על טראמפ, על בעלזא ועלינו
-
בעוד שבוע וחצי בתאריך כ"ז בתמוז יפתחו שערי אולם הענק בניני האומה בירושלים לקהל חסידי המוני שיצבא על האולם, כפי שניתן להבין מהתאריך לא מדובר בשמחת נישואין לצאצא של אדמו"ר, גם לא כינוס התרמה מיועד, למרות שהארגון והחסות של היום כולו נעשה על ידי קופת הצדקה הקהילתית של בעלזא 'אהבת חסד'.
הכירות את ה'אקספו החרדי הראשון בארץ', או בתרגום לעברית כנס היכרות עם עסקים ונותני שירותים, הרעיון שיובא מחסידות סאטמאר שבארה"ב מגיע לראשונה לארץ על קהילה חרדית בסדר גודל כמו חסידות בעלזא, כשבמהלך הערב נותני השירותים והעסקים שבקהילה יעמדו זה ליד זה ויציגו את השירותים שלהם לבני הקהילה, המטרה היא כמובן צאו והתפרנסו זה מזה, כמו בחברה בריאה אם נשמר את ההכנסות וההוצאות לתוך הקהילה, הקהילה כולה תרויח, בדיוק במודל תרבות המכסים של טראמפ שזעזעה את העולם כולו.
על טראמפ, על בעלזא ועלינו.
אם אתם רוצים להיות חלק מהיום הזה של בעלזא, אתם מוזמנים להרשם בקישור הזה https://shefe.ravpage.co.il/expo25 אבל לא על זה באנו לדבר כאן היום.
כשדונלד טראמפ נכנס לתפקידו בשנית כנשיא ארצות הברית הוא החליט לעשות מהלך נועז, להגביר את המכסים בעשרות אחוזים על מדינות שונות בעולם, המהלך שבעיני כלכלנים רבים מאד הוא אסון לי דווקא נשמע הגיוני, ארצות רבות בעולם גובות מכסים גבוהים על מוצרים שיוצאים מארצות הברית כדי לצמצם יבוא וליצור מצב שהמוצרים שמיוצרים אצלם זולים יותר רק בגלל שאין עליהם עמלות יבוא.
מי שחוסם את הכלכלה האמריקאית מלחדור לארצו יחסם גם הוא מלהכניס את הכלכלה שלו לאמריקה, הגיון פשוט, הבורסות קרסו טראמפ חזר בו וחזר בו שוב, הגיע להסכמים בחלק מהמדינות והבורסה זינקה בחזרה.
כלכלת אמריקה מעניינת מאד, מעט כל אחד מאיתנו ברצון או שלא מושקע בבורסה האמריקאית ובחברות אמריקאיות דרך חשבון מסחר קופת גמל פנסיה או כל כלי השקעה נוסף, אבל יותר מענין אותנו החשבון החודשי שלנו.
בחשבון פשוט נשים לב, אם מדינת ישראל מוכרת בארץ פנימה מוצרים שמגיעים ממדינו זרות, היא מייצרות תעסוקה למדינות זרות, אם מדינת ישראל מוכרת בחו"ל מוצרים שיוצרו בישראל היא מייצרת תעסוקה לעובדים מישראל.
ועכשיו אלינו כחרדים, בגלל בעיות הקיימות במוסדות הלימודים אנחנו נמנעים לעיתים מלימודי מקצועות אקדמאים מסוימים, מה שנותן עדיפות למי שאינם חובשי כיפה במומחיות במגוון תחומים, לדוגמא, כאשר אנחנו נזקקים לרופא סביר להניח שהוא יהיה גלוי ראש או עם כיפה סרוגה, כשנלך לפגישה עם מנהל בנק הגיוני שהוא לא ידע להבדיל בין חברון לפורת יוסף, לימודי המקצוע קיימים שם ולא אצלינו ומשכך לעיתים נמצא את עצמינו נעזרים בבורות נשברים.
אבל, וכאן האבל הגדול, בהרבה מאד מהתחומים ניתן למצוא אנשי מקצוע חרדים, בפרט בנושאי כלכלה והמסתעף שלא נופלים במאומה ואף מתעלים על עמיתהם החילונים, לנו כחברה, אין מוסדות מס, אין מנגנון שמטפל ביצוא ויבוא, אבל יש לנו את החובה היהודית של צאו והתפרנסו זה מזה, זו שמלמדת אותנו לשמר את הכסף שלנו בתוך הקהילה.
תחשבו על זה, כמה שיהיו יותר נותני שירותים חרדים, הם יזדקקו לעובדים רבים יותר, מה שייצר עבודה נוספת, והכנסה לבתים נוספים שיוכלו לרכוש את שירותיהם של מעסיקים נוספים מהקהילה, שייצרו שוב עבודות נוספות שייצרו שוב הכנסה לעוד אנשים מהקהילה, וחוזר חלילה.
מה שהבין טראמפ והבינו גם בעלזא, זה שחובה לשמר גם את ההוצאות בתוך הבית, ולתת לאנשים משלנו להנות מהכסף שאנחנו בין כה צריכים לשלם, לא רק בגלל שהכסף נשמר בבית, גם בגלל שבהרבה מהמקרים האיכות והשירות לא נופלים במאומה מעמיתהם שמחוץ לקהילה.
אם תהיו טראמפיסטים, תהיו בעלזערס, או תהיו סאטמאר'ס, זה לא באמת משנה, מה שחשוב זה שתבינו את הרעיון שעומד מאחוריו והוא חשוב בהחלט.
-
מסכים לגמרי!
זה ממש חשוב
צאו והתפרנסו זה מזה
גם אני משתדל לצרוך ולעודד צרכנות חרדית
ובכל קהילה בה אני מוסר
לעודד צריכה מתוך בני הקהילה
אם זה חרישאים מחרישאים
אם זה מחנובקערס ממחנובקערס וכן הלאה..
זו מצווה, תועלת ומעולה שבצדקות! -
מסכים לגמרי!
זה ממש חשוב
צאו והתפרנסו זה מזה
ובכל קהילה בה אני מוסר
אם זה חרישאים מחרישאים
זו מצווה, תועלת ומעולה שבצדקות!@אבישי-ויינגולד כתב בעל טראמפ, על בעלזא ועלינו:
מסכים לגמרי!
זה ממש חשוב
צאו והתפרנסו זה מזה
ובכל קהילה בה אני מוסר
אם זה חרישאים מחרישאים
זו מצווה, תועלת ומעולה שבצדקות!דובר על זה הרבה
ודאי שתושבי חריש היו מעדיפים לקנות בחריש
או כל אדם מהסביבה הקרובה איליו
אלא מה
אם הבעיה היא הכרות אז הכנס והמודעות יגרמו לזהאבל אם הבעיה היא שרות לא מוצלח או חוסר מקצועיות
עדיף לעשות כנסים לנותני השרות איך להשתפר וכך כולנו נהנה -
@אבישי-ויינגולד כתב בעל טראמפ, על בעלזא ועלינו:
מסכים לגמרי!
זה ממש חשוב
צאו והתפרנסו זה מזה
ובכל קהילה בה אני מוסר
אם זה חרישאים מחרישאים
אלא מה
אם הבעיה היא הכרות אז הכנס והמודעות יגרמו לזהאבל אם הבעיה היא שרות לא מוצלח או חוסר מקצועיות
עדיף לעשות כנסים לנותני השרות איך להשתפר וכך כולנו נהנה@חופש-כלכלי כתב בעל טראמפ, על בעלזא ועלינו:
מסכים לגמרי!
זה ממש חשוב
צאו והתפרנסו זה מזה
ובכל קהילה בה אני מוסר
אם זה חרישאים מחרישאים
אלא מה
עדיף לעשות כנסים לנותני השרות איך להשתפר וכך כולנו נהנהאני ג"כ חושב ששוה לשלם יותר כדאי לקנות בעיר שלך - במקרה שגרים בפריפריה, אבל לדעתי מה שעומד לרועץ של בעלי החנוינות זה השירות, אתמול קניתי משהו בחנות במקום מגוריי בפריפריה, והייתה מודעה ש"אין החזרות או החלפות כלל" האם גם בחנות במרכז זה היה כתוב? לפעמים יש הרגשה כשאתה קונה בקהילה שלך שבגלל שזה היימיש אתה לא מקבל כ"כ יחס ושירות, וזה יעשה לי חשק לקנות דווקא מחוץ לקהילה!
-
@חופש-כלכלי כתב בעל טראמפ, על בעלזא ועלינו:
מסכים לגמרי!
זה ממש חשוב
צאו והתפרנסו זה מזה
ובכל קהילה בה אני מוסר
אם זה חרישאים מחרישאים
אלא מה
עדיף לעשות כנסים לנותני השרות איך להשתפר וכך כולנו נהנהאני ג"כ חושב ששוה לשלם יותר כדאי לקנות בעיר שלך - במקרה שגרים בפריפריה, אבל לדעתי מה שעומד לרועץ של בעלי החנוינות זה השירות, אתמול קניתי משהו בחנות במקום מגוריי בפריפריה, והייתה מודעה ש"אין החזרות או החלפות כלל" האם גם בחנות במרכז זה היה כתוב? לפעמים יש הרגשה כשאתה קונה בקהילה שלך שבגלל שזה היימיש אתה לא מקבל כ"כ יחס ושירות, וזה יעשה לי חשק לקנות דווקא מחוץ לקהילה!
@פשוט-יהודי כתב בעל טראמפ, על בעלזא ועלינו:
כשאתה קונה בקהילה שלך שבגלל שזה היימיש אתה לא מקבל כ"כ יחס ושירות, וזה יעשה לי חשק לקנות דווקא מחוץ לקהילה!
בנוסף לאי נעימות לצאת מחנות בלי לרכוש, או להתלונן ולבקש החזר על מוצר לא איכותי מספיק, ובפריפריה גם מבחר מצומצם מאוד.