דילוג לתוכן

המשבר שמתחיל בשקט (איך לזהות מראש משבר כלכלי)

כלכלת המשפחה
2 2 157 2
  • התראות אדומות: מה שכל משפחה צריכה לדעת על המשבר הכלכלי הבא

בשבוע שעבר פגשתי זוג צעיר במרכז העיר. הם הסתכלו על חלון ראווה של חנות תכשיטים, דנו בלחישות, ובסוף הלכו הלאה בפנים מועדות. התמונה הזו רדפה אותי כל הדרך הביתה - כי זה בדיוק כך נראה המשבר הכלכלי האישי בתחילתו. שקט, נסתר, והולך ומתפשט.

אחרי עבודה עם עשרות משפחות, ולאחר שעברתי בעצמי תקופות של קושי כלכלי קיצוני, למדתי לזהות את סימני האזהרה המוקדמים. המשבר הכלכלי האישי לא מתרחש בן לילה - הוא מתחיל בהתנהגויות קטנות, בהחלטות שנראות תמימות, ובהכחשות שמצטברות לשלג גלול מסוכן.

הסימן הראשון: כשהכרטיס הופך לחברה

בתחילת הקריירה שלי, פגשתי אברך בן 45 שפרס לתשלומים קניית מזון שבועית. "זה רק זמני", הוא אמר. "עד שהמצב יסתדר". שנתיים אחר כך הוא הגיע למצב שבו שילם על קניות מהעבר יותר ממה שקנה בהווה.

כרטיס האשראי הפך מכלי נוחות לקב קיום, והפריסות הפכו מפתרון זמני לאורח חיים. זוהי הדרך שבה משפחות ישראליות רבות מתחילות לגלוש למשבר - באופן הדרגתי, כמעט בלתי מורגש.

המלכודת הנסתרת: המינוס כחבר חדש במשפחה

סימן אזהרה נוסף שאני פוגש שוב ושוב הוא המינוס הקבוע בחשבון הבנק. במחקר שערכתי בקרב לקוחות הייעוץ שלי, גיליתי שמשפחות שנמצאות במינוס יותר מ-6 חודשים ברציפות מגדילות את החוב בממוצע ב-40% בשנה הראשונה.

הבעיה היא שהמינוס הופך ל"נורמלי". מסגרת האשראי נתפסת כחלק מההכנסה החודשית, במקום כאמצעי חירום בלבד. זה כמו לחיות עם חום קבוע - בהתחלה זה מפריע, אבל עם הזמן מתרגלים לזה, עד שפתאום מגלים שהמצב חמור הרבה יותר ממה שחשבו.

הפער שמעמיד משפחות בסכנה

אחד הכאבים הגדולים שאני רואה בשטח הוא משפחות שחיות ללא רשת ביטחון כלכלית. רק 23% מהמשפחות הישראליות מחזיקות חיסכון חירום מתאים. המשמעות: כל הוצאה בלתי צפויה - מתיקון מכונת כביסה ועד לאיבוד מקום עבודה - עלולה להפוך למשבר כלכלי מתגלגל.

בעבודתי אני פוגש משפחות שמגלגלות הלוואות רק כדי לעמוד בתשלומי הלוואות קודמות. זוהי אחת התופעות המדאיגות ביותר במשק הישראלי - מעגל החובות שמתחיל מהצורך במזומן ונגמר בהתחייבויות בלתי אפשריות.

כשהערפל יורד על הארנק

תופעה נוספת שאני מזהה היא מה שאני מכנה "ערפל פיננסי" - חוסר ידיעה מדויק לגבי היקף החובות וההתחייבויות. משפחות שמגיעות אליי לייעוץ מגלות לעיתים קרובות שהמצב הכלכלי שלהן גרוע בהרבה ממה שחשבו.

הבעיה מתחילה כשמתחילים לדחות תשלומי חובה - חשמל, מים, ארנונה. אלו תשלומי הבסיס של החיים המודרניים, ודחייתם מעידה על קושי כלכלי משמעותי. אני זוכר משפחה שדחתה תשלום ארנונה במשך שנה שלמה, עד שהגיעה הודעת עיקול שהקפיצה אותם למציאות.

