הטור הכואב של נחום ברוק על הגמחים
-
@משהמשה
זה בסדר שמי שצריך מלון לשבוע יעשה את זה,
אבל רק אם יש לו מאיפה לשלם,
בדיוק כמו שאת שאר הרכישות זה בסדר לעשות אותם, אם יש מאיפה לשלם אותם.
ואם אין מאיפה לשלם, אז הקלות שאפשר להשיג את הכסף ע"י הלוואה מגמ"ח,
עלולה לגרום לעוד הוצאות "קטנות" כאלו, כשלא יודעים מאיפה לשלם אותם.
ומכיון שאותה אשת אברך גם בשנה שעברה הגיעה למצב נפשי שהיא חייבת מלון לשבוע,
אז כדאי לה לחסוך כל חודש בקרן כספית במשך השנה סכום כזה שיצטבר לה עבור מלון לשבוע פעם בשנה.
פשוט כדי לשלם את זה, ולא כדי להתגלגל בין גמ"חים.
או לחילופין שבאותו חודש שרוצה לצאת למלון, שיהיה לה הכנסה אחרת שתוכל לממן את הוצאות המלון.
הלוואה מגמ"ח אינה הכנסה, צריך לשלם אותה.@צמיחה כתב בהטור הכואב של נחום ברוק על הגמחים:
אז כדאי לה לחסוך כל חודש בקרן כספית במשך השנה סכום כזה שיצטבר לה עבור מלון לשבוע פעם בשנה.
פשוט כדי לשלם את זה, ולא כדי להתגלגל בין גמ"חים.@אבי-ר. כתב בהטור הכואב של נחום ברוק על הגמחים:
(מכיר כאלה גם מהדור הזה)
רוב הציבור מבין את זה, ויש מקרים שהאברך צריך כסף דחוף שכרגע אין לו ובמשך שנה הוא יוכל לחסוך ולהחזיר את החוב, ואם בשנה הזו הוא מגלגל את הכסף בין 3 גמחים זה גלגל הצלה.
תשאלו כל בנקאי כמה אחוזים בציבור החרדי יש להם פיגורים במשכנתא, וכמה אצל החילונים.
זה גם בגלל העירנות לאיסור גזל, אבל גם בגלל שהגמחים מאפשרים לאברך אוויר לנשימה כשיש הוצאות לא צפויות, החילוני שרוצה מוד לעמוד במשכנתא לא תמיד יכול אם פתאום נפלה עליו הוצאה של 20 אלף שח טיפולי שיניים...
אם רוצים לדאוג למיעוט על חשבון הרוב
כמו למשל מטיפים לציבור שנדלן זה מסוכן למרות שרוב הציבור השקיע והרוויח - אבל יש משוגעים שעשו שטויות.יש לי הצעה נוספת:
מכיון שהמכה הכי כואבת בציבור החרדי היא נשירה, וברור שיש לא מעט מקרים שזה מגיע בגלל בעיה בחינוך בבית.
נכון שאצל רוב הבתים זה לא קיים אבל יש מיעוט שכן וכולנו מכירים אותו.
לכן צריך לבקש מגדולי ישראל שיורו לכל משפחה לקחת מנטור חינוכי שינחה אותם, גם אם הם בסדר גמור, ככה אלו הבעייתים גם יקבלו טיפול....
מה הבעיה בזה?
בהתנהלות כלכלית יש הרבה שחושבים שזה מה שצריך לעשות. מה ההבדל בין כלכלה לחינוך..
ההגיון הזה שלפגוע בגמחי"ם בגלל מיעוט או בנדלן בגלל מיעוט.
