דילוג לתוכן

למה אין לי קרן בטחון?

כלכלת המשפחה
6 4 30 4
  • לא אחת אני נתקל במאמרים שמסבירים לי, למה חובה עלי לפתוח קרן כספית, כזו שבה יהיה מונח כסף לעת צרה, לבלת"מים, לכל מקרה שלא יבוא, ונחלקו הכותבים האם קרן כזו צריכה להכיל הוצאות משק בית של חודש אחד, שלושה חודשים או שישה, מצאתי גם מחמיר אחד שדרש שנה שלימה.

אבל באופן קבוע, אני מדלג על המאמרים האלו, פשוט מסרב לקרוא אותם.

זה קורה לי אפילו עם מאמרים שמתפרסמים בקבוצה שלי, אלו שנכתבים על ידי אנשי מקצוע, העין מסרבת לקרוא, והמוח דורש להתעלם, המטרה חשובה, זה ברור לי, הפתעות הן גורם מסוכן לכל הדעות, על אחת כמה וכמה כשזה מגיע לכסף, החשש מהלוואות ומריביות הופך את הנושא לאזור מועד לפורענות, לנפילה ולשבירה של תקציב מחושב. ובכל זאת אין לי קרן כזו.

המציאות הכלכלית האכזרית דורשת מאיתנו צעדים שלא נוחים לנו, אם לפני דורות עסקו אבותינו בעסקאות חליפין של עגבניה תמורת מלפפון, היום כל משק בית חייב להתנהל כאילו הוא עסק ענק. לא רק מחשבתית אלא בפועל, להחזיר משכנתאות עתק, לשלם ביטוחים משלימים לקופות החולים, ביטוחי חיים ומבנה כחלק מקניית דירה, גם ביטוחי הבריאות נכנסו מזמן בחלק מהבתים לתקציב החודשי.

והכי מוכר לכולנו הוא החיסכון לחתונות הילדים, הנושא הכל כך מדובר, שכל כך נפיץ בתקופה הזו, שהכניס סעיף חיסכון לטווח הארוך לכל תקציב משפחתי ודורש להגדיל ראש ולהביט מעבר למחשבה המיידית של איך סוגרים את החודש.

כל זה קרה אחרי שהבנו שאנחנו מוכרחים, אחרי שהפנמנו שאם לא נקצה כסף לביטוח משלים נשלם הון עתק ברגע האמת, שאם לא ניקח משכנתא או נחסוך לחתונות הילדים, נמצא את עצמנו יום אחד בפני שוקת שבורה., ברגע שכל הנתונים האלו נכנסו לבסיס התקציב שלנו, הם הפכו להרגל שחייבים לעמוד בו, וממילא הם חלק מההישרדות החודשית.

קרן בטחון אצלי לפחות עדיין לא שם.

אבל האמת היא שבדיוק כמו כל ההוצאות שפירטתי, גם קרן בטחון היא חובה ובסיס, אני מכיר אישית משפחות רבות שזה הציל אותן ביום פקודה, הבעיה היא שזה דורש יציאה מאזור הנוחות, מתיחה נוספת של התקציב החודשי לכיוון חדש, ולכן העין והמוח דורשים ממני להסיט מבט ולהתעלם מהמידע בנושא.

אבל לא עוד. כי כשלא מרגישים מאמץ כנראה שהשריר לא נבנה, אלא נשאר באותו מקום, ולכן הגיע הזמן, ובעזרת השם אסגור גם את הפינה הזו, אצא מאזור הנוחות שלי, ולבסיס התקציב המשפחתי יכנס גם הסעיף הזה.

צאו מאזור הנוחות, תכריחו את עצמכם, תבנו תקציב נכון ומתוכנן לעסק המשפחתי שלכם עד שגם החלקים הפחות נוחים יהפכו להרגל.

• נראה לי שכשומרי תומ"צ ראוי מאוד שקרן כזאת תהיה בגמ"ח ולא בקרן כספית,
    לא מדובר על רווחים גדולים, וחבל להפסיד מצווה חשובה כל כך.

• החיסכון לחתונות הוא למעשה "קרן הביטחון הסמויה" של הבית.

בסופו של דבר, מדובר בהון נזיל שנצבר לאורך שנים.
    ביום פקודה, הכסף הזה משמש כשכפ"ץ שמונע קריסה או פנייה להלוואות מכבידות.
    כשמנהלים "עסק משפחתי", החיסכון לטווח הארוך הוא לא רק דאגה לעתיד הילדים, אלא העוגן שמאפשר לנו לצלוח סערות לא צפויות כבר עכשיו. הידיעה שהכסף קיים מעניקה את החוסן המנטלי שדרוש כדי להמשיך ולבנות את השריר הכלכלי שלנו בנחת.

