דילוג לתוכן

לקראת הכינוס מחר של יד שמשון - האם מציגים לנו דעת יחיד כעובדה מוגמרת?

שוק ההון והשקעות
4 2 34 2
  • מחר מתקיים במודיעין עילית כינוס לאברכים מטעם 'יד שמשון', שבו תישמע הרצאה מקיפה של הרב טופורוביץ' נגד ההשקעה הפסיבית במדד ה-S&P 500. קודם כל, מגיעה הערכה גדולה למארגנים. ניכר שהם פועלים מתוך אכפתיות למצב הכלכלי של הציבור ומרצון למנוע עוגמת נפש מאברכים שחוסכים פרוטה לפרוטה.

עם זאת, בתור מי שקצת בירר את הנושא, חשוב להניח על השולחן ביקורת לגבי צורת ההצגה של הדברים. הכינוס הזה מקבל אצטלה של ערב מקצועי ואובייקטיבי שבא לחשוף בפנינו את "האמת על השוק". אבל מי שקצת 'מונח' בעולם העסקים והכלכלה יודע עובדה פשוטה: הגישה שתשמעו מחר היא דעת מיעוט מובהקת.

צריך לומר את האמת: המרצה לא 'חידש' פה איזו סברא משלו. כל הטענות שתשמעו מחר על "בועות", "התרסקויות" ו"מטוסים בלי טייס", אלו לא המצאות שלו, אלא טענות שהוא ליקט וריכז מתוך דעת מיעוט של כלכלנים מסוימים (נקראים בעולם הכלכלה הם נקראים "דובים" - רואי שחורות). אלא ש"הדעה הרווחת" בעולם הפיננסי – רוב הכלכלנים וגופי ההשקעות הגדולים – חולקת לחלוטין על המסקנות הללו.

שיטת הרוב המוחלט גורסת שהשקעה פסיבית היא עדיין הדרך הנכונה והיעילה ביותר לטווח הארוך (במיוחד עבור מי שאינו מקצוען). הכלכלנים הבכירים מסבירים שלמדד יש מנגנון "ניקוי עצמי" שמתאים את עצמו למציאות, ושהניסיונות של משקיעים לתזמן מפולות או להקשיב לנבואות זעם, עלו להם לאורך ההיסטוריה בהפסדי עתק.

זה לגיטימי לגמרי להציג שיטה אחרת וגישה ביקורתית, אבל לארגן כנס שמתיימר להיות הדרכה כלכלית לאברכים (שרובנו לא מבינים בזה דבר), ולהביא רק דעת מיעוט – מבלי להעמיד מנגד שום 'בר פלוגתא' שיציג את שיטת המיינסטרים – זה בעייתי. זה עלול ליצור פאניקה מיותרת, ואנשים עוד עלולים לרוץ מחר בבוקר למשוך את כספי החתונות של הילדים שלהם בגלל פחד מדברים שנאמרו בצד אחד של המתרס.

• החמור בעיניי שאותם מבשרי רעות על השקעות פסיביות (לא בהכרח המרצים מחר) באותה היד ישכנעו אתכם להשקיע בנדל"ן בקבוצות שונות ומשונות בפרוייקטים של יזמים מאנ"ש שלא הוכיחו את עצמם, פרוייקטים שבהרבה מקרים נתקעו לשנים רבות. הרבה יותר מסוכן מהשקעות פסיביות בשוק ההון

• כעת פורסם שההרצאה לא תמסר ונשלח במייל סיכום של ההרצאה
    כאמור צריך לזכור שזו דעת מיעוט קיימת, והמחבר לא גילה את אמריקה בטענות חדשות שלא נלקחו בחשבון על ידי יועצי ההשקעות והכלכלנים,
    כדאיות ההשקעה במדד אס אנד פי 500 - אריה ליבוביץ.pdf

• כיון שרוב טענות המאמר נסמכים על דעת כלכלנים אין בהם שקר אך יש בהם עיוות מסוים אשר מכח כך רוב הכלכלנים נגד,
    אחת הטענות שהועלו במאמר הוא מדוע וורן באפט כרגע מחזיק מזומן או אג"ח האם לא שמע על הסנפ והתשובה היא בהחזקתו את המזומן בבא העת יוכל להרויח יותר מאשר אם ישקיע במדד, למשקיע שלא מבין הוא ממליץ מאד על הסנפ והנה המלצתו בצוואתו לגבי הנכסים המיועדים לאשתו: "העצה שלי לנאמן לא יכולה להיות פשוטה יותר: השקע 10% מהמזומן באגרות חוב ממשלתיות לטווח קצר ו-90% בקרן מחקה על מדד ה-S&P 500 בעלת דמי ניהול נמוכים מאוד (אני ממליץ על זו של חברת ואנגארד)."