הוא היגיון של אותם האנשים,
אז בבקשה שיעשו את זה גם בחינוך ובעוד דברים בחיים ושיהיה להם בהצלחה.... -
@צמיחה כתב בהטור הכואב של נחום ברוק על הגמחים:
פשוט כדי לשלם את זה, ולא כדי להתגלגל בין גמ"חים.@אבי-ר. כתב בהטור הכואב של נחום ברוק על הגמחים:
(מכיר כאלה גם מהדור הזה)
רוב הציבור מבין את זה, ויש מקרים שהאברך צריך כסף דחוף שכרגע אין לו ובמשך שנה הוא יוכל לחסוך ולהחזיר את החוב, ואם בשנה הזו הוא מגלגל את הכסף בין 3 גמחים זה גלגל הצלה.
תשאלו כל בנקאי כמה אחוזים בציבור החרדי יש להם פיגורים במשכנתא, וכמה אצל החילונים.
זה גם בגלל העירנות לאיסור גזל, אבל גם בגלל שהגמחים מאפשרים לאברך אוויר לנשימה כשיש הוצאות לא צפויות, החילוני שרוצה מוד לעמוד במשכנתא לא תמיד יכול אם פתאום נפלה עליו הוצאה של 20 אלף שח טיפולי שיניים...
אם רוצים לדאוג למיעוט על חשבון הרוב
כמו למשל מטיפים לציבור שנדלן זה מסוכן למרות שרוב הציבור השקיע והרוויח - אבל יש משוגעים שעשו שטויות.יש לי הצעה נוספת:
מכיון שהמכה הכי כואבת בציבור החרדי היא נשירה, וברור שיש לא מעט מקרים שזה מגיע בגלל בעיה בחינוך בבית.
נכון שאצל רוב הבתים זה לא קיים אבל יש מיעוט שכן וכולנו מכירים אותו.
לכן צריך לבקש מגדולי ישראל שיורו לכל משפחה לקחת מנטור חינוכי שינחה אותם, גם אם הם בסדר גמור, ככה אלו הבעייתים גם יקבלו טיפול....
מה הבעיה בזה?
בהתנהלות כלכלית יש הרבה שחושבים שזה מה שצריך לעשות. מה ההבדל בין כלכלה לחינוך..
ההגיון הזה שלפגוע בגמחי"ם בגלל מיעוט או בנדלן בגלל מיעוט.
הוא היגיון של אותם האנשים,
אז בבקשה שיעשו את זה גם בחינוך ובעוד דברים בחיים ושיהיה להם בהצלחה....@משהמשה
אני לא דובר של היועצים, אבל אני חושב כך:כל דבר צריך ללמוד,
ועדיף ללמוד מהטעויות של אחרים.
כדאי להיות איזהו חכם הלומד מכל אדם, ולא אין חכם כבעל הניסיון.
גם שלו"ב, גם חינוך, גם שוק ההון, גם נדל"ן, וגם כלכלת משפחה.
יש דברים שאנשים מבינים שהם צריכים ללמוד,
ויש דברים שאנשים חושבים שהם יודעים גם בלי ללמוד.נראה לי [השערה שלי, לא בדקתי] שהרבה קוראים, שומעים ולומדים על חינוך,
או בספרים, או בקורסים למיניהם.
אבל על כלכלת משפחה פחות.ולא דיברו על לסגור את הגמ"חים,
אלא לעשות את זה בצורה שמי שהגמ"חים גורמים לו לסחרור כלכלי יותר גדול, שהסחרור יפסיק.אם אותו הורה היה משכיל לקחת ייעוץ בזמן זה באמת היה עוזר, אבל א"א להכריח אותו, כי הוא חושב שהוא יותר מבין.
