דילוג לתוכן

מישהו יכול לתת פרטים על סערת מכרות הזהב באתיופיה?

הועבר שוק ההון והשקעות
927 85 16.3k 80
  • שיחה עם ג'מיני,

You said
    היה מקרה שהמשקיע חשב שההשקעה תניב בתוך זמן מסויים וכשזה לא קרה הוא גייס כסף נוסף, הוא התחייב לשלם כל חודש את תשלומי ההלואה שהמשקיעים לוו כדי להכניס למייזם כשהמיזם התעכב הוא גייס עוד השקעות כדי לממן את המשקיעים הקודמים

Gemini said
    המקרה שתיארת הוא דוגמה קלאסית לגלגול כספים שהופך למדרון חלקלק. לעיתים זה מתחיל מניהול כושל או עיכוב עסקי לגיטימי, אך ברגע שהיזם מתחיל להשתמש בכספי משקיעים חדשים כדי לשלם התחייבויות למשקיעים ישנים – זו הופכת להיות הונאת פונזי לכל דבר, גם אם הכוונה המקורית לא הייתה רעה.

הנה ניתוח של המנגנון הבעייתי בסיטואציה כזו:

1. המלכודת: "פער התזרים"
      כאשר מיזם מתעכב, נוצר פער בין ההוצאות (תשלומי הלוואות, תפעול) לבין ההכנסות שטרם הגיעו. במצב תקין, יזם אמור לפנות לבנק, להצהיר על קשיים, או לבקש מהמשקיעים "סבלנות" תוך שקיפות מלאה. ברגע שהוא מגייס משקיעים חדשים מבלי לגלות להם שהכסף הולך לכיסוי חובות העבר ולא לפיתוח המיזם, הוא מבצע הונאה.

2. אפקט כדור השלג
      הבעיה המרכזית בשיטה הזו היא שהחוב רק הולך וגדל:

צריך לגייס כסף למשקיע א'.

כדי להחזיר לו, מגייסים ממשקיע ב'.

כעת צריך להחזיר גם למשקיע א' (אם זו ריבית חודשית) וגם למשקיע ב'.

זה מחייב גיוס של סכומים גדולים יותר ויותר בכל סבב רק כדי להחזיק את הראש מעל המים.

1. ההבדל בין "טעות עסקית" ל"הונאה"
      הקו האדום נחצה בשלוש נקודות:

הסתרה: המשקיעים החדשים לא יודעים שהכסף שלהם משמש כ"פלסטר" לחובות קודמים.

הבטחות שווא: היזם ממשיך להציג מצג שווא שהכל מתקדם כמתוכנן.

שימוש לא מורשה: כספי השקעה שאמורים היו ללכת לנכס או למיזם (למשל נדל"ן או טכנולוגיה) משמשים לתשלום ריביות.

סימני אזהרה במקרים כאלו:
    לחץ גיוס חריג: היזם נראה נואש להכניס משקיעים חדשים "בדיוק עכשיו" בתנאים מפתים במיוחד.

תשלומים "דופקים כמו שעון" למרות עיכובים בשטח: אם המיזם תקוע (למשל אתר בנייה שעומד מלכת) אבל הצ'קים החודשיים ממשיכים להגיע, זהו סימן מחשיד מאוד שהכסף מגיע ממקורות חיצוניים ולא מהנכס עצמו.

חוסר בדיווחים תקופתיים: היזם נמנע מהצגת מאזנים כספיים ברורים ומסתפק במילים מרגיעות.

האם תרצה שאסביר על ההשלכות המשפטיות של מצב כזה, או איך ניתן לבדוק אם מיזם מסוים פועל בשקיפות כספית?

You said
    ואם היזם כן סיפר למשקיעים החדשים והישנים על המהלך הזה?

Gemini said
    אם היזם פועל בשקיפות מלאה ומעדכן את כל הצדדים על המצב, התמונה משתנה משמעותית מהיבט של מרמה, אך היא הופכת לאירוע פיננסי מורכב ומסוכן מאוד. במצב כזה, אנחנו כבר לא מדברים על "הונאה" (כי אין הסתרה), אלא על ניהול משבר תזרימי שגובל בסיכון קיצוני.

הנה הניתוח של מצב שבו הכל גלוי:

1. הגדרת המהלך: "חוב נחות" או "סבב הצלה"
      בעולם העסקי, כשמיזם נתקע וצריך כסף כדי לשלם חובות קודמים או להמשיך לפעול, זה נקרא לעיתים Debt Refinancing (מיחזור חוב) או Down Round (סבב גיוס לפי שווי נמוך).

ההבדל הקריטי: אם המשקיעים החדשים יודעים שהכסף שלהם הולך לכיסוי חובות של משקיעים קודמים ולא לבניית המיזם, הם למעשה לוקחים על עצמם סיכון אדיר מרצונם החופשי.