נושאים מוצעים

• 4 הצבעות
    1 פוסטים
    91 צפיות
    ד
    כדי להיות משקיעים רציונליים בשוק ההון של 2026, אנחנו צריכים להבין לא רק אילו חברות נמצאות במדדים, אלא איך הכסף עצמו זורם פנימה. ה-S&P 500 הוא כבר מזמן לא רק רשימה של חברות; הוא הפך למערכת שפועלת לפי כללים חדשים, וחשוב להבין את המכניקה שמאחוריהם. נקודת המוצא להבנה הזו נמצאת במחקר של הכלכלנים קסבייה גאביי וראלף קוין, שמצביע על תופעה מרתקת נראה שבמבנה השוק הנוכחי, על כל דולר אחד שנכנס למדד באופן פסיבי, השווי שלו נוטה לעלות בערך ב-5 דולרים. חשוב להדגיש שלא מדובר במדע מדויק או בחוק טבע קבוע, אלא בתיאור של הדרך שבה השוק נוטה להתנהג ברוב הזמן תחת התנאים של היום. הסיבה לכך שכל דולר נוטה להקפיץ את השוק בעוצמה כזו קשורה לשינוי במאזן הכוחות בבורסה. בשוק מאוזן יותר, המחירים אמורים להיקבע לפי היגיון כלכלי. אם המחיר עולה יותר מדי, אמורים להגיע משקיעים שבודקים את המספרים ומחליטים למכור כי זה כבר לא משתלם. המכירה שלהם יוצרת היצע ומאזנת את השוק. אבל היום, חלק עצום מהכסף שנכנס לבורסה הוא כסף פסיבי שזורם באופן אוטומטי מהפנסיות והחסכונות של כולנו. הכסף הזה פועל לעיתים כ"קונה עיוור" – הוא לא תמיד עוצר לבדוק אם המניה יקרה או זולה, הוא פשוט מושקע בה כי היא חלק מהמדד. מכיוון שיש היום פחות משקיעים אקטיביים שיעמדו בצד השני וימכרו מול הביקוש הזה, נוצר מצב של חוסר איזון. כשיש הרבה יותר ביקוש מאשר אנשים שמוכנים למכור, כל דולר חדש שנכנס לוחץ על הדוושה ומקפיץ את השוק בצורה משמעותית. זהו מצב שבו הכסף זורם פנימה לאו דווקא בגלל ערך חדש שנוצר בחברה, אלא בגלל המבנה הטכני של זרימת הכספים. ההבנה הזו מעמידה אותנו מול שני צדדים מרכזיים שחשוב להכיר כדי לנהל את ההשקעות שלנו בצורה מפוכחת. מצד אחד, המנגנון הזה מייצר רצפה של עוצמה. כל עוד מיליוני אנשים בעולם ממשיכים להפריש כסף לחיסכון החודשי שלהם, נוצר זרם קבוע של ביקוש שדוחף את התשואות שלנו למעלה. כשאנחנו משקיעים ב-S&P 500, אנחנו נהנים מהעובדה שהעולם כולו נותן אמון בחברות הללו. זה נותן צמיחה וביטחון לאורך זמן, כי אנחנו מושקעים בלב הכלכלה האמריקאית, וזה אינטרס משותף של המערכת כולה שהמנוע הזה ימשיך לעבוד. מצד שני, אי אפשר להתעלם מהסיכון שזה מייצר. כשהביקוש הוא אוטומטי ברובו, המחיר של המניות יכול להתנתק מהשווי הכלכלי האמיתי שלהן בשטח. זה הופך את השוק לרגיש יותר לתנודות, כי העליות לא תמיד נובעות מזה שהחברות הפכו ליותר רווחיות באותו רגע. כמובן שחשוב לזכור שאלו לא הצדדים היחידים בסיפור. שוק ההון הוא מערכת מורכבת שמושפעת מעוד אינספור גורמים – מהחלטות ריבית ועד אירועים גיאופוליטיים – שלא נוכל להקיף במאמר אחד. בשורה התחתונה, להבין את "אפקט ה-5 דולר" זה לא אומר שצריך לחשוש מהשוק, אלא פשוט לדעת מה מניע את הכסף שלכם. רציונליות בשוק ההון מתחילה בידיעה שאנחנו משקיעים בכלכלה מצוינת, אבל עושים את זה בתוך מערכת שיש לה כללים משלה. ככל שנבין טוב יותר את המכניקה הזו, נוכל לקבל החלטות מושכלות יותר ולשמור על קור רוח גם כשהשוק משתנה. אין באמור המלצה או שידול בשום צורה שהיא .
  • 1 הצבעות
    2 פוסטים
    470 צפיות
    הקול השפויה
    יש על זה אשכול פעיל: https://forum.benakel.org/topic/786/דרמה-הגמ-ח-המרכזי-הולך-לשלב-בתוכנית-הפקדות-בשוק-ההון/56
  • 1 הצבעות
    12 פוסטים
    622 צפיות
    שמיל שמילש
    תודה רבה ל@קל-זכות ל זכות על ההעלאה אני מצטט נרגעתי, התאוששתי, אך יש משהו שמייסר את מצפוני, וטורד את מנוחתי. אני שואל את עצמי שוב ושוב, במבט לאחור, במה טעיתי. מה עשיתי לא בסדר. האם היה נדרש ממני להישאר בבית של ה-80 מטר. האם לעבור לפריפריה. אולי לגור באוהל. ככל שאני מתבונן, ואני אומר זאת גם לאחר התייעצות עם מורי ורבי, ועם היועץ הכלכלי, נדמה לי שזוהי גזירה משמים. משהו שלא בבחירתי. נגזר עלי הצער ועוגמת הנפש, ולא יכולתי לעשות השתדלות אחרת למנוע ממני. בדיוק כמו מי שנקלע שלא באשמתו לתאונה או פיגוע, או מי שנחלה במחלה מסוכנת. עשיתי השתדלויות רבות לעמוד במסגרת התקציב המקורית. לא שדרגנו, לא התבלבלנו, לא עפנו על עצמינו. הכל במינימום הכי בסיסי והכרחי, הסכמתי לגור בטאבו משותף, רכשתי מטבח הכי בסיסי שרק ניתן. והכל נעשה לאחר התייעצות עם מומחים שונים בכל שלב. אני מודה להקב"ה שלא עזב חסדו מאיתי. ולכל השותפים במגבית החירום שנערכה לטובתי. לא נעיםלי. אני עדיין מתבייש שנזקקתי לבריות. מצטער על הצער שגרמתי. קיימתם מצוות צדקה המהודרת ביותר, ויחד עמה, הצלתם את חיי. אשרי משכיל אל דל. וכעת לאחר הסיפור הבאמת מרגש [כתיבה מצוינת חייב לציין], אני מסכים עם הקביעה שככל הנראה זה מה שנגזר עליו ואין אדם נוקף אצבע מלמטה אא"כ מכריזין עליו מלמעלה. אך אדם שמגיע לאותה סיטואציה בדיוק, האם באמת אין לו מה לעשות? נשאל את השאלה בצורה שונה קצת, אם אותו אדם אחר הנסיון שעבר היה מגיע אליו חבר עם סיפור דומה אחת לאחת, יש לו דירת שלושה חדרים, המשפחה גדלה אין מספיק מקום לכולם, יש לו כמה אפשרויות למכור ולרכוש דירה גדולה יותר, או לעשות טאבו משותף וכו', האם אותו אדם ימליץ לו על אותו מסלול? ושאלת אחרונה אם העסק של אשתן צמח ככל הנראה היה פוטנציאל עיסקי להרוי יותר בתוך אותה מסגרת של עבודה, מדוע בתוך שלל הרעיונות לא עלה הרעיון לשבת עם יועץ עיסקי איך ניתן להגדיל ולמקסם את הרווחים בעסק של אשתו?
  • 0 הצבעות
    4 פוסטים
    280 צפיות
    אבי ה-נערהא
    @שבתי-בבית-ה ביקשתי מGPT בשבילך למרות ירי טילים ומצב בטחוני רגיש, הבורסה בת"א ממשיכה לעלות, כשהמשקיעים מתעלמים מהסיכונים ומתמקדים בתרחישים אופטימיים. הכסף המוסדי שזורם לשוק תורם לעליות, אך קיימת אזהרה: תרחישים שליליים רבים, כמו מלחמות, פגיעה בתשתיות, וגירעון תקציבי - אינם מתומחרים כראוי. תוספת שלי: כולם אוהבים ווינרים, כשנתחיל לדשדש או להנזק מעבר לסטנדרט הבורסה תגיב אחרת.
  • 0 הצבעות
    33 פוסטים
    893 צפיות
    ל
    https://www.bizportal.co.il/marketopionion/news/article/20027734 נחשב אדם חכם