אבל בגמ"חים, הוא כבר נמצא במצב שמבקש עזרה, יש יותר סיכוי להשפיע עליו. -
לדעתי עיקר הבעיה של הציבור ולאו דווקא הציבור החרדי הוא ההתנהלות הכספית,
אני עדיין לא מצאתי את נוסחת הקסם, למרות שיש לי תעודה מי.נ.ר. ואשלידור על כלכלת המשפחה,
בונה מתרפ"ו שיש כאן אשכון מקביל,
כיום ברוך השם יש מלא דברים לבזבז גסף, מה שלא היה קיים פעם,
פעם בחנויות היו בעיקר מוצרי גלם בשונה מהיום שרוב המוצרים הם מוצרים מוכנים לשימוש,
יש גם בצדי החנות מוצרי גלם,
כנ"ל עם מוצרי חשמל ואלקטרוניקה שהשמים הם הגבול,
כנ"ל גם מוצרי הלבשה שבעבר היו קונים אצל השניידר בלע"ז התופר/ת,
כנ"ל בדירות, פעם לא בנו בנייינים עם שפע של דירות חדשות, ופתרונות מימון איומות ומחרידות,לסיכום היום עיקר הדגש חייב להיות על איך להימנע מלקנות למרות שקורץ מאוד,
וזאת צריך להיות נוסחת הקסם,
אני עדיין מנסה את הרעיון של אימון אישי שזה כלי מאוד יעיל, אבל לא מצאתי עדיין מה בדיוק.מהכרותי עם אנשים אפשר לראות אנשים שבטבעם חוסכים פרוטה לפרוטה, ויש אנשים שיש להם דחף חזק לבזבז, והם מסתנוורים מים ההצעות המפתות ברחוב.
פעם היו מחלקים את זה למוצא גאלציה ופולין אלו החסכנים, והוהנגרים אלו המבזבים. -
@משהמשה
אני לא דובר של היועצים, אבל אני חושב כך:כל דבר צריך ללמוד,
ועדיף ללמוד מהטעויות של אחרים.
כדאי להיות איזהו חכם הלומד מכל אדם, ולא אין חכם כבעל הניסיון.
גם שלו"ב, גם חינוך, גם שוק ההון, גם נדל"ן, וגם כלכלת משפחה.
יש דברים שאנשים מבינים שהם צריכים ללמוד,
ויש דברים שאנשים חושבים שהם יודעים גם בלי ללמוד.נראה לי [השערה שלי, לא בדקתי] שהרבה קוראים, שומעים ולומדים על חינוך,
או בספרים, או בקורסים למיניהם.
אבל על כלכלת משפחה פחות.ולא דיברו על לסגור את הגמ"חים,
אלא לעשות את זה בצורה שמי שהגמ"חים גורמים לו לסחרור כלכלי יותר גדול, שהסחרור יפסיק.אם אותו הורה היה משכיל לקחת ייעוץ בזמן זה באמת היה עוזר, אבל א"א להכריח אותו, כי הוא חושב שהוא יותר מבין.
אבל בגמ"חים, הוא כבר נמצא במצב שמבקש עזרה, יש יותר סיכוי להשפיע עליו.@צמיחה
מסכים לגמרי !!!
מסילה זה ארגון מאוד חשוב ללוות את אלו שנפלו ולעשות קורסים וכנסים ולהכניס מודעות לאנשים שלא יפלו.
אבל לקחת את זה כמה צעדים קדימה ולומר הציבור החרדי נכשל בכלכלה הפנימית שלו, בגלל שיש אנשים שנופלים
זה בעברית לומר הגישה היהודית חרדית לא נכונה בא נאמץ את הכלכלה של העולם
גישה יהודית אומרת תמיד יהיו עניים ויש מצות צדקה ויש מצות והחזקת בו ללמד את מי שנופל איך לקום, וזו מצוה גדולה שזכה בה מן ההפקר ארגון מסילה שעשה מהפכה בעניין.
אבל מכאן ועד לומר בואו ונטיל הגבלות על לקיחת הלוואות בגמחים
זו בדיוק הגישה שאומרת בגלל שכמה עשו שטויות בנדלן בואו ונפחיד את כולם שנדלן זה מסוכן
וצריך להשקיע רק ואך ורק בS&P וזה יספיק לחתן, ואסור בשום אופן להפקיד בגמח המרכזי.אחר כך מתברר שסנופי לא מספיק לחתן .