1. הבעייתיות הכלכלית (גם כשזה גלוי)
      גם אם זה חוקי (כי אין מצג שווא), המודל הזה סובל מכמה כשלים מבניים:

שחיקת הקרן: במקום שהכסף של המשקיע החדש יגדיל את ערך החברה (למשל, קניית ציוד או שיווק), הכסף פשוט "נעלם" כדי לסתום חורים מהעבר.

חוסר היתכנות כלכלית: אם המיזם לא מייצר הכנסות והוא רק "מגלגל" כסף בין אנשים, בשלב מסוים לא יהיו יותר משקיעים חדשים שיסכימו להיכנס למבנה כזה. זהו למעשה "משחק סכום אפס".

תלות פסיכולוגית: לעיתים משקיעים ישנים מסכימים למהלך כזה רק כדי לא להודות שהכסף שלהם אבד (תופעה שנקראת "הטיית העלות השקועה").

1. ההיבט המשפטי והאתי
      למרות השקיפות, ישנן נקודות תורפה משפטיות:

העדפת נושים: אם המיזם נמצא על סף פשיטת רגל, העדפת משקיע אחד על פני אחר (גם בהסכמה) עלולה להיחשב כפעולה לא חוקית בפירוק חברה.

אחריות דירקטורים: יזם שפועל כך עלול להיחשב כמי שאינו פועל לטובת החברה אלא רק "מנשים" גופה עסקית, מה שעלול לחשוף אותו לתביעות רשלנות.

לסיכום: המעבר משקיפות למרמה הוא דק. ברגע שהיזם מספר את האמת, זו כבר לא "הונאת פונזי" קלאסית, אלא השקעה בסיכון גבוה במיוחד. ברוב המקרים, יועצים פיננסיים ימליצו להתרחק ממבנה כזה, כי הוא מעיד על כשל ניהולי עמוק.

פוסט זה נמחק!
  • שלום וברכה ובוקר טוב ל @דונלד
    חבל שמצבך הוא שצריך לעשות לך שינוי השם...

כמה טוב זה לבוא לפורום כנקי וצדיק ש"ראה מהצד" את כל הנכתב כאן והוטעה

גם אני כשקראתי את הפוסט הראשון שלך הוטעתי לחשוב שאתה ניטרלי

אבל כבר אז הרגשתי שהתנצלות כזאת אינה נובעת מצידקות יתר
    וכצפוי לא עבר הרבה זמן עד שהראתה שאתה לא כ"כ ניטרלי כאן וכאן אז תודה לך.

ואני מתנצל בפני כל הקוראים היקרים ע"ז שטעיתי והיה לי צד שכוונותיך טהורות.

ומשום מה מעניין שאני כן חושב שאני ניטרלי כי איני קשור לשום צד ולא מכיר את המקרה חוץ ממה שנכתב כאן,
    ועדיין לא ראיתי כאן זלזול בכבוד המשקיע ושמועות שמתבררות ככזב.

פוסט זה נמחק!
  • פוסט זה נמחק!

@משהמשה כתב במישהו יכול לתת פרטים על סערת מכרות הזהב באתיופיה?:

@חלום-יעוף כתב במישהו יכול לתת פרטים על סערת מכרות הזהב באתיופיה?:

ומשום מה מעניין שאני כן חושב שאני ניטרלי כי איני קשור לשום צד ולא מכיר את המקרה חוץ ממה שנכתב כאן,

מי שמכיר מכאן ומהקו של איצ'ה והוא מעריץ את איצ'ה הוא לא ניטרלי.
    לא עליך אישית.

ומי שסובל מתסמונת פובאיצ'ה הוא ודאי לא ניטרלי.

• פוסט זה נמחק!

@ש.-כהן עזות וחוצפה להעמיד את הבינה המלאכותית מול גדולי הדיינים.
    תתנצל כבר וזהו אפילו שאתה חסיד של איצ'ה

מתנצל!
    ועכשיו תענה לעניין.
    😉

• @משהמשה כתב במישהו יכול לתת פרטים על סערת מכרות הזהב באתיופיה?:

@ש.-כהן עזות וחוצפה להעמיד את הבינה המלאכותית מול גדולי הדיינים.
    תתנצל כבר וזהו אפילו שאתה חסיד של איצ'ה

מתנצל!
    ועכשיו תענה לעניין.
    😉

פוסט זה נמחק!
  • @הקול-השפוי כתב במישהו יכול לתת פרטים על סערת מכרות הזהב באתיופיה?:

@משהמשה אתה מסכים לכתוב על מה הוויכוח כאן?

