דילוג לתוכן

דוגמאות מחז"ל על לחיות רק ממה שיש לאדם

השתדלות
5 4 238 4
  • חברים יקרים, כאן חיים אהרן בוגרד
    הפעם הראשונה שהתחברתי לעיקרון שחייבים לחיות ממה שיש ולא מהלואות היה דווקא משליפה של רמב"ם.
    הייתי בהרצאה של מר... והוא ציטט מהרמב"םן שעני או דל שמביא קרבן של עשיר לא יוצא ידי חובה, שאלתי דיין והוא אישר את ההלכה.
    זה היה היום הראשון בחיי שהבנתי שמה שהיה לא מה שיהיה כי אם אפילו בהלכה יש לזה השלכות בוודאי זה נכון גם בהוצאות סטנדרטיות.
    אשמח לשמוע עוד דוגמאות .
    בהערצה לארגון בנקל ששינה את חיי הפיננסיים

• חברים יקרים, כאן חיים אהרן בוגרד
    הפעם הראשונה שהתחברתי לעיקרון שחייבים לחיות ממה שיש ולא מהלואות היה דווקא משליפה של רמב"ם.
    הייתי בהרצאה של מר... והוא ציטט מהרמב"םן שעני או דל שמביא קרבן של עשיר לא יוצא ידי חובה, שאלתי דיין והוא אישר את ההלכה.
    זה היה היום הראשון בחיי שהבנתי שמה שהיה לא מה שיהיה כי אם אפילו בהלכה יש לזה השלכות בוודאי זה נכון גם בהוצאות סטנדרטיות.
    אשמח לשמוע עוד דוגמאות .
    בהערצה לארגון בנקל ששינה את חיי הפיננסיים

@חיים-אהרן
    ספר החינוך מצוה קכג
    מדיני המצוה, שכל אחד מארבעה חטאים אלה מחייב עושהו להביא כשבה או שעירה כדין חטאת קבועה הידוע, ואינו נפטר בעוף או בקמח אלא אם כן הוא עני. ואם הוא עני והביא כשבה או שעירה לא יצא ידי חובתו, והטעם לפי שאחר שריחם הא-ל ברוך הוא עליו ופטרו בכך אינו בדין שידחוק עצמו להביא ביותר [מ]מה שתשיג ידו. ובזה יקנה כל מבין עצה לבלתי עשות הוצאות ביותר מן הראוי לו לפי ממונו, למען כי בו סבה לגזול את הבריות כשמבקש לימודו ואינו מוצא.

• הגמ' בביצה (ט״ז.) "כל מזונותיו של אדם קצובין לו מר״ה וכו".
    ופרש״י "כל מה שעתיד להשתכר בשנה שיהא נזון משם, קצוב לו כך וכך ישתכר בשנה זו, ויש לו ליזהר מלעשות יציאה מרובה, שלא יוסיפו לו שכר למזונות אלא
    מה שפסקו לו".

רש״י כתב (בחולין פל:) על הפסוק "טוב איש חונן ומלוה יכלכל דבריו במשפט" (תהיליס קיב, ה) " ... וטוב המכלכל דבריו במשפט, לפי יכולתו הוא עומד על צרכיו, ולא בכל תאות לבו".

הרמב״ם (פ״ה מדיעות ס״י) כתב "תלמיד חכם מכלכל דבריו במשפט אוכל ושותה וזן את אנשי ביתו כפי ממונו והצלחתו"
    ובפ״ל מה׳ שבת (ס״ז) כתב "איזהו עונג וכו׳ הכל לפי ממונו של אדם"

המאירי (שנת קמ:) כתב "ויצמצם בהוצאתו כפי ענינו אם הוא עני ישתדל לעשות דברים שמהם יביא לידי הסדר בהוצאה, ואם הוא עשיר אל יפחות עצמו בצמצום המאכלים, אלא בכדי הראוי לו".

בסידור בית יעקב (ר' יעקב עמדין, היעב"ץ) כתב, "ועיין בהוצאה לעומת הכנסה וכו׳, וסדר הוצאה הוא חצי פרנסה" (הנהגת משה ומתן שאחרי תפלת שחרית עמוד ריח).

• אולי אפשר לפתוח אשכול גם על מקורות מחז"ל שאדם צריך לחסוך לצורך העתיד

• אולי אפשר לפתוח אשכול גם על מקורות מחז"ל שאדם צריך לחסוך לצורך העתיד

@אברהם-0
    בהחלט,
    מהרש"א נדה סה

נושאים מוצעים

• 0 הצבעות
    10 פוסטים
    806 צפיות
    משקיע זהיר מידימ
    הפלא התשיעי: הצד האפל של הריבית דריבית
  • 5 הצבעות
    2 פוסטים
    321 צפיות
    הקול השפויה
    המשך: "ר' דוב טען כמה וכמה פעמים שבדבר זה אין הוראה כללית ובעצם כל אחד צריך להתייעץ עם הרב שמכיר אותו אישית שידע לברר את הפרטים דלקמן: א. כמה כסף יש לו עכשיו וכמה זה ישגע אותו עכשיו להשיג כסף ב. כמה בנים ובנות יש לו ג. האיך ישאר יותר שקוע בלימוד אם ע"י השקעה בנדל"ן או במניות (דהיינו האם כל מאמר ביתד נאמן שמניה פלונית נפלנ יקפיץ אותו) ד. האם הינו אדם שחובות של 3 מליון ש"ח יכולים לגרום לו לעשות דברים שהם לא גלאט (שאז הוא צריך יותר להתאמץ וכו') מקווה שהובנו דבריו כראוי"
  • 3 הצבעות
    5 פוסטים
    265 צפיות
    ס
    @רואה-את-הנולד אם אתה לא הולך לכל רופא שיש בקופה אלא הולך לרופא שביררת עליו וקיבלת המלצות טובות (וכן, יש כמה כאלו...) לא חושב שיש מה לחשוש.
  • "קום ועשה"

הועבר כלכלת המשפחה מאמרים
    3
    10 הצבעות
    3 פוסטים
    233 צפיות
    ד
    @ביזנייעס ישבתי עם מנהל גמ"ח גדול ודיברתי אתו על בנקל והוא אמר לי אם רק היה לי מאה אלף שקל לחתונה של הבת שלי הכול היה נראה אחרת זה אומנם לא היה מספיק אבל היה לי מאיפה להתחיל... קם דור חדש
  • דיונים על מאמר - "דאגת מחר"

הועבר השתדלות מאמר מאתר בנקל
    22
    2 הצבעות
    22 פוסטים
    1k צפיות
    טריידרט
    @צופה-ומביט כתב בדיונים על מאמר - "דאגת מחר": השתתפתי בוועדים של הרב קסלר ואפשר לומר שהוא חולק בתוקף על התוכן שכתבתם, ואתמצת את דבריו במילים פשוטות, הקב"ה שהוא שותף מלא בילדים האלו הוא ידאג לחתונתם והראש צריך להשאר רק לצמיחה בלימוד והשאר יבוא מאליו. מצו"ב קובץ הוועדים של הרב קסלר שליט"א בענין השתדלות לחתן ילדים לחתן בבטחון.pdf