דילוג לתוכן

המשקפיים הפאסיביים

שוק ההון והשקעות
1 1 32 1
  • dcc5613e-5ec7-49ac-b1a0-c13dbbc093cb-image.jpeg
    בעולם ההשקעות המודרני, אנו חיים בתוך סערה בלתי פוסקת של מידע.

קל מאוד ללכת לאיבוד בתוך ים של כותרות מרעישות, מהדורות חדשות כלכליות שמשדרות תחושת דחיפות תמידית.

מדי יום, אנו נחשפים לניתוחים מלומדים ומעמיקים של מיטב המומחים על "מכפילי רווח מנופחים שעומדים להתפוצץ", על "הטיה מסוכנת וחסרת תקדים של המדד לטובת ענקיות הטכנולוגיה", או מקבלים אזהרות חמורות על כך שזהו "תזמון גרוע במיוחד" להשקיע בשוק המניות או במדינה מסוימת בשל נתונים מאקרו-כלכליים כאלה ואחרים.

ולפעמים זה הפוך, ואנחנו שומעים מומחים אופטימיים והכותרות בכל האתרים והעיתונות, מבטיחות רק עליות, בתקופות כאלה, הניתוחים המזהירים מתחלפים בתירוצים למה חייבים להיכנס "עכשיו": טענה ש"הטכנולוגיה החדשה שינתה את חוקי הכלכלה, ולכן מכפילי רווח גבוהים כבר לא רלוונטיים", או שהם מציגים את השוק כרכבת דוהרת שמי שלא יעלה עליה עכשיו, יפספס הזדמנות של פעם בדור, הסברים שהריבית נמוכה או שהאפיקים האחרים חלשים, ולכן המניות "חייבות" להמשיך לעלות מחוסר ברירה, כמו "הדולר נמוך אז אתם קונים יותר מניות עם הכסף שלכם"..

כנ"ל לגבי המניה המנצחת, שאותה אנחנו שמענו מפי המומחה התורני,
    הוא מסתכל עלינו במבט של יודע כל, או משרבט לנו מאמר בז'רגון המקצועי, ואומר לנו - מניה פלונית היא מציאה על הריצפה, כן כן, למרות שאנחנו בעיקרון פאסיבים, אך אל לנו להיות שוטים המאבדים מה שנותנים לנו.
    כמשקיעים, האינסטינקט הטבעי שלנו הוא להקשיב למומחים הללו. אחרי הכל, הם מקדישים את חייהם המקצועיים לניתוח דו"חות כספיים, מגמות מסחר ונתוני אינפלציה.

הם יושבים עם עניבות, חליפות, עם כוס קפה שחור וחם מהביל בכל רגע שקיים לידם...

הם מציגים גרפים מרשימים, משתמשים בז'רגון מקצועי משכנע, ולעיתים קרובות הטענות שלהם מגובות בנתונים עובדתיים שקשה להתווכח איתם.

ואכן, המשותף לכל הטענות הללו הוא שהן עשויות להיות נכונות לחלוטין – אך הן מגיעות מתוך תפיסת עולם ספציפית מאוד: תפיסת העולם של ההשקעה האקטיבית.

עבור המשקיע הפסיבי, זה שבוחר לעקוב אחר השוק ולא לנסות להכות אותו, הוויכוח האם הטענות הללו נכונות או שגויות הוא לחלוטין משני.

למעשה, בבסיס השיטה הפסיבית עומדת ההבנה העמוקה שהטענות הללו, נכונות ככל שיהיו בעולם האקטיבי, הן פשוט חסרות משמעות ואפילו מזיקות כאשר בוחנים אותן דרך המשקפיים של משקיע לטווח ארוך.

כדי להבין מדוע נבואות הזעם/התחזיות האופטמיות פשוט לא רלוונטיות כשמרכיבים משקפיים פסיביים,עלינו להבין תחילה את הפער התהומי שבין שתי הפילוסופיות הללו.

שתי ספינות, בים אחד.​
    כדי להמחיש את חוסר הרלוונטיות של טענות המומחים האקטיביים עבור המשקיע הפסיבי, ניאלץ להפליג בדימיננו אל עבר אחת הנמלים אי שם בארה"ב:

הסירה הקטנה: המאבק המתמיד בתנודות
    במרחק לא רב מהחוף, היכן שהזרמים מתחילים להתחזק, נראתה סירה קטנה, עשויה עץ קל ומהיר. הקברניט שלה, איש נמרץ ודרוך, עמד ליד ההגה בעיניים שאינן נחות לרגע. זוהי סירתו של המשקיע האקטיבי, התזמונאי שמנסה לנחש את כיוון הרוח בכל דקה נתונה. עבורו, הים אינו מרחב של יציבות אלא שדה קרב של גלים וסערות קטנות.

