✔ פוטנציאל לרווחים גבוהים לאורך זמן
    ✔ ניתן להתחיל גם עם סכומים קטנים
    ❌ דורש סבלנות – השוק עולה ויורד בטווח הקצר

    📊 השקעות סולידיות (אג"ח ממשלתי, קרנות מחקות מדדים)
    ✔ מסוכן פחות ממניות
    ✔ מניב תשואה טובה יותר מחסכון בנקאי
    ❌ הרווחים נמוכים יותר מהשקעה במניות

    🪙 השקעה בזהב או סחורות אחרות
    ✔ נחשב "מקלט בטוח" בתקופות משבר
    ✔ שומר על ערכו לטווח ארוך
    ❌ לא מניב הכנסה פסיבית


    💡 לכן!
    ✅ השקעה היא חיונית כדי לשמור על הערך של הכסף ולהגדיל אותו עם הזמן.
    ✅ הכלל הכי חשוב – להשקיע רק במה שמבינים, ורק אחרי שלומדים היטב את האפשרויות.
    ✅ צריך לפזר סיכונים – לא להשקיע את כל הכסף במקום אחד.
    ✅ סבלנות היא המפתח – השקעות טובות מניבות רווחים לאורך זמן, לא בן לילה.

    🔹 בשורה התחתונה: אם לא תשקיע, הכסף שלך יאבד מערכו עם הזמן. אם תשקיע בחוכמה, תוכל להגדיל את ההון שלך ולדאוג לעתיד הכלכלי שלך. 🚀

    שוק ההון והשקעות השקעה להשקיע חשש מהשקעה

  • רעיונות להגדלת הכנסות לאברכים
    פלוספ פלוס

    @טריידר כתב ברעיונות להגדלת הכנסות לאברכים:

    קומבינות במעגל העוני

    ברשותך, תרשה לי לחלוק עליך בנקודה הזו, הגם שרעיונה נכון, אבל לא ממש, לקרוא לכל התנהלות כלכלית יצירתית בשם "קומבינה" – זה תיוג קצת מתנשא. לא כל אחד מתאים למסלול של לימוד מקצוע או עבודה של 9 עד 5. יש אנשים שמתחכמים עם החיים, ומוצאים דרכים אחרות לשרוד – לפעמים גם לחיות בכבוד. זה לא הופך אותם לפחות אחראים.
    אם יש אברך שמצליח להביא הכנסות ממקורות שונים – מבחנים, מלגות, גמחי"ם, – והוא עדיין יושב ולומד ברצינות, אז למה לבטל את זה? לא כל הצלחה חייבת להיראות כמו משכורת גבוהה ותואר אקדמי.
    ומה עם אמריקאים "ישרים"? גם הם יודעים יפה מאוד להפעיל מערכות, לנצל החזרי מס, מענקים, תכניות ממשלתיות – רק אצלם זה עטוף בשפה שונה. זה לא עניין של יושר מול קומבינות, אלא של סגנון.
    ומה שכתבת שאי אפשר "לנצח את המערכת"? דווקא אפשר – לא בכך שעושים אקזיט, אלא כשמוצאים איזון. אברך שחי בלי חובות, מצליח לפרנס, שומר על לימוד – אולי הוא לא מיליונר, אבל הוא חי חיים חכמים. וזה ניצחון לא קטן.
    אז במקום לזלזל במי שמתמודד אחרת, אולי פשוט נכיר בזה שיש יותר מדרך אחת להצליח. כמובן, צריך גם להיזהר – לא כל "חוכמה" היא בהכרח ישרה, ולא כל תחכום מחזיק לאורך זמן. יש גבול דק בין ניהול כלכלי חכם לבין חיים על הקצה. אבל כשזה נעשה ביושר, בשיקול דעת ובאחריות – זה לא פחות ראוי מהמסלול הקלאסי.

    פרנסה

  • תצביעו בעד !
    פלוספ פלוס

    @מונטיפיורי
    באמת כל הכבוד לכם,
    רק אתמול נחשפתי לפורום המיוחד הזה,
    כתבתי בו את הודעותי הראשונות,
    ומנהלי הפורום מתייחסים ומשקיעים בהם!!
    יכלו לומר,
    עוד איזה חבר פורום חדש שחושב שבא לעשות כאן סדר...
    ולא, הם באמת משקיעים וחושבים ענייני ומקצועי למען הסדר הטוב.
    אשמח להביא עוד עצות למנהלי הפורום, הן בגופן יותר נוח וכו', (איפה אפשר להציע בפרטי?)

    חייבים להפיץ את הפורום הזה יותר ויותר!!

    על הפורום טכני
  • 1 / 1
  • התחברות

  • אין לך חשבון עדיין? הרשמה

  • התחברו או הירשמו כדי לחפש.
  • פוסט ראשון
    פוסט אחרון
0
  • דף הבית
  • קטגוריות
  • פוסטים אחרונים
  • תגיות
  • פופולרי
  • משתמשים