השתיקה שהורסת משפחות

הסימן המדאיג ביותר שאני פוגש הוא הסתרת מידע כלכלי בין בני זוג. ההסתרה מתחילה מרכישות קטנות ומגיעה לעיתים להסתרת חובות של עשרות אלפי שקלים.

המחיר של שתיקה כזו הוא כפול: הוא פוגע גם ביציבות הכלכלית וגם ביציבות הזוגית. משפחות שלא מנהלות תקציב שקוף מתקשות יותר להתמודד עם משברים כלכליים ונוטות יותר להתפרק תחת לחץ כספי.

הדרך החוצה מתחילה בהכרה

כמי שעבר בעצמו תקופות של קושי כלכלי קיצוני, אני יודע שיש תמיד דרך החוצה. המפתח הוא זיהוי מוקדם של סימני האזהרה והפעלת מנגנון התגובה הנכון.

בקרוב אעביר הרצאה מיוחדת בנושא, כחלק מהמאמץ לסייע לציבור להכיר את סימני האזהרה המוקדמים. כי המשבר הכלכלי האישי ניתן למניעה - אבל רק אם יודעים איך לזהות אותו בזמן.

העתיד הכלכלי של המשפחה שלכם תלוי בהחלטות שאתם מקבלים היום. אל תחכו עד שיהיה מאוחר מדי.

מודעה~1.jpg

• התראות אדומות: מה שכל משפחה צריכה לדעת על המשבר הכלכלי הבא

בשבוע שעבר פגשתי זוג צעיר במרכז העיר. הם הסתכלו על חלון ראווה של חנות תכשיטים, דנו בלחישות, ובסוף הלכו הלאה בפנים מועדות. התמונה הזו רדפה אותי כל הדרך הביתה - כי זה בדיוק כך נראה המשבר הכלכלי האישי בתחילתו. שקט, נסתר, והולך ומתפשט.

אחרי עבודה עם עשרות משפחות, ולאחר שעברתי בעצמי תקופות של קושי כלכלי קיצוני, למדתי לזהות את סימני האזהרה המוקדמים. המשבר הכלכלי האישי לא מתרחש בן לילה - הוא מתחיל בהתנהגויות קטנות, בהחלטות שנראות תמימות, ובהכחשות שמצטברות לשלג גלול מסוכן.

הסימן הראשון: כשהכרטיס הופך לחברה

בתחילת הקריירה שלי, פגשתי אברך בן 45 שפרס לתשלומים קניית מזון שבועית. "זה רק זמני", הוא אמר. "עד שהמצב יסתדר". שנתיים אחר כך הוא הגיע למצב שבו שילם על קניות מהעבר יותר ממה שקנה בהווה.

כרטיס האשראי הפך מכלי נוחות לקב קיום, והפריסות הפכו מפתרון זמני לאורח חיים. זוהי הדרך שבה משפחות ישראליות רבות מתחילות לגלוש למשבר - באופן הדרגתי, כמעט בלתי מורגש.

המלכודת הנסתרת: המינוס כחבר חדש במשפחה

סימן אזהרה נוסף שאני פוגש שוב ושוב הוא המינוס הקבוע בחשבון הבנק. במחקר שערכתי בקרב לקוחות הייעוץ שלי, גיליתי שמשפחות שנמצאות במינוס יותר מ-6 חודשים ברציפות מגדילות את החוב בממוצע ב-40% בשנה הראשונה.

הבעיה היא שהמינוס הופך ל"נורמלי". מסגרת האשראי נתפסת כחלק מההכנסה החודשית, במקום כאמצעי חירום בלבד. זה כמו לחיות עם חום קבוע - בהתחלה זה מפריע, אבל עם הזמן מתרגלים לזה, עד שפתאום מגלים שהמצב חמור הרבה יותר ממה שחשבו.