• החיסכון לחתונות הוא למעשה "קרן הביטחון הסמויה" של הבית.

כשמנהלים "עסק משפחתי", החיסכון לטווח הארוך הוא לא רק דאגה לעתיד הילדים, אלא העוגן שמאפשר לנו לצלוח סערות לא צפויות כבר עכשיו. הידיעה שהכסף קיים מעניקה את החוסן המנטלי שדרוש כדי להמשיך ולבנות את השריר הכלכלי שלנו בנחת.

@דוד-גולדברג כתב בלמה אין לי קרן בטחון?:

החיסכון לחתונות הוא למעשה "קרן הביטחון הסמויה" של הבית.

איך החסכון לחתונות מחליף את הקרן בטחון, שנועד לפתור מצוקה של פיטורין או הוצאה לא צפויה, אתה רוצה שעל כל טיפול שיניים דרמטי תפתח את הקרן התשלמות שפתחת לחתונות הילדים? אללי לי

• "צודק לגמרי, המטרה היא לא 'לשדוד' את עתיד הילדים בשביל סתימה בשן.
    הכוונה היא הפוכה: החיסכון לחתונות הוא הגיבוי האסטרטגי של הבית.

כשמשפחה חוסכת לטווח ארוך,
    היא מפסיקה להתנהל במצב של 'הישרדות' ועוברת למצב של 'חוסן'.
    הידיעה שיש הון משפחתי נזיל מונעת מאיתנו לקחת הלוואות חונקות ברגע של משבר אמיתי. זה לא תחליף לקרן הביטחון השוטפת, אלא העוגן שנותן לנו את אורך הנשימה לבנות אותה ברוגע, מתוך ידיעה שבמקרה קיצון – יש לבית עמוד שדרה שלא יישבר."

• "צודק לגמרי, המטרה היא לא 'לשדוד' את עתיד הילדים בשביל סתימה בשן.
    הכוונה היא הפוכה: החיסכון לחתונות הוא הגיבוי האסטרטגי של הבית.

כשמשפחה חוסכת לטווח ארוך,
    היא מפסיקה להתנהל במצב של 'הישרדות' ועוברת למצב של 'חוסן'.
    הידיעה שיש הון משפחתי נזיל מונעת מאיתנו לקחת הלוואות חונקות ברגע של משבר אמיתי. זה לא תחליף לקרן הביטחון השוטפת, אלא העוגן שנותן לנו את אורך הנשימה לבנות אותה ברוגע, מתוך ידיעה שבמקרה קיצון – יש לבית עמוד שדרה שלא יישבר."