על כך שצריך להוקיע חבורת מפיונרים שלא מקבלת את פסק הדין של הרב הייזלר,
    ובמקום להתנצל מתחילה לזלזל
    על כך שאתה חי באטמוספרה אחרת ומבחינתך מעולם לא לכלכו כאן על איש צדיק וישר

@פייביש
    האם על כל מכתב מהרב הייזלר זו הייתה תגובתך ???
    האם הייתי עם מישהו בד"ת שניתן לי איזשהו פסק?
    לפי המכתב אין ממשכנים דירות ע"ז . וכי לא משכנו עד הימים האחרונים ??????

• פוסט זה נמחק!

@פריפריאליסט אין לי שום כוונה להתווכח עם הבינה המלאכותית.
    לא הבנתי אתה @ש.-כהן בניק אחר?

עניתי כבר מזמן על הטענות הענייניות
    וחוץ מזה הרב הייזלר לא מינה אותי עדיין לדוברו ואיני יודע מה דעתו מלבד המכתב שמונח לפנינו.

התנצלתי בשמו זה ממש מעניין
    תמשיך

• @משהמשה כתב במישהו יכול לתת פרטים על סערת מכרות הזהב באתיופיה?:

@חלום-יעוף כתב במישהו יכול לתת פרטים על סערת מכרות הזהב באתיופיה?:

מי שמכיר מכאן ומהקו של איצ'ה והוא מעריץ את איצ'ה הוא לא ניטרלי.
    לא עליך אישית.

ומי שסובל מתסמונת פובאיצ'ה הוא ודאי לא ניטרלי.

פוסט זה נמחק!
  • לכל המזלזלים באיצ'ה
    מי שמכיר אותי יודע שכל מכתב הצהרה או רעיון בכל נושא יכול לקחת ימים אם לא יותר עד שהוא מוציא את זה לאור
    בבקשה קצת סבלנות

• אני לא יודע מה כולם כאן נבהלו מהתגובות של חברי הפורום למכתב הבי"ד כבר בימים הראשנים שהיה שמועה שהרב הייזלר נכנס לסיפור כאן בפורום היה כמה שטענו שבסתמא הפרום ימצא את הדרך איך לא להקשיב לזה אז במקום שאיצי'ה יגיב הם שלחו את קובי טורנהים ואת מיכה שולם שהם חברי הפורום למי שלא יודע
    ולדעתי זה ממש מגוחך כי כל מה שהבי"ד כתבו "אלא שלעיני הגופים המתריעים עמד מידע חלקי בלבד", זה מדובר על אנשי הפרום אז הם ממשיכים אם המידע החלקי כך שזה לא רלונטי
    זה ממש מראה לנו שלצערי הרב בסיפור הזה זה כבר מזמן עבר מגדר של שוחרי הצדק כלשונו של קובי טורנהים לאנשים שטיפסו על עץ גבוה וקשה להם לרדת

• אני לא יודע מה כולם כאן נבהלו מהתגובות של חברי הפורום למכתב הבי"ד כבר בימים הראשנים שהיה שמועה שהרב הייזלר נכנס לסיפור כאן בפורום היה כמה שטענו שבסתמא הפרום ימצא את הדרך איך לא להקשיב לזה אז במקום שאיצי'ה יגיב הם שלחו את קובי טורנהים ואת מיכה שולם שהם חברי הפורום למי שלא יודע
    ולדעתי זה ממש מגוחך כי כל מה שהבי"ד כתבו "אלא שלעיני הגופים המתריעים עמד מידע חלקי בלבד", זה מדובר על אנשי הפרום אז הם ממשיכים אם המידע החלקי כך שזה לא רלונטי
    זה ממש מראה לנו שלצערי הרב בסיפור הזה זה כבר מזמן עבר מגדר של שוחרי הצדק כלשונו של קובי טורנהים לאנשים שטיפסו על עץ גבוה וקשה להם לרדת

@זושא.
    המטפסים זה מי שעדיין ממשיכים להאמין (או שהם המגייסים או קרוביהם) בדמיונות ולספר לכולם כמה הכל וורוד

פוסט זה נמחק!
  • @זושא.
    המטפסים זה מי שעדיין ממשיכים להאמין (או שהם המגייסים או קרוביהם) בדמיונות ולספר לכולם כמה הכל וורוד

פוסט זה נמחק!
  • פוסט זה נמחק!

@משהמשה
    איצ'ה נוגע המפקפקים נוגעים הרב ב נוגע הרב ס נוגע ורק המישמש ודומיו נקיים

• @משהמשה

@כתלמיד כתב במישהו יכול לתת פרטים על סערת מכרות הזהב באתיופיה?:

@משהמשה

רמה גבוהה

• פוסט זה נמחק!