הסירה הקטנה קרובה מאוד לפני המים. כל גל של מטר, שבעולם הספנות הגדול נחשב כמעט לזניח, מרגיש לה כמו סערה קיומית. כשהמים עולים ויורדים בחדות – הדימוי המושלם לתנודתיות של השוק – המשקיע בסירה הזו חש את הטלטלה בכל גופו. הוא חייב להסתכל ללא הרף על ה'מכפילים' של כל גל ועל ה'תזמונים' של הזרם. אם הוא לא ינווט בדיוק מתמטי מול כל גל וגל, אם הוא יאחר בשנייה להטות את ההגה, הסירה שלו עלולה להתהפך או להתמלא במים.

המחיר של הניווט הזה הוא כבד. הקברניט מרגיש כל טלטלה של השוק במעיים שלו. המתח הזה מוביל לטעויות – פנייה פתאומית מדי ימינה כשהיה צריך לפנות שמאלה, או ניסיון לעקוף גל שבסופו של דבר רק מעכב אותו. הוא מבזבז כמות אדירה של דלק ואנרגיה בניסיון להגיב לכל תנודה קטנה, ולעיתים קרובות הוא מוצא את עצמו מותש, בלב ים, כשהוא עדיין מנסה לתזמן את הגל הבא במקום להתקדם לעבר היעד.

נושאת המטוסים: עוצמת המסה והשקט​
    לא רחוק משם, בנתיב מקביל, שטה עוצמה אחרת לגמרי. היא לא שטה – היא שולטת במרחב. זוהי נושאת המטוסים האדירה, כלי שיט מסיבי שגודלו אינו נתפס בעיני המתבונן מהצד. זוהי ספינתו של המשקיע הפאסיבי, זה שבחר בפיזור רחב ובחוסן מנטלי ככלי הניווט העיקרי שלו.

נושאת המטוסים אינה 'נלחמת' בגלים. היא פשוט עוברת דרכם. גל שגורם לסירה קטנה לרעוד עד היסוד, שבקושי מזיז את הקירות בסיפון של נושאת המטוסים. על הסיפון הרחב והיציב, הצוות יכול להמשיך בשגרת יומו גם כשהים גועש בחוץ. הקברניט הפאסיבי יודע שהמסה של הספינה שלו – המייצגת את הפיזור על פני כל השוק – נותנת לו הגנה טבעית ששום מהירות תמרון לא יכולה להחליף.

הקברניט של הענקית הזו לא בודק את המכפיל של כל גל בדרך. הוא לא צריך. הוא מסתכל על המכ"ם לטווח של מאות קילומטרים. היעד שלו נמצא עשרות שנים קדימה, והוא יודע שהדרך לשם רצופה בשינויי מזג אוויר, אבל הספינה שלו חזקה מספיק כדי לספוג את הכל. תנודות קטנות בערך המניה או רעשים פוליטיים רגעיים הם עבורו כמו טיפות גשם על פלדה – הם לא משנים את המסלול ולא מערערים את הביטחון.
    9af25df2-7c30-441a-a243-3e20a1d2349f-image.jpeg
    ||ספוילר: שיח חרשים!
    קברניט הסירה: "נושאת המטוסים 'התקווה', כאן הסירה 'זריזות'! אתם רואים את מה שאני רואה?! יש גוש של עננים שחורים ב-15 מעלות צפון. המכפילים של הגלים שם זינקו ב-20% בעשר הדקות האחרונות! אני שובר חזק ימינה, יוצא מהמים האלה עכשיו!"

קברניט נושאת המטוסים:"כאן 'התקווה'. כן, רואים את העננים, 'זריזות'. נראה כמו גשם מקומי. אנחנו ממשיכים באותו נתיב, מהירות קבועה."

קברניט הסירה:"אתה משוגע?! המים שם רותחים! ראית מה קרה לחברה... כלומר, לסירה 'טכנולוגיה עילית'? היא חטפה גל אחד לא נכון וכמעט טבעה! אני עובר למצב ידני, מנסה לתזמן את הכניסה בין הגלים. אתה פשוט עומד לתת לסערה הזאת להכות בך?"

קברניט נושאת המטוסים:"תראה, 'זריזות', אני מבין אותך. בגובה שלך, כל גל הוא הר. אבל אני נמצא 30 מטר מעל פני המים. המסה שלי מורכבת מממשקל השווה ל-500 הספינות הגדולות בעולם, ומשולבת בכל נתיבי הסחר. אם הגל הזה יזיז אותי במילמטר, סימן שכל האוקיינוס בבעיה. ובמקרה כזה – גם הנמל שלך לא יהיה בטוח."

קברניט הסירה:"אבל אתה מפסיד את ההזדמנות! אם תפנה עכשיו, תוכל לחזור כשהשמש תצא בחיים!!! אני עובד קשה כאן, מנווט, מזיע, מנתח כל זרם. אתה פשוט יושב שם ולא עושה כלום?"

קברניט נושאת המטוסים:"זה בדיוק העניין. 'לעשות משהו' בספינה שלי זה המעשה הכי מסוכן שאני יכול לעשות. כדי לסובב את ההגה שלי אני צריך אישור משלושה אגפים ובזבוז של טונות אנרגיה. היתרון שלי הוא לא התמרון, אלא ההתמדה. אני לא מנסה לנצח את הים, אני פשוט סומך על זה שבטווח הארוך, הים תמיד זז קדימה. בזמן שאתה נלחם על החיים שלך מול גל של מטר, אני מוודא שהטבחים מכינים ארוחת צהריים לצוות. היעד שלי הוא בעוד 20 שנה, לא בעוד 20 דקות."

קברניט הסירה (נשימות כבדות):"אני לא מסוגל להבין את האדישות הזאת. אני מרגיש כל טלטלה! אני חייב להגיב!"

קברניט נושאת המטוסים:"נכון, אתה חייב. כי בנית סירה קטנה. אבל אל תתבלבל – העבודה הקשה שלך היא לא ערובה לרווח. אתה פשוט מנסה לא לטבוע. ניפגש בנמל המבטחים בעוד כמה עשורים? אם יישאר לך דלק..."||

משקיע פסיבי מרכיב משקפיים של עשורים, לא של ימים או חודשים.

מבעד למשקפיים הללו, טענת ה"תזמון הגרוע" ועוד שלל הטענות מתגלות כמגוחכות.

לא כי הם נכונות תמיד, אלא כי הם בוחנים את המציאות במשקפיים אקטיביות!

המשקיע שהרכיב את המשקפיים הפאסיביות, רואה רק דבר אחד:

ממוצע השוק!

המשקפיים של הפאסיבי,

אינם מטושטשות, כפי שחושבים האקטיביים.

אלא ההיפך הוא הנכון, בעוד שמשקפיו של המשקיע האקטיבי מראים לו את כל התמונה1776256776943.png

המשקפיים הפאסיביות צופות את התפתחות הכלכלה העולמית, ומבקשות להתמקד רק בממוצע השוק.

עד כדי כך שאני יכול לחשוף לכם, שאחת מרשתות האופטיקה הגדולות בישראל שקלה למכור אותם יחד עם אטמי אוזניים!

מסקנא מתבקשת - את ההשקעה הפאסיבית ניתן לראות אך ורק דרך משקפיים ייעודיות הנמכרות באופטיקת המשקיע הפאסיבי, זה נמצא רק שם.

אין לראות בכתוב: המלצה, הצעה, או חוות דעת לקנייה/מכירה של ניירות ערך או נכסים פיננסיים מכל סוג שהוא, הכותב אינו יועץ השקעות מוסמך. כל פעולה שתתבצע על סמך המידע במאמר זה היא על דעת הקורא ועל אחריותו הבלעדית בלבד.

• א איש ההון התייחס לנושא זה
  • א איש ההון התייחס לנושא זה

נושאים מוצעים

• 4 הצבעות
    4 פוסטים
    515 צפיות
    שמיל שמילש
    משהו מנפלאות הAI [image: 1770294405672-efe03dfa-1293-43ad-abea-b52c43afadbc-unnamed-1.png]
  • 9 הצבעות
    1 פוסטים
    935 צפיות
    רחל עומסיר
    כללי 80% מהאנשים מתעלמים מהדוח הזה. ואתם? האם יכול להיות שחצי ועוד חצי שווים יותר ממשרה מלאה אחת? מבנה השכר היום והביטחון הכלכלי של מחר אם שילמתם מס יתכן שפעלתם נכון תחילת שנת מס קרן ההשתלמות: ההטבה הכי משתלמת לפני סוף השנה במשא ומתן עם המעסיק - העלאת שכר או קרן השתלמות? כך תדעו שהייעוץ שאתם מקבלים – באמת משרת את האינטרסים שלכם לוח ניכויים 2025: המספרים, התקרות וההזדמנויות שמומלץ לא לפספס! השקעות משכנתא כדי להשקיע בשוק ההון מה מתאים לכם יותר - קופת גמל או קופת גמל להשקעה? מדריך קצר: כך בוחרים שילוב נכון של דמי ניהול ככה לא מתכננים מס מה ההבדל בין מדד למחקה מדד ארה"ב וסין חתמו על הסכם סחר חדש מה זה אומר על הכסף שלנו? השוק תנודתי? כך פועלים חכם - בלי לתזמן את הרגע הנכון כך פועלים חכם- בלי לתזמן את הרגע הנכון "עם כלביא" - שוק ההון הישראלי בתנופה האינפלציה מזנקת! כך תשמרו על הערך של הכסף שלכם חדש! מסלול כשר עם פיזור ברמת סיכון גבוהה האם זה הזמן הנכון להשקיע ב-s&p500? מה קורה בשוק ההון - ולמה לא להיבהל ? המשכורת נשארת זהה אבל המחירים עולים - מה עושים? השקעה פשוטה, חיסכון מניב – כך עושים את זה נכון! הזדמנויות השקעה חכמות לפניכם אם לא תתכננו, תפסידו! מסלול השקעה פאסיבי מול מסלול אקטיבי: יתרונות וחסרונות למה התשואה שלכם שונה, למרות שמסלול ההשקעה זהה? זה הזמן לנצל את הטבות סוף השנה לחיסכון האישי שלך השקעות- קרן כספית עדכון בשוק הקרנות הכספיות הכשרות קרן כספית עדכון דמי ניהול לשנת 2026 מוצר חדש בשוק ההשקעות הסולידי הכירו "קרן כספית מתחדשת איך לשמור על הערך של הכסף שלך נזיל בלי לשחוק את הערך שלו קרן פנסיה למה משיכת כספי פנסיה היא כמעט תמיד טעות האם המעסיק מפקיד לכם לפנסיה כמו שצריך? כמה כדאי להפקיד לפנסיה כעצמאי עצמאים- הפנסיה היא לא מותרות מ-70% ל-100% – השינוי הגדול בעולם הפנסיה האם כספי הפיצויים שלך מנוהלים כמו שצריך? דקה אחת עכשיו - יכולה לחסוך לכם הרבה עגמת נפש בעתיד עוזבים מקום עבודה? רגע לפני שאתם מושכים את כספי הפיצויים חשוב לדעת את זה מי המציא את הפנסיה? ולמה זה עדיין משפיע עלינו היום? מתחילים עבודה חדשה? מה חשוב לבדוק כבר עכשיו? כמה כסף תצטרכו בפרישה - ואיך להיערך מראש? למי יש סיכוי לפרוש בראש שקט שכיר או עצמאי ? 80% מהאנשים מתעלמים מהדוח הזה - ואתם? משכת? ניידת? אולי עשית טעות? איך מחושבת הקצבה החודשית מקרן פנסיה מקיפה בגיל פרישה? הגיעו דוחות החיסכון שלכם - זה הזמן לבדוק את המצב! התנהלות כלכלית אי ודאות כלכלית בתחילת מבצע ומה נכון לעשות כבר עכשיו חינוך פיננסי מתחיל בבית אבל הפעם גם במערכת החינוך להיות מאושרים ולהרוויח יותר הרגלים כלכליים. מתי הם משרתים אותנו ומתי הם מנהלים אותנו? קרן חירום - הביטחון הכלכלי שלכם בשעת מבחן הלוואה אחרי החג? עצרו רגע לחשוב כלכלית חיסכון לכל ילד לא תאמינו כמה כסף אפשר להרוויח מחסכון לכל ילד! לא כל חיסכון חייבים למשוך ברגע שהוא נפתח
  • 0 הצבעות
    4 פוסטים
    523 צפיות
    אבי ר.א
    קישורים לטורים שנכתבו ע"י מחשב מסלול מחדש
  • 0 הצבעות
    10 פוסטים
    1k צפיות
    משקיע זהיר מידימ
    הפלא התשיעי: הצד האפל של הריבית דריבית
  • 3 הצבעות
    5 פוסטים