נושאים מוצעים

• 8 הצבעות
    6 פוסטים
    333 צפיות
    ש
    @איציק-התותח כתב בכמעט עשרת אלפים שקלים נעלמו לי - עד שפתחתי את דוח האשראי: בעבר הלא רחוק, פירוט האשראי היה מגיע בדואר, וכולם היו בודקים אותו. אצלי זה עדיין מגיע בדואר. (אחרי הרבה זמן אבל בסוף מגיע). (אולי אם תבקש מהבנק/חברת אשראי יחזירו לך אני לא מבין בזה).
  • 7 הצבעות
    16 פוסטים
    501 צפיות
    מיסטר ועלמ
    @בן-עליה כתב בלמה לשלם יותר על אותו דבר? המהפכה שתוריד לך את חשבון החשמל+קישורים: יש למישהו רשימה מסודרת עם ההכשרים ועם אחוזי ההנחה? למה לא תעשה חיפוש "השוואת מחיר\הנחת חשמל" ותכנס לאחד מהאתרים שמשווים?
  • 18 הצבעות
    12 פוסטים
    361 צפיות
    הקול השפויה
    @אבינדב-הכהן מצטרף לכל מילה, גם בעבר אנשים יכלו לבזבז את כספם על אוכל מסיבות ומשרתים, יתכן שהיום יותר, ויתכן שפחות. ההבדל הגדול זה שהיום אנשים מתכחשים להבדלי מעמדות, וזה גרם למצבים מטורפים שעשירים ועניים חייבים לחיות באותה רמת חיים. הבעיה הזאת מן הסתם גם בציבור הכללי, אבל בציבור החרדי קשה שבעתיים היות וכסף לא מגדיר חברה, המצב הוא שכולם חיים יחד ומנסים להשתוות באורח חייהם.
  • 7 הצבעות
    1 פוסטים
    175 צפיות
    מ
    ערכתי לאחרונה מחקר קצר - מהו באמת הכאב השורף שיש לאברך מן השורה בכל הנושא הכלכלי? (למה אני חוקר את זה..? כי אני מחפש לתת בע"ה מענה ופתרון לכאבים שלהם- לא סתם לדבר על איך שהעולם 'לא בסדר'...) אשתף אתכם במה ששמעתי בינתיים, ומה יש לי לומר, ואשמח לקבל עוד משוב בעניין החשוב הזה. אז הנה תיאור קלאסי של משפחת אברך תשפ"ה: יש קצת מחנק תמידי מכל ההוצאות בשוטף, סוג של 'גומרים בנס את החודש', דוחים חלק תשלומים למועד מאוחר יותר... ומבפנים מנקרת לה השאלה הגדולה - עם כל המידע שיש היום בנושא ההשקעות השונות; המקובלויות בחברה שדורשות סכומי עתק לנישואי הילדים, הסיפורים השונים על מגלגלי גמחי"ם מחד, על סיפורי הניסים מאידך, ועל כל אלו שיצאו לדרך והשקיעו בפועל כדי להכין להוצאות העתידיות במשפחה... אז איפה אני עומד? אני בסדר שלא קניתי דירה שניה להשקעה? נורמלי שאני ממשיך ללמוד בכולל ולא מוצא הכנסה פנויה של 2000 ש"ח כדי לפתוח קופת חיסכון ארוכת טווח בשוק ההון..? אז מבלי להיכנס כרגע לנושא ההשקפתי, אני רוצה לתת כאן את ההסתכלות הנכונה לגבי התזמון הנכון להשקעות בבית עם ילדים, כשהחודשי גם דורש את שלו... מבחינת הסדר הבריא, בודאי ראוי לנו קודם כל לראות שיש בבית את הצרכים של היום-יום, אח"כ לתכנן נכון להוצאות שנתיות ובלתי צפויות, ורק לאחר מכן להתעסק בסידור ההוצאות של העתיד; -גדולות ומאיימות ככל שיהיו. לפעמים הנטייה שלנו היא דווקא לעבוד בכיוון ההפוך. ולמה? מכיון שאנחנו מרגישים אתגר כלכלי ביום-יום, ואנחנו קצת זולגים מחוץ למסגרת וכו', אז יש מין פחד כזה של 'מה יהיה כשהדיון לא יהיה סביב אלפיים שקל, ולא עשרים אלף - אלא 200 אלף..?!' אז הבנאדם אומר לעצמו: 'עם החודשי והשנתי אני יכול עוד להמשיך ולסחוב איכשהו - אני כבר מתמקצע בזה... אבל בסכומי עתק--- איך אני מסתכל על זה בכלל..? אז אולי פשוט נעשה הוראת קבע של אלפיים ש"ח, או נקפוץ למים עם איזו דירה להשקעה בדימונה - והשם יעזור... אה, סליחה - השם עוזר!' הבעיה שזה לא עובד ככה... המושג של להכין מראש לנישואי הילדים, הוא שהאדם בוחר להוביל את החיים שלו בתבונה מתוך לקיחת אחריות וחשיבה איך לבוא למאורעות שונות בצורה מחושבת ומתוכננת, בסייעתא דשמיא. אם אני מתנהג בחוסר סדר ביום-יום, קונה 'מה שצריך' (-איך אני אוהב את המילים האלו...) ואח"כ מחפש איך להכניס מהר איזה סכום לחשבון כדי שיהיה כיסוי לאשראי שיורד מחר... -אז זאת אומרת שאני עוד לא מוביל את החיים; אלא עוסק בתגובתיות תמידית וכיבוי שריפות... איך אני מנסה אם כן לקפוץ ישר