הפער שמעמיד משפחות בסכנה

אחד הכאבים הגדולים שאני רואה בשטח הוא משפחות שחיות ללא רשת ביטחון כלכלית. רק 23% מהמשפחות הישראליות מחזיקות חיסכון חירום מתאים. המשמעות: כל הוצאה בלתי צפויה - מתיקון מכונת כביסה ועד לאיבוד מקום עבודה - עלולה להפוך למשבר כלכלי מתגלגל.

בעבודתי אני פוגש משפחות שמגלגלות הלוואות רק כדי לעמוד בתשלומי הלוואות קודמות. זוהי אחת התופעות המדאיגות ביותר במשק הישראלי - מעגל החובות שמתחיל מהצורך במזומן ונגמר בהתחייבויות בלתי אפשריות.

כשהערפל יורד על הארנק

תופעה נוספת שאני מזהה היא מה שאני מכנה "ערפל פיננסי" - חוסר ידיעה מדויק לגבי היקף החובות וההתחייבויות. משפחות שמגיעות אליי לייעוץ מגלות לעיתים קרובות שהמצב הכלכלי שלהן גרוע בהרבה ממה שחשבו.

הבעיה מתחילה כשמתחילים לדחות תשלומי חובה - חשמל, מים, ארנונה. אלו תשלומי הבסיס של החיים המודרניים, ודחייתם מעידה על קושי כלכלי משמעותי. אני זוכר משפחה שדחתה תשלום ארנונה במשך שנה שלמה, עד שהגיעה הודעת עיקול שהקפיצה אותם למציאות.

השתיקה שהורסת משפחות

הסימן המדאיג ביותר שאני פוגש הוא הסתרת מידע כלכלי בין בני זוג. ההסתרה מתחילה מרכישות קטנות ומגיעה לעיתים להסתרת חובות של עשרות אלפי שקלים.

המחיר של שתיקה כזו הוא כפול: הוא פוגע גם ביציבות הכלכלית וגם ביציבות הזוגית. משפחות שלא מנהלות תקציב שקוף מתקשות יותר להתמודד עם משברים כלכליים ונוטות יותר להתפרק תחת לחץ כספי.

הדרך החוצה מתחילה בהכרה

כמי שעבר בעצמו תקופות של קושי כלכלי קיצוני, אני יודע שיש תמיד דרך החוצה. המפתח הוא זיהוי מוקדם של סימני האזהרה והפעלת מנגנון התגובה הנכון.

בקרוב אעביר הרצאה מיוחדת בנושא, כחלק מהמאמץ לסייע לציבור להכיר את סימני האזהרה המוקדמים. כי המשבר הכלכלי האישי ניתן למניעה - אבל רק אם יודעים איך לזהות אותו בזמן.

העתיד הכלכלי של המשפחה שלכם תלוי בהחלטות שאתם מקבלים היום. אל תחכו עד שיהיה מאוחר מדי.

מודעה~1.jpg

@fishel כתב בהמשבר שמתחיל בשקט (איך לזהות מראש משבר כלכלי):

כל הכבוד!!!!
    הלוואי ולכולם היה אומץ כמו שלך.

נושאים מוצעים

• איך משיגים תור במשרד הפנים?

כלכלת המשפחה
    11
    2 הצבעות
    11 פוסטים
    17 צפיות
    הקול השפויה
    @אבי-ר. כתב בהשקעה בטוחה רווח של עד מיליון ש"ח עם משכנתא או הון עצמי נמוך !: @צמיחה @משהמשה זה בהחלט תלוי בס"ד, לא תמיד מתפנים תורים, ולפעמים זה עלול להיות נוראי. וכן יש שם גם לפעמים פקידות חרדיות, שבהחלט מתחשבות הרבה יותר בציבור. לפני כמה שנים הייתי צריך תור, הייתי על המחשב בדיוק בשעה הרלוונטית (8 או 9 אני לא זוכר) והיה כמה פנויים.
  • 1 הצבעות
    51 פוסטים
    1k צפיות
    בית שמשב
    @איש-קיש כתב ברכישת רכב הכי כלכלי - מהניילון/ליסינג/יד שניה/גרוטאה/דלק/חשמלי ?: אינסייד שורה תחתונה מנסיון אישי פחות חסכוני מגאז שהיא מאד מאד חסכונית מבחינת החברה בתנאי מעבדה אינסייט יותר חסכוני מג'אז, מה גם שיש לו מנוע 88 כ"ס לעומת 102 של הג'אז וצורה שטוחה שפחות מתנגדת לרוח מה שמביא לחיסכון. @טריידר מניסיוני האישי ושל עוד כמה אנשים בסביבתי אני מצטרף בחום להמלצה של @הקול-השפוי אני מחזיק הונדה אינסייט ומאוד מרוצה ב"ה התיקונים שלו בדר"כ זה רק בלאי סביר שיש בכל רכב והוא חסכוני (אצלי 1 ל16) בסביבות ה25 אל"ש אתה יכול למצוא משהו טוב בס"ד הזכירו כאן את הפריוס (שהיא בעיקרון קצת יותר חסכונית) אבל צריך לשים לב לסוללה שהולכת בדר"כ אחרי 250,000 ק"מ או 12 שנה המוקדם מבניהם ואז הפסדת את כל הדלק שחסכת... חוץ מזה שהמחיר הממוצע שלה יותר יקר בקצת מההונדה.
  • 1 הצבעות
    10 פוסטים
    274 צפיות
    ס
    @שבתי-בבית-ה @שבתי-בבית-ה כתב באיך מקבלים דמי לידה כשאין תלוש (ועבודה)??: מן הסתם אפשר לערער במקרה של טעות, אין צורך אפי' לערער, פשוט שולחים פנייה באזור האישי של ביטוח לאומי ומבקשים לחשב שוב לפי 6/3 חודשים (הגבוה מביניהם), הם מחשבים שוב ושולחים את ההפרש. @שבתי-בבית-ה כתב באיך מקבלים דמי לידה כשאין תלוש (ועבודה)??: הרי כל הדיווח מתנהל מול הבוס/ית? המעסיק רק שולח את התלושים לביטוח לאומי אם יש לו הסכם מולם, ואם אין לו הסכם עם ביטו"ל אתה צריך לשלוח להם את התלושים, אבל בכל מקרה את החישוב ביטו"ל עושה, אם יש טעות בחישוב הכתובת היא ביטוח לאומי ולא המעסיק.
  • 1 הצבעות
    16 פוסטים
    526 צפיות
    מ
    @התותח-זה-אני אין פסוק בתורה שאומר להוציא כסף על סיוע מקצועי וכמה לשלם עליו. -ה' נתן חכמה לבני אדם כדי שיוכלו לברר מה יביא להם את מה שצריכים. אז מי שכבר מתנהל נכון - שאפו! מי שצריך לתקן משהו, שישאל את עצמו איך הוא עושה את זה: למצוא מידע חינם און-ליין? לקרוא ספר? להצטרף לסדנא קבוצתית של גברים? ליווי זוגי חינמי אצל ארגון מסוים? ליווי בתשלום של 2000 ש"ח? ליווי בתשלום של 15 אלף..? בודאי צריכים סיבה לשלם יקר כשאפשר לשלם זול או כלום, תבררו, תשאלו, תתייעצו... אבל אל תתנו לעצמכם להישאר בלי כלום כי שמעתם שליווי חינם לא עוזר, וגם אין לכם כסף לשלם... מעניין לעניין באותו עניין: לאחרונה תליתי בחדר הקפה של הקהילה תובנות בעניין שינויי הרגלים בכיף, תכנון והשגת יעדים וכו' -מה שנוגע לשיפור בכלכלת המשפחה ובכל נושאי החיים. היום הגיע אלי אברך ואומר לי - 'תשמע משה חיים - הערך שאתה כותב פה הוא ממש מטורף! אבל תגיד לי; למה שמישהו יבוא דווקא אליך כשיש אחרים שזולים יותר..?' 'הנה לך' אמרתי לו, 'כבר שנים שאתה מכיר את המושג מאמן כלכלי--- ורק בשבועות האחרונים נודע לך כמה עומק יש בזה, ואיך שאדם שעובר 6 הכשרות באימון ופיננסים יש לו הרבה מה למכור... אז האם אתה לא חושב שמי שרואה את המהלך שלי ומתחבר לסגנון - יעדיף לשלם לי יקר יותר מאשר למאמן אחר שלא יודע להסביר למה הוא לוקח כסף על מכירת אוויר?' 'טוב נו - עכשיו שאנשים רואים את כל מה שאתה כותב, אז הם מתחילים להתחמם... והם ילכו למישהו שלוקח זול, ואע"פ שאין לו כישרון הסבר כמו שלך; מה זה משנה? העיקר הוא עושה את אותה העבודה...' שתקתי. רק הסתפקתי אם להיעלב או לרחם... ומעניין לעניין בעניין אחר: אם אתה מכיר מאמן כלכלי שתקוע בלי לקוחות או שלא מצליח להוביל אנשים לשינוי בפועל... -אני מקיים וובינר חד-פעמי בשבוע הקרוב כדי לחלוק תובנות חשובות שיעזרו למאמנים עם האתגרים שלהם. אז תוכל לתת לו את המייל שלי להצטרפות ללא תשלום. שבת שלום לכולם!
  • 2 הצבעות
    4 פוסטים
    366 צפיות
    אבישי ויינגולדא
    @ביזנייעס כתב בדיונים על מאמר - "איך מצליחים לחסוך?": @אבישי-ויינגולד באותו עניין פוסט שכתבתי בעבר, מקווה שתיהנו. "הגזלן הקדוש" אם בדרך כלל הורגלנו שמביאים דוגמאות מעולם המעשה לבית המדרש הפעם ננסה הפוך, במה דברים אמורים, ר' נחמן אמר פעם שעל יהודי לגזול מעיתותיו למען לימוד התורה, הכוונה שגם אם אתה עובד לפרנסתך וטרוד בעניינך תגזול פה חמש דקות פה עשר ללימוד תורה. ועל בשרי למדתי שהשיטה הזו יעילה למדי גם בתחום ההשקעות, כמעט כל שיחה שקיימתי על החשיבות בהשתדלות לחתונות הילדים כבר מקטנותם, הגיעה היכנשהוא לטיעון הבא "אני בקושי גומר את החודש, אז מאיפה שאני יתחיל להשקיע?" ואני חושב שזו טענה מוצדקת לחלוטין. אז מה עושים? פשוט מאוד גוזלים! טוב לא שאני מעודד פשיעה, אבל כן פשוט מתחילים לגזול מעצמכם! כן, ובנימה אישית, בבוקר בהיר אחד כשרפרפתי על חיובי האשראי גיליתי שהסכום ששילמתי בתשלומים על טיפול שיניים הגיע לסיומו והחודש התשלום האחרון ירד לי, במחשבה ראשונה אמרתי לעצמי יופי עוד סכום לחודשי, ואז הבנתי הסכום הזה הוא לא באמת משמעותי, הסתדרתי בלעדיו מצוין בתקופה האחרונה, ובמקום לבזבז אותו בלי שאשים לב פשוט כדאי לי להפנות אותו להשקעה. ואכן מאז יש לי הוראת קבע, כשמעת לעת אני מוסיף חלקיקים לחסכון שלי. אז עצתי אליכם, תגזלו מעצמכם לעצמכם, ממתנה שקיבלתם, מחיוב בתשלומים שנגמר, מהכנסה נוספת, עכשיו לא תשימו לב אבל כשתפגשו את המחותנים בעז"ה, תודו לעצמכם על כך. תודה רבה @ביזנייעס ! אשתמש בזה בעז''ה בהרצאותיי בזכותך!