נכון ארגון בנקל הוא דבר חשוב מאוד מאוד מאוד
ופתיחת אפיק השקעה מוצלחת לאברכים בלי להוציא את הראש מהגמרא !!!אבל הקמפיין שרק בצורה של התנהלות כלכלית המקובלת בעולם הגויי נצליח,
ולגנוז את הכלכלה החרדית שהגיעה להישגים אדירים באמצעות גמחים והשקעות של הראש היהודי בנדלן.
זו טעות קשה.צריך לשלב גם כלכלה בינלאומית וגם את הראש היהודי.
ואדרבה מכאן פניה ל @ארגון-בנקל תפתחו אפיקי השקעות מפוקחים בנדלן.
עכשיו כשהשוק תקוע ברובו יש זמן למצוא מתווכים ואנשי נדלן שיסכימו לעמוד תחת פיקוח רבני ולתת לאברכים באמת אפשרות לחתן ילדים. -
אמר לי פעם מישהו שהתייעץ עם אחד מרבני הקופה בשכונתו האם יש מצוה לתרום 'מעשרות' למשפחה שלא מתנהלת בצורה נכונה, ובמילים פשוטות יותר, זה שהם חיים על הסביבה משאיר להם את המוצא לחיות איך שהם חייים.
הרב אמר לו שכמדיניות של קופה הם לא יכולים לאפשר דבר כזה אך בודאי שיש בזה מצות צדקה, מה גם שחוסר התרומה של אדם אחד על פי רוב לא תשנה את התנהגותו כך שלגבי אין שום נושא ויש עליו מצות צדקה.
בנוגע לגמחי"ם לא רואה שום בעיה לתת הלוואות רק בתנאי שיש הסבר הגיוני לאדם מהיכן הוא מחזיר את זה, אלא שאם ההחזר יגיע מגמ"ח אחר זה לא נקרא מקור הכנסה מספק. -
נטען כאן נגד דברים שלא נאמרו.
אף אחד לא טען שהציבור החרדי נכשל בכלכלה הפנימית שלו.
ואף אחד לא טען שצריך לסגור את הגמחי"ם,
בסך הכל נכתב שראוי שגמחי"ם יבדקו מה מטרת הלווה לפני שמלווים לו.
ולא יאפשרו מצב שאנשים לווים על מנת להחזיר מהלוואות אחרות. -
נחום פרסם אצלינו בטיפים לכלכלה נכונה ובעוד במות, מאמר שעורר הדים רבים מאד על כל נושא הגמחי"ם, הנושא הפך לויכוח לוהט בהרבה מקומות וגם אני קיבלתי עליו עשרות תגובות
אני חושב שזה ממש נושא מתאים לכאן ומעלה לכאן את הטורבס"ד
על חטא שחטאנו לפניך בנתינת הלוואות"הקלות שבלקיחת הלוואות מגמחי"ם ותרבות הגלגולים מחייבת את בעלי הגמחי"ם לעשות חושבים ולעצור את הגלגל"
הנושא שאני רוצה לכתוב עליו היום יושב לי על השולחן זמן רב. כבר הרבה זמן אני רוצה לכתוב על זה, ומפאת הרגישות דחיתי ודחיתי. אבל בהשראת ימי חשבון הנפש ופגישה שערכתי ממש לפני ר"ה הגעתי למסקנה שאין מקרה וזה גרם לי לכתוב על כך.מספר ימים לפני ר"ה, ישבתי עם אברך יקר ות"ח מאחת השכונות בירושלים שכבר משיא את ילדיו והוא סיפר לי שעד לפני מספר שנים הוא חי בתסבוכת כלכלית, בכל חודש היו חסרים להם כספים, הם לא ניהלו תקציב מסודר, והפתרון שלו לזה היה "לגלגל גמחי"ם".