לעתיד, ולהרגיש טוב עם עצמי שאני ככה 'מכין מראש' לימים יבואו..?? ומבחינה פרקטית גם כן- בואו נחשוב איך נראית התקשורת בבית כשהאשה רוצה לקנות בגדי חורף לילדים או תיק לבית הספר ומחברות, רישום לצהרון וחוגים וכו'; והבעל בחכמתו הרבה משיב ש'לא נראה לי שיש לנו כסף לזה עכשיו...' כשהיא מתפלאת לעומתו 'ואיך יש לנו אלף ש"ח לחיסכון...?' (ומה לעשות שהיא צודקת...) ומצד שני: לפעמים פתיחת הוראת קבע קטנה עבור העתיד, מייצרת תשדיר חיובי בראש שלנו, ש'הנה תראה איזה אחראי אתה..! אתה כבר לוקח אחריות על העתיד של המשפחה! אתה פועל מתוך בחירה כדי לייצר מצב תקין ובריא לתקופת נישואי הילדים..! אז אולי ר' ייד אתה יכול גם לעשות סדר בחודשי, וללמוד איך לחיות מתוך ההכנסות שלכם בכיף ובשמחה..?' ההמלצה שלי: אם אתם ניגשים לחיסכון לפני איזון בחודשי - אז בסכום צנוע בלבד. אתן לכם משל לסיום - חשבתי עליו בשעה האחרונה: נגיד אני שוקל מאה ועשר ק"ג, והגיע זמן לטפל בזה... אז חשבתי על תמריץ גאוני! כבר תקופה ארוכה שאני חולם 'לפנק את עצמי' בחליפה יוקרתית כזאת של 1300 ש"ח.. ככה אני - עוד אוהב בגדים איכותיים כמו השנים בישיבה גדולה... אז אני הולך להיכנס לליבוביץ, ולקנות מידה אחת קטנה יותר ממה שאני צריך... ככה אני אהיה מוכרח להיכנס לתלם - התעמלות יומית וארוחות מסודרות ומזינות. ואז אני אומר לעצמי; 'מה, לא חבל לבזבז את ההזדמנות הנפלאה הזאת..? בוא תבקש מהמוכר שיתן לך חלפיה במידה 48, וככה אתה הולך להרביץ דיאטת רצח - רק מים!!!' נו; איזה מהלך אתם חושבים יביא ביצועים טובים יותר..? (אולי זה משתנה קצת לפי האופי של האדם, אבל להישאר בפורפורציה הנכונה...) קחו המחשה אחרונה לרעיון שאני מנסה להעביר כאן - אני מקבל מיילים בסגנון הזה: 'שלום, אנחנו ראינו באתר של בנקל שאתה מבין בהשקעות. תראה, יש לנו אמנם איזה גירעון של כמה אלפים בחודש כעת, (סגרתי עסק כושל, וגם עזבתי את העבודה כשכירה... פותחים עכשיו עסק חדש של הדרכת כלות...) אז אנחנו לא מוכנים באמת לאיזו הדרכה יקרה עכשיו... רק רצינו לדעת - יש לנו דירה בירושלים שבעצם אפשר להוציא עליה עוד משכנתא של איזה מיליון ש"ח, והגיסות שלי כבר אומרות לי - את משוגעת הילדים שלך כבר בגיל 10, את חייבת לעשות משהו... ואמרתי לעצמי - די, הן צודקות... אז תכל'ס אנחנו מחפשים רעיון איפה הכי כדאי להשקיע סכום כזה, זאת אומרת מה יכניס לנו הכי הרבה; שוק ההון או נדל"ן... ואיך זה בדיוק עובד... למי פונים לייעוץ... כמה אתה לוקח על פגישה חד-פעמית..? אתה יכול גם בזום..?' הבנתם את הנוסחה. אל תעשו את זה! אני עשיתי את זה - נכנסתי לחובות של מעל מיליון ש"ח בתור אברך יום שלם, אני עדיין מתאושש מזה ( הקב"ה ברחמיו עוזר גם לטיפשים לצאת מהבוץ...). אז אני מתחנן שוב - אל תגזימו. אל תקפצו מדרגות. תפעלו נכון. תלמדו איך לסדר את החודשי שנתי בטוב, תכירו את היכולות שלכם, תתייעצו, תתקדמו... וה' ברחמיו יפתח לכם שערי ברכה, שפע, וכל מילי דמיטב! צריכים עזרה? דברו איתי! 0583282028
  • קרן כספית - כמה שאלות

כלכלת המשפחה קרן כספית
    83
    1 הצבעות
    83 פוסטים
    3k צפיות
    א
    @261040 כתב בקרן כספית - כמה שאלות: קס משיקה חשבון חוץ בנקאי חדש, כרגע שיעור הרבית 3% וזה מה שהם כותבים כאן https://www.max.co.il/saving/interest?sourceGA=InsideTopMenu, שיעור הריבית הינו 3% בחישוב שנתי. הריבית המתואמת היא 3.045%. למקס שמורה הזכות לשנות את הריבית בכל עת, בהתאם להודעה כדין, ניתן לראות פרטים נוספים כאן https://www.max.co.il/SharedMedia/22722/interest-takanon.pdf, משיכה תוך 3 ימי עסקים, לכאו' רבית יפה לפקדון שניתן למשוך כמעט מיידי, האם זה נראה עדיף על קרן כספית? נ.ב לא בדקתי אם יש להם היתר עיסקא למסלול זה השאלה הנצחית... האם מתאים לאזרחים אמריקאיים? או PFIC ?