באמת מזעזע לראות איך אנשים הולכים בעיוורון מוחלט אחרי אנשים שתוקפים בי"ד הכי גדול בארץ
    זה שמיכה שולם הוציא את זה על בלאנק שלו ולא של הפורום מבחינתי זה לא מוציא אותו מחבר בפורום

• @משהמשה

פוסט זה נמחק!
  • פוסט זה נמחק!

@כתלמיד יש כזה מושג שנקרא פסק בית דין שאחריו אסור לערער, אין לך מושג איזה גיהנום אפשר לקבל על זלזול בבית דין.

שמת לב שלא ענית לו כדרכך

• פוסט זה נמחק!
  • פוסט זה נמחק!

עזות וחוצפה להעמיד את הבינה המלאכותית מול גדולי הדיינים.

הוא רק רצה להסביר את הרבנים האחרים.

ומהקו של איצ'ה

לא שומע את הקו של איצ'ה.

והוא מעריץ את איצ'ה

לא מעריץ אלא חושב שהוא בכלל ה"עוסקים בצרכי ציבור באמונה" כפשוטו ממש,

ויה"ר שהקב"ה ישלם שכרם ויסיר מהם כל מחלה וירפא לכל גופם ויסלח לכל עוונם וישלח ברכה והצלחה בכל מעשה ידיהם ונאמר אמן.

הוא לא ניטרלי.

מי שכבר כתב כ"כ הרבה גם אם הוא ירצה הוא כבר לא ניטרלי...

נושאים מוצעים

• 0 הצבעות
    6 פוסטים
    205 צפיות
    מתכנן פיננסימ
    @שואף-לדעת כתב בהאיום הסיני על הכלכלה הבינלאומית: כמה האיום הזה משמעותי?? בלי שבבים כל חברות הטכנלוגיה לא שוות הרבה, והכלכלה האמריקאית בכלל תכנס למיתון עמוק, אם המחסור הבסיסי בשבבים ימשך לאורך שנים, אני מעריך שהשפל הגדול יהיה מיתון קטן לעומת המיתון הזה.
  • כמה מחשבות על חובת ייעוץ והשקעה נבונה

שוק ההון והשקעות
    2
    4 הצבעות
    2 פוסטים
    92 צפיות
    פ
    הכי פשוט להשקיע בשוק ההון בצורה סולידית לטווח ארוך, ואז גם אין צורך בייעוץ. אפשר להתחיל עם קופ״ג להשקעה או קרן השתלמות בבנקל הם נותנים דמי ניהול סבירים, ולהמשיך ללמוד ע״י קריאה ושמיעה יש כבר כמה קווים בתחום הכלכלה כמו הקו החדש עולם הכלכלה שנפתח לאחרונה 03-5004545, ולאט לאט להתקדם למסחר עצמאי אופציות מינופים וכו׳. יש היום המון יועצים גם חלקם כותבים מאוד יפה בכל מיני מקומות, חלק מזה זה העתקות מאתרים אחרים כמו הסולידית בניסוח מחודש, אבל הייעוץ שלהם לא משהו או שזה רלוונטי לאותו זמן, גם נתקלתי ביועצים שמצהיר שהם ללא אינטרסים, בפועל הלקוח קיבל תנאים מאוד גרועים בדמי ניהול.
  • 0 הצבעות
    13 פוסטים
    192 צפיות
    אבי ר.א
    @חיסכון-לחתונה כתב ברעיון מוזר על פירעון "מסלול זכאות" במשכנתא: הבנתי התכוונתי החלק של המדד שהוא בעצם ריבית. הוא לא ריבית הוא קרן. (אולי כמו ריבית) @חיסכון-לחתונה כתב ברעיון מוזר על פירעון "מסלול זכאות" במשכנתא: כלומר עם יש לי 8 אלף שעלה לי בכלל צמוד מדד וירד המדד בחצי אחוז אז ירד לי רק 40 ש"ח, נכון? לא. זה יורד בהתאם לכל הקרן, כך שאם זה 98,000 בירידה של 0.5% ירד לך 490 ש"ח, אלא שזה עד שווי התוספת של ההצמדה, כך שאם היא 8,000 המק' שזה יכול לרדת זה 8,000.
  • 2 הצבעות
    18 פוסטים
    455 צפיות
    ס
    @משקיע-זהיר-מידי כתב בהורדת הריבית: מה המשמעות על השקעה בקרן כספית?: אתה מדבר על פק"מ בלי אפשרות למשיכה? אז זה לא מקביל לקרן כספית אפשרות משיכה חודשית, אבל אתה לא תתווכח עם בנקאי בשביל חודש, רוב המפקידים מפקידים ליותר. מה שאין כן קרן כספית לא מפקידה ליותר מ90 יום בשום אופן.
  • 11 הצבעות
    33 פוסטים
    2k צפיות
    פשוט יהודיפ
    @א-איד הייתה פשרה