"הייתי 'המומחה' בכולל לגמחי"ם" - הוא אמר. "אנשים באו ושאלו אותי ממי ניתן לקחת הלוואה, איך אפשר לגלגל וכיצד ניתן לקצר את התור להלוואה בגמ"ח מסוים". כמובן שהוא היה מומחהלמציאת גמחי"ם, אבל מומחה לפלסטרים אינו תחליף לרופא אמיתי, וכמובן שהמצב הסתבך והידרדר והביא אותם לשוקת שבורה. עד שיהודי יקר אחר נחלץ לעזרתו, עזר לו בסידור ההלוואות בתנאי שהוא עובר תהליך כלכלי, הוא עזר לו לנהל נכון את החשבון, לנהל תקציב ולעלות על דרך המלך. לדבריו, בשנים האחרונות הוא מאוזן ולא נכנס למינוס. כעת הוא יודע שעקב ההתחייבויות לחתונות ילדים מה שהספיק להם עד עכשיו לא יוכל להספיק קדימה, הוא לא רוצה לחזור מצב של הגלגולים ולכן בחן את האפשרויות העומדות לפניו. כשהמספרים ותמונת ההכנסות וההוצאות החודשית הייתה ברורה, קל לו בהרבה לגייס כוחות נפש ולהגדיל הכנסות. אצל אברכים יש תמיד סייעתא דשמיא ותוך כדי הוא מספר לי שהוא מלמד תלמידים באופן פרטי, בדקנו במקום בסימולטור של רשות המיסים וראינו שאם הוא יפתח עוסק פטור כמחויב בחוק הוא יהיה זכאי למענק עבודה של 10,800 ₪ בשנה. כבר הגדלת הכנסות מסוימת של קרוב ל-1,000 שקלים בחודש בלי מאמץ. ונקודה למחשבה לכל מי שעובד בשחור" וחושב שהוא מרוויח, ולא יודע שיתכן שהוא מפסיד הרבה מאד כספים ודברים נוספים.
אבל אני רוצה בסיפור פה להתמקד דווקא בעבר. "המומחה לגמחי"ם" שהוא היה כפי שהוא תיאר, גרם לו לא לחפש פתרונות, לא לעשות אף פעולה נכונה ובסופו של דבר לחיות מתוך גלגולים ולחץ תמידי.
וכאן יורשה לי בהשראת ימי חשבון הנפש האלו לבחון את כל נושא הגמחי"ם מחדש. מטרת הגמחי"ם הינה לתת הלוואות לאדם שנתקע והיא "מצווה שאין למעלה הימנה,, לעזור ליהודי ליטול הלוואה בלי ריבית, זה דבר נהדר. אבל - נוצר מצב שישנו ציבור לא מבוטל שרואה בגמחי"ם מקור הכנסה, וכשהוא חושב מה יהיה בחודש הבא - המחשבה שעוברת בראש "מקסימום ניקח עוד גמ"ח". מלבד שזה איסור מפורש בשו"ע (סי' צ"ז) שכתב הלשאסור ללווה ללוות אם בשעת ההלוואה אינו יודע כיצד יחזיר, זו צורת ודרך חיים לא הגיונית שמובילה לפי פחת. דיברתי על זה לאחרונה עם מישהו שסיפר לי שכבר לפני למעלה מ-20 שנה התריע על זה אחד מגדולי ראשי הישיבות באומרו, "הפתרון של הגמחי"ם זו בעצם המחלה הכלכלית של הדור".
אם יורשה לי ובהנחה שקוראים את הטור הזה גם מנהלי גמחי"ם וכאלו שמלווים כספים לציבור. אולי הגיע הזמן לבחון מחדש את הקריטריונים של נתינת הלוואות בגמחי"ם, כך שהגמ"ח ישמש באמת למטרות דחופות כהיקלעות של מצבים רפואיים, או חוסר התארגנות מקומי וכיוצ"ב. אבל – במקרים שהגמ"ח בעצם משמש את אותה משפחה כפלסטר והוא חלק מהפתרון של "הכנסות משק הבית" -היה מן הראוי לא לתת הלוואה אלא רק לאחר תכנית כלכלית סדורה שתהיה מקובלת על מנהלי הגמ"ח. זה דבר שניתן לעשות אותו גם ברמה הפרקטית ולהקים כמין מאגר נתוני אשראי פנימי של הגמחי"ם בו מנהל גמ"ח אחד יוכל לדעת על הלוואות נוספות שנטל אותו לווה. אותה סיבה שגרמה לבנק המרכזי ומערכת הבנקאות בישראל להקים את מאגר נתוני אשראי לפני מספר שנים, כדי למנוע מינוף יתר של לווים, אמורה לשמש כפרמטר לקבלת החלטות באישורי הלוואות של הגמחי"ם.
"ההכרח הינו אבי ההמצאה" וכאשר לא תהיה למשפחה אפשרות "לתכנן" תקציב ואת החודש הבא על בסיס גלגולים והלוואות בלתי פוסקים, יקרה המובן מאליו – המציאות תכריע ואותה משפחה תתנהל בצורה הגיונית וכלכלית ותודה לכם בסופו של דבר.
שתהיה לכולנו גמר חתימה טובה, פרנסה טובה, קבלת החלטות כלכליות נכונות, ודרך חיים כלכלית נבונה.
לתגובות והערות ניתן לפנות לנחום ברוק מנהל מקצועי במסילה במייל: nb@mesila.org
@הקול-השפוי כתב בהטור הכואב של נחום ברוק על הגמחים:
@ניסן-עציוני כתב בהטור הכואב של נחום ברוק על הגמחים:
אותה סיבה שגרמה לבנק המרכזי ומערכת הבנקאות בישראל להקים את מאגר נתוני אשראי לפני מספר שנים, כדי למנוע מינוף יתר של לווים, אמורה לשמש כפרמטר לקבלת החלטות באישורי הלוואות של הגמחי"ם.
לומר שאנחנו צריכים ללמוד מבנק ישראל איך לנהל את הגמחים, זה סוג של אמירה שהכלכלה הפנימית שלנו נכשלה ואנחנו צריכים ללמוד מהם איך להתנהל
ולא יאפשרו מצב שאנשים לווים על מנת להחזיר מהלוואות אחרות.זה נקרא לשנות את הקריטריונים לגמחים בצורה שצריך להצהיר למה לקחת.
וזה בעצם מעקר את המעלות של הגמחים.כתב בהטור הכואב של נחום ברוק על הגמחים:
אי אפשר להתנות תנאים בקבלת הלוואות ,או לתחקר את הלווים,
כי המעלה הגדולה של הגמחים שאתה לא צריך לתת דוח לאף אחד.
אם אשת אברך הגיעה למצב נפשי שהיא צריכה מלון לשבוע, או טיול לחו"ל.
למי בדיוק צריך למסור דו"ח למה זה כל כך דחוף כשלא גומרים את החודש???הבעיה המרכזית שהערתי עליה, זה שהגישה החילונית אומרת בא נמנע מצב של עוני של יחידים ונסדר את כולם - השורש של זה הוא סוציאליסטי..
הגישה היהודית אומרת צריך לתת לאנשים נורמלים את הכלים להצליח .
ולעזור למי שנכשל עם ארגוני צדקה או מסילה וכדומה.
האמירה שניתן לייצר חברה מצויינת שבה לא יפלו אנשים לגלגולים ונמנע את העוני והגלגול - היא גישה אחרת ממה שהיה מקובל בציבור החרדי עד היום.
ועל כך הלנתי.
מותר לא להסכים !!!! -
אותה סיבה שגרמה לבנק המרכזי ומערכת הבנקאות בישראל להקים את מאגר נתוני אשראי לפני מספר שנים, כדי למנוע מינוף יתר של לווים, אמורה לשמש כפרמטר לקבלת החלטות באישורי הלוואות של הגמחי"ם.
לומר שאנחנו צריכים ללמוד מבנק ישראל איך לנהל את הגמחים, זה סוג של אמירה שהכלכלה הפנימית שלנו נכשלה ואנחנו צריכים ללמוד מהם איך להתנהל
ולא יאפשרו מצב שאנשים לווים על מנת להחזיר מהלוואות אחרות.זה נקרא לשנות את הקריטריונים לגמחים בצורה שