דילוג לתוכן

אחיסמך בשערי עכו

נדל"ן
342 50 23.0k 45
  • אשמח לעזרה בבהירות הדברים
    המידע שדובר כאן שיהיה חובה לקחת 75% משכנתא זה מאומת מול הפרויקט?
    ואין אפשרות לשלם הכל בהתחלה?
    מה לגבי גובה המשכנתא? זה יתעדכן לפי קצב הבניה?
    ומה אם זה שיצטרכו לשלם משכנתא ושכירות בו זמנית?
    אשמח למידע מאומת ולא לפי שמועות?
    ואגב
    יש למישהו מושג מה קרה שם לגבי הפיצוץ עם החסידויות שבסוף לא רוכשים מהם 180 יח"ד?
    תודה לכולם

• @בטח-עליו אחרי שנרשמת ברור שיפנו אליך מה איתך. אם אתה לא רוצה הרבה אחרים ישמחו להרשם.
    גם כשעושים לך טובה ופונים אליך אתה מתלונן?

@שששששש לא צריך למהר להגיב ככה....
    כוונת השואל היתה ברורה נראה לי
    שאם זה באמת כ"כ מבוקש וכ"כ מצליח הם לא צריכים לרדוף אחרי וכמו ששמעתי מאד אחד שהתקשרו אליו ושיכנעו אותו...
    וחלילה אני לא מטיל דופי ולא רוצה להוציא שם רע
    אבל אני דיברתי איתם בפסח ואמרו לי שב אב יחתמו חוזה
    בסה"כ אני מברר מה באמת קורה שם האם זה מתקדם טוב או שנראה שם מה שקורה בהמון קבוצת רכישה מסוג זה

• אין לי מידע על הפרויקט ספציצית מלבד זה שכבר איתמחי גברא בשאר מקומות ששם גמרו עליהם את ההלל (עכ"פ בסוף התהליך כי באמצע תמיד יהיו עיכובים לא צפויים בעיני הרוכש)
    ובקשר לתמיהתך למה פנו אליך אני כותב כמה השערות שאולי מניחות את הדעת
    האם פנו אליך לאחרונה או רק בתקופת הפירסום
    וכן האם פנו אליך היזמים או משווק מטעמם ששם ככה"נ יש לו אינטרס אישי שכמה שיותר יעברו דרכו.
    ולגבי התירי בניה שוב השאלה מי זה אמרו האם היזם או משווק וכן אמרו בצורה של התחייבות או הערכה לא מחייבת
    ולעצם העניין היתרי בניה זה תהליך שעד שנתיים מחימת חוזה גם מול יזם זו תופעה מצויה (ושוב זה לא מצדיק לתת הערכות שגויות וכמובן אני מדבר באופן כללי ולא על פרויקט זה )
    נ"ל שחשדות מול היזמים פה זה מיותר לגמרי (אין לי שום היכרות אישית מלבד זה שיש לי אח שקנה באחיסמך)
    אם כי תמיד צריך לזכור שרק אם ה' יבנה הבית אז לא יהיה עמל הבונים לשווא והכל בידי שמים.

• אשמח לעזרה בבהירות הדברים
    ואגב
    תודה לכולם

@בטח-עליו כתב באחיסמך בשערי עכו:

אשמח לעזרה בבהירות הדברים

הפרויקט שלח את ההודעה הזאת של ה75% משכנתא, ולא צריך לקחת בפועל את כל המשכנתא אלא שיהיה אישור עקרוני על זה, זה אומר שאם לדוגמא עלה הדירה 1,000,000 ויש הון עצמי של 500,000 צריך אישור עקרוני על 750,000 ובפועל לא צריך למשוך את כל הכסף אלא לקחת מהבנק רק 500,000.

אולי יש אפשרות, אבל למה שתשלם להם עוד לפני שהתקדמו בבניה?

זה אמור להיות ב10 תשלומים עד האכלוס פחות או יותר

לכן הם כתבו שיהיה אפשרות לקחת לתקופה הזאת בגרייס שזה אומר לשלם רק את הריביות, זה אומר שאם משכת מהבנק בתשלום ה5 100,000 ש"ח (כי 500,000 אתה משלם מההון עצמי ונשאר לך רק 500,000 שזה אומר בעוד 5 תשלומים), אתה משלם את הריביות על ה100,000 האלה, בתשלום הבא אתה משלם ריביות על ה200,000 שלקחת מהבנק וכו'

זה מידע מאומת שהפרויקט עצמו שלח לרוכשים

ואגב

היה בדיקות עם כל מיני חסידויות שיבואו ובינתיים אף אחד לא רצה/הצליח

תודה לכולם

בבקשה

• @שששששש לא צריך למהר להגיב ככה....
    שאם זה באמת כ"כ מבוקש וכ"כ מצליח הם לא צריכים לרדוף אחרי וכמו ששמעתי מאד אחד שהתקשרו אליו ושיכנעו אותו...
    בסה"כ אני מברר מה באמת קורה שם האם זה מתקדם טוב או שנראה שם מה שקורה בהמון קבוצת רכישה מסוג זה

@בטח-עליו כתב באחיסמך בשערי עכו:

@שששששש לא צריך למהר להגיב ככה....

לא נראה לי ששכנעו אותו, הוא כתב ששאלו אותו מה עם זה
    תאמין לי שיש מלא שמחכים להכנס במקום אותו אחד ככה שהם לא צריכים לרדוף אחריו

בינתיים זה מתקדם מצויין והם עדיין מתעקשים על זה שהאכלוס יהיה בתשפ"ח

• שוק הנדל"ן סוער: מו"מ עם קהילות החסידים בקריה החרדית הנבנית ליד עכו התפוצץ​
    היזמים של אחיסמך מקימים קריה חרדית ליד עכו שמחירי הדירות שם הם כמו של פעם. מו"מ שנוהל עם כמה מקהילות החסידים התפוצץ ברגע האחרון. כל הפרטים ​

בתקופה האחרונה שוק הנדל"ן חווה התעוררות מחודשת. אך דווקא מתחת לפני השטח מתרחש אירוע מעניין בפרויקט שגם בימים של בצורת בשוק הנדל"ן נחשב למבוקש.
    הסיבות לכך: המחירים כמו פעם עוד הרבה לפני עליית המחירים הגדולה בעשור האחרון. את הפרויקט מנהלים הפילנתרופים החרדים שלמה ברונר (בין היתר מבעלים 'מגדל מרום' השוכן בכניסה לירושלים) ורפאל הופמן אשר בנו את הקריה החרדית באחיסמך כפרויקט ללא מטרת רווח עבור ציבור בני התורה בארץ.

כעת, הם מקימים קריה חרדית נוספת סמוך לעיר עכו, במחירים כמו פעם ועם הבטחה למסירת מפתח בתוך שנתיים וחצי.

גורם בענף הנדל"ן יודע לספר כי הפרויקט לא משווק בעיתונות החרדית אבל נמכר כולו לאברכים בני תורה.
    הפרוייקט בשונה מאחיסמך איננו קבוצת רכישה אלא רכישה ישירה מהחברה הקבלנית של חברת וולפסון עם ערבות חוק מכר.
    בימים אלו בזמן שהשוק מתחיל להתחמם, בפרויקט הקריה החרדית של ציבור האברכים התפוצץ מו"מ בין מנהלי הפרויקט לנציגי 4 קהילות חסידיות נחשבות בארץ. על פי המידע ראשי הפרויקט הקצו כ - 180 יחי"ד דירות לקהילות החסידים בשכונה החרדית, אך המו"מ התפוצץ ו-180 דירות התפנו ברגע אחד.
    מעניין יהיה לראות כיצד תראה השכונה החרדית החדשה שתוקם ליד עכו, האם היא תהיה סיפור הצלחה כמו אחיסמך? יהיה מעניין לעקוב.

היזמים של אחיסמך מקימים קריה חרדית ליד עכו שמחירי הדירות שם הם כמו של פעם. מו"מ שנוהל עם כמה מקהילות החסידים התפוצץ ברגע האחרון. כל הפרטים ​

בתקופה האחרונה שוק הנדל"ן חווה התעוררות מחודשת. אך דווקא מתחת לפני השטח מתרחש אירוע מעניין בפרויקט שגם בימים של בצורת בשוק הנדל"ן נחשב למבוקש.
    הסיבות לכך: המחירים כמו פעם עוד הרבה לפני עליית המחירים הגדולה בעשור האחרון. את הפרויקט מנהלים הפילנתרופים החרדים שלמה ברונר (בין היתר מבעלים 'מגדל מרום' השוכן בכניסה לירושלים) ורפאל הופמן אשר בנו את הקריה החרדית באחיסמך כפרויקט ללא מטרת רווח עבור ציבור בני התורה בארץ.

כעת, הם מקימים קריה חרדית נוספת סמוך לעיר עכו, במחירים כמו פעם ועם הבטחה למסירת מפתח בתוך שנתיים וחצי.

גורם בענף הנדל"ן יודע לספר כי הפרויקט לא משווק בעיתונות החרדית אבל נמכר כולו לאברכים בני תורה.
    הפרוייקט בשונה מאחיסמך איננו קבוצת רכישה אלא רכישה ישירה מהחברה הקבלנית של חברת וולפסון עם ערבות חוק מכר.
    בימים אלו בזמן שהשוק מתחיל להתחמם, בפרויקט הקריה החרדית של ציבור האברכים התפוצץ מו"מ בין מנהלי הפרויקט לנציגי 4 קהילות חסידיות נחשבות בארץ. על פי המידע ראשי הפרויקט הקצו כ - 180 יחי"ד דירות לקהילות החסידים בשכונה החרדית, אך המו"מ התפוצץ ו-180 דירות התפנו ברגע אחד.
    מעניין יהיה לראות כיצד תראה השכונה החרדית החדשה שתוקם ליד עכו, האם היא תהיה סיפור הצלחה כמו אחיסמך? יהיה מעניין לעקוב.

@שששששש תודה רבה לבינה מלאכותית שסיכמה בצורה מוזרה חלק מהשרשורים כאן.

• דווקא לי נראה יותר שזה העתקה מאתר חדשות כלשהו.

• דווקא לי נראה יותר שזה העתקה מאתר חדשות כלשהו.

@אבי-ר. כך או כך זה מגוחך(אגב הרבה כותבי כתבות בינונים ומטה נעזרים בכתיבתם בגברת בינה)

• זה מעותק מתוך אתר 'כל רגע'
    יכול להיות שבינה מלאכותית עזרה פה
    מה שברור - או שסתם מחפשים לעשות דרמות מכלום כי לא היה שום פיצוץ, פשוט באו לראות והחליטו שהם לא רוצים
    או שזה עוד סוג של פרסומת...

מה שברור - או שסתם מחפשים לעשות דרמות מכלום כי לא היה שום פיצוץ, פשוט באו לראות והחליטו שהם לא רוצים

@שששששש משיחה עם בן משפחה שנרשם לפרויקט נראה שהם לא כל כך מנדבים פרטים וקשה לתפוס מה באמת קורה שם אני אישית לא אוהב צורה כזאת למרות שאני לא מפקפק לרגע ביושרם של המנהלים והכדאיות לזוגות הצעירים.

• @אבי-ר. כך או כך זה מגוחך(אגב הרבה כותבי כתבות בינונים ומטה נעזרים בכתיבתם בגברת בינה)

@השומר כתב באחיסמך בשערי עכו:

@אבי-ר. כך או כך זה מגוחך(אגב הרבה כותבי כתבות בינונים ומטה נעזרים בכתיבתם בגברת בינה)

יום אחד אכתוב את "המדריך: כיצד תזהה אייטם שנכתב ע"י AI."
    כבר שמורים אצלי כמה אינדיקטורים.

• כתב בככה לא מתכננים מס:

נראה לי שהיום זה יום אחד....

ואני לא יודע אם יהיה עוד יום כזה..........

ובקיצור נשמח שכבר תעלה את זה כאן.

תודה רבה!!

@שששששש כתב באחיסמך בשערי עכו:

איננו קבוצת רכישה אלא רכישה ישירה מהחברה הקבלנית של חברת וולפסון עם ערבות חוק מכר.

מישהו יכול להסביר מה משמעות ההבדל? אם בין כך משלמים לפי קצב הבניה (וביותר שהם כתבו שאחד שלא משלם מעכב את כולם)??

• @שששששש כתב באחיסמך בשערי עכו:

איננו קבוצת רכישה אלא רכישה ישירה מהחברה הקבלנית של חברת וולפסון עם ערבות חוק מכר.

מישהו יכול להסביר מה משמעות ההבדל? אם בין כך משלמים לפי קצב הבניה (וביותר שהם כתבו שאחד שלא משלם מעכב את כולם)??

@איש-קיש
    בגדול ההבדל הוא שקבוצת רכישה זה שקבוצה קונים ביחד דירות ויש מי שמנהל את זה אם היזם רואה בסוף שיצא לו יותר הוצאות הוא לוקח יותר כסף מכולם,
    בשונה מקבוצת רוכשים שאתה קונה דירה מקבלן רגיל, אחרי שאתה חותם חוזה הוא לא יכול להעלות לך את המחיר, וגם בעניין האיחור בקבוצת רכישה אין לך טענות על היזם ולא תקבל פיצויים, בשונה מקבוצת רוכשים שזה כמו לקנות מקבלן רגיל
    ויש גם הבדלים במיסים וחוק המכר וכו'

@שששששש
    מה זה משנה אם זה פיצוץ או לא
    בסוף זה 180 דירות שהתפנו, מה שאומר לכאו' שההגרלה תתעכב עוד...

• @שששששש
    מה זה משנה אם זה פיצוץ או לא
    בסוף זה 180 דירות שהתפנו, מה שאומר לכאו' שההגרלה תתעכב עוד...

@איש-פשוט ממש לא
    בכל מקרה שומרים את זה לחסידות
    מי תהיה החסידות
    ימים יגידו
    לגבי הטענה למה הם רודפים זה נטו לטובת אותו נרשם שלא יגיד אח"כ שהוא מתחרט
    למיטב ידיעתי יש מלא ברשימת המתנה שלא גבו מהם את ההפקדה והם מחכים בתור

• @איש-פשוט ממש לא
    בכל מקרה שומרים את זה לחסידות
    מי תהיה החסידות
    ימים יגידו
    לגבי הטענה למה הם רודפים זה נטו לטובת אותו נרשם שלא יגיד אח"כ שהוא מתחרט
    למיטב ידיעתי יש מלא ברשימת המתנה שלא גבו מהם את ההפקדה והם מחכים בתור

@קטנטנציק
    עדיין לא הבנתי למה לא?
    בסוף זה מעכב!!

• @קטנטנציק
    עדיין לא הבנתי למה לא?
    בסוף זה מעכב!!

@איש-פשוט מי אמר שזה יהיה בשלב הנוכחי, יש עוד 2 שלבים לפחות

• א. ההגרלה לא אמורה להתעכב
    קבעו תאריך כשידעו שאין חסידות סגורה
    ב. בכל מקרה זה מחולק ל3 שלבים בגלל דרישת הבנק ולא בגלל אישורים וכלן מקסימום ישחררו מהרשימת המתנה 200 איש ויתחילו לבנות 1000
    ג. גם אם התקשרו לבן אדם 3 פעמים זה לא אומר שאין רשימת המתנה ארוכה, כולנו יודעים שיש (אני אישית מכיר כמה וכמה שנמצאים ברשימה הזו) ככה שדיי מגוחך לטעון שהם מחפשים אחרי לקוחות.....

נושאים מוצעים

• 3 הצבעות
    13 פוסטים
    520 צפיות
    א
    @ניק200 כתב בערים חרדיות חדשות מתוכננות בדרום: @ניק100 אל המחירים כבר לא זולים, עכשיו פורסם שדירת 5 חדרים תעלה 2.22! מחיר לא זול בכלל! אבל אולי המחירים ירדו במשך הזמן בגלל שלא יהיה לזה ביקוש! או שהם ימכרו את הדירות לדתיים אפילו ברמה ה' אפשר לקנות 5 חדרים ב2.2 מיליון צריך גם לקחת בחשבון גם אפשרות של ירידת מחירים נוספת ברמה ד'
  • 2 הצבעות
    33 פוסטים
    966 צפיות
    רואה את הנולדר
    @הקול-השפוי כתב בכסיף: עיר חרדית חדשה בקנה מידה של בני ברק - יוצאת לדרך: אף אחד לא התנגד לרעיון של דורות עילית כעיר, אין סיבה להתנגד גם לעיר עילית דורות בדרום הר חברון פשוט אין עיר כזו. דורות עילית בשום שלב לא הייתה עיר זה הרבה אנשים שקנו קרקע בארץ ישראל לשם שמים
  • 6 הצבעות
    50 פוסטים
    2k צפיות
    ו
    החבר שעבר לקרית גת ליטאי? אשמח לעדכון על התפתחות קהילה במקום, לתועלת הציבור.
  • העלייה הצפויה במדד תשומות הבנייה

הועבר נדל"ן מחירי הדיור
    22
    2 הצבעות
    22 פוסטים
    354 צפיות
    ה
    מצטט מאתר "ביזפורטל" סיכום של החדשות סביב מדד תשומות הבנייה + שו"ת מה יכולים רוכשי הדירות לעשות* פורסם ב 05/06/2025 תקציר הפרקים הקודמים - מדד תשומות הבנייה שאליו צמודים (באופן חלקי) התשלומים של רוכשי הדירות לא עודכן על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) במשך 16 שנים. המשקולות של סעיפי המדד לא השתנו כשבפועל, הטענות של הקבלנים הם שהשינויים האלו דרמטיים ומשפיעים על המדד בכיוון מעלה. הלמ"ס לא יכולה לנפנף את הקבלנים כפי שהיא מנסה לעשות לעיתונאים, כי הקבלנים תובעים אותה, ובדרך לבית המשפט, הלמ"ס התקפלה - מדד תשומות הבנייה בינואר השנה עלה ב-2.6%, אבל הוא כולל שינויים שנובעים משינוי בתמהיל העובדים מאז המלחמה (יותר זרים, פחות פלסטינאים). זה לא הכל - בחודשים הקרובים, ייאלץ הלמ"ס להעלות את מדד תשומות הבנייה ב-3% ואולי יותר, על רקע שינוי המשקולות של המרכיבים לרבות חומרים ועוד החל משנת 2011. העלייה הזו תזניק את המדד ותיפגע מאוד ברוכשי הדירות. השאלה אם זו פגיעה מוצדקת? בדיקת ביזפורטל בעבר הראתה שלא - ככה הקבלנים עבדו עלינו - הסוד של מחירי הדירות נחשף. הקבלנים במשך התקופה הזו (פחות בשנה ושמונה חודשים האחרונים, מאז המלחמה) העסיקו שב"חים רבים בעלויות נמוכות. הקבלנים גם בהדרגה על פני השנים שלפני המלחמה הגדילו את מרכיב עובדי השטחים לעומת ישראלים, כך שהשכר הממוצע ירד. כשבודקים את הנתונים של מדד תשומות הבנייה בשטח לעומת העלויות האמיתיות על פני השנים האלו, אפשר להבין שהלמ"ס "עזרה" לעליית מחירי הדירות, היא סיפקה נתונים גבוהים יותר ממה שהיה צריך להיות. רוכשי דירות שילמו יותר מדי. אז, במשך שנים - הציבור שתק, אבל מאז המלחמה, כשזה עובד הפוך והקבלנים נפגעים - הם צועקים. האמת - צודקים. הם דואגים לרווח שלהם, אבל האם מישהו אמור להחזיר בגין הצמדה לא נכונה במשך שנים רבות? כן, זה מורכב, והטענה של הקבלנים שאין שב"חים כך שהעלויות גבוהות, אבל כולם יודעים - גם היום יש שב"חים, לפני המלחמה היו המון. הקבלנים (לא הגדולים-מסודרים) הקטינו הוצאות בזמן שקיבלו הצמדה גבוה על עלויות הבנייה. ככה מרוויחים יותר - את התוצאה רואים בכל הדוחות של הקבלנים בשנים האחרונות ובזינוק במחירי המניות שלהן. אבל, תיקון העבר לא על הפרק. מה שעל הפרק הוא עדכון המשקולות לצד עדכון מחירי חומרי הגלם והעובדים הזרים. זה פועל כאמור לרעת הציבור. על פי ההערכות העדכון הזה יעלה את המדד בכ־3%. רוכשים שלא נערכו מבעוד מועד עלולים למצוא את עצמם משלמים עשרות אלפי שקלים יותר ממה שתכננו. גם היזמים ייפגעו כי הם ישלמו לקבלנים המבצעים בגין ההצמדה, ואילו הקבלנים - ביצוע ותשתיות - צפויים להרוויח. אגב, זו דרמה גדולה אצל הגופים שעובדים ימול המדינה בפרויקטי תשתיות גדולים. המדינה תצטרך לשלם מאות מיליונים נוספים ואפילו סכום של מעל מיליארד שקל בשל העדכון הזה. העבודות בביצוע אצל החברות הבורסאיות בתשתיות מגיע למעל 20 מיליארד שקל - הצמדה כאן היא התייקרות של 600 מיליון שקל, ויש עוד קבלני תשתיות שלא נסחרים בשוק, כך שמדובר על סכום גבוה משמעותית. ריכזנו שאלות ותשובות על מדד תשומות בנייה בעיקר עבור רוכשי הדירות: מה זה בכלל מדד תשומות הבנייה? זהו מדד שמפרסם הלמ"ס ומתאר את השינויים בעלויות הבנייה – כולל מחירי חומרים, ציוד, ושכר עבודה. המדד הזה צמוד לחוזי מכר רבים, ודרכו נקבע האם המחיר הסופי של הדירה יעלה לאורך זמן. למה המדד עומד לעלות פתאום? כי הוא לא עודכן כבר מ־2011. השוק השתנה, כוח העבודה התחלף, והמחירים קפצו – אך המדד נשאר ישן. רק בעקבות לחץ משפטי, הלמ"ס התחילה לעדכן את המשקולות והרכיבים, וצפוי עדכון נוסף של כ־3% באוגוסט–ספטמבר. מי עלול להיפגע הכי הרבה? רוכשי דירות שלא שילמו עדיין את כל התמורה, במיוחד כאלה שרכשו דירות לפני יולי 2022 – אז עדיין הייתה הצמדה מלאה למדד. גם יזמים שמכרו דירות בלי הצמדה או בהנחות מיוחדות (כמו 80/20) עלולים לספוג פערי מימון. אם כבר חתמתי חוזה – מה עליי לבדוק? בדקו את סעיפי ההצמדה לחוזה. האם ההצמדה למדד מלאה? חלקית? לא קיימת? זה יקבע כמה מתוך ההתייקרות תיפול עליכם. אפשר להקדים תשלומים כדי לחסוך את ההתייקרות? לעיתים כן. אם החוזה מאפשר תשלום "עד תאריך מסוים" – אתם יכולים להקדים. אם כתוב "בתאריך מסוים" – תצטרכו אישור מהיזם. לפעמים יזמים דווקא ישמחו לקבל כסף מוקדם כדי לחסוך ריביות. אם אקדים תשלום – מה לבדוק קודם? שאתם מקבלים מיידית ערבות חוק מכר על הסכום ששולם. וגם ששווה לכם לשלם - שהריבית על המשכנתא תהיה נמוכה מההצמדה, על פניו זה אכן כך. מה אם אין לי אפשרות להקדים תשלומים? ייתכן שאין הרבה מה לעשות, וההתייקרות תתגלגל אליכם. במקרה כזה, היערכות פיננסית מראש (למשל הגדלת המשכנתא או גיוס הלוואת גישור) יכולה למנוע הפתעה ברגע האחרון. האם כדאי לשלם עכשיו או לחכות לראות מה יקרה? אם אתם חשופים להצמדה מלאה או משמעותית – הקדמת תשלום תחסוך כסף כמעט, אבל חשוב להבהיר שמדובר בהערכות. הכל יכול להשתנות. אם למשל הלמ"ס יחליטו שם "נלחמים" והעניין עולה לערכאות גבוהות, הסיפור הזה יכול להימשך תקופה מאוד ארוכה. צריך גם לוודא שאין קנסות, ושההסכם מאפשר זאת. האם יזם יכול לסרב לתשלום מוקדם? כן, אבל ברוב המקרים יש לו אינטרס להסכים. ניהול מו"מ ענייני יכול להועיל. האם זה פוגע גם ביזמים? כן. במיוחד בפרויקטים שבהם נמכרו דירות במחיר סופי ללא הצמדה. הם צריכים לשלם את ההתייקרות לקבלנים, אבל לא יכולים לגבות אותה מהרוכש. למה הקבלנים (מבצעי הבנייה) דווקא מרוויחים מהעדכון? כי הם מקבלים הצמדה מלאה למדד ישירות מהיזם. ככל שהמדד עולה – הם מקבלים יותר. מה הסיכון בפרויקטים של התחדשות עירונית? פרויקטים כאלה מחויבים להראות רווח יזמי של 15%-20% לפי תקן 21. עלייה של 3% בעלויות – עשויה למחוק את הרווח ולהביא לביטול הפרויקט. מה עם פרויקטים שעדיין בשלבי תכנון? הם עלולים להיתקע. שמאים כבר מתריעים על צורך לעדכן הנחות, וחברות רבות שוקלות להשהות יוזמות חדשות מחשש שהן לא יהיו רווחיות. האם חברות מדווחות על הסיכון בדוחות הכספיים? לרוב לא. רבות מהן מסתמכות על הערכות שמאים שנשארות אופטימיות – מה שמוביל לחשבונאות יצירתית שמסתירה את הסיכון מהמשקיעים. מי נמצא בעמדה טובה דווקא? חברות שהן גם יזם וגם קבלן, הן נהנות גם מהעלייה וגם מהשליטה במחיר הסופי ללקוח. מה ההשפעה על מחירי הדירות הכלליים בשוק? בטווח הקצר – זה עשוי לייקר מחירים בפרויקטים חדשים. בטווח הארוך – עלול להביא להקפאת יוזמות, להקטנת ההיצע, ולעלייה מחודשת במחירי השוק. מה המדינה עושה בעניין? לא הרבה. הלמ"ס רק עכשיו מתקנת את העיוותים. אין הגבלות על ההצמדה, למעט תיקון 9 לחוק המכר שנכנס לתוקף ביולי 2022 ומגביל את ההצמדה ל־50%. האם ההתייקרות הזו הייתה ניתנת למניעה? אם הלמ"ס הייתה מעדכנת את המדד בזמן – ההתייקרות הייתה מתבצעת בהדרגה. במקום זאת, היא מגיעה בבת אחת – וזה כואב לכולם. מעבר לכך, אם הלמ"ס היתה מעדכנת על פני זמן את עבודת השב"חים ואת העלייה בעבודת פלסטינים בעלות נמוכה, המדד היה עולה בפחות במשך שנים. מה הסיבה לעיכוב בעדכון המדד מ-2011? הטענות הזויות - מחסור במשאבים, קשיים טכניים ועוד. הלחץ המשפטי שהוביל לשינוי הגיע בעיקר מקבלנים גדולים שטענו כי המדד הישן פוגע ברווחיותם. מה לגבי השפעה על שוק המשכנתאות? ההתייקרות עלולה להגדיל את הביקוש למשכנתאות גבוהות יותר, מה שמגביר את הסיכון של רוכשים להתחייבויות פיננסיות כבדות. בנקים עשויים להחמיר את תנאי האשראי, במיוחד ללווים עם הון עצמי נמוך, כדי לצמצם סיכונים. האם יש דרכים נוספות להגן על עצמך כרוכש? שקלו לנהל משא ומתן עם היזם על תוספת תשלום קבועה במקום הצמדה למדד, אם החוזה עדיין לא נחתם. בדקו אפשרות לרכישת דירה בפרויקט שכבר הושלם, שבה אין חשיפה להצמדה. האם יש תקדימים לעדכונים דומים בעבר? בשנות ה-90 וה-2000 נרשמו עדכונים תקופתיים במדד שהובילו להתייקרויות, אך הם היו הדרגתיים יותר ולא התרחשו לאחר קיפאון ממושך. המצב הנוכחי ייחודי בשל הפער הגדול בין המדד הישן למציאות הכלכלית.
  • 1 הצבעות
    10 פוסטים
    424 צפיות
    ד
    @הקול-השפוי כתב בהאם מישהו מעוניין באמת להוריד את מחירי הדיור?: רווח היזמי הממוצע הוא 15% ממחיר הדירה. כך שבדירה ששווה 2 מיליון יהיה ליזם רווח של 300 אלף ש"ח יש הרבה מאוד קבלנים שפושטים רגל ויש עכשיו מבצעים שהם עושים ומימון וכו וכו לא בטוח שהרווחים שלהם כל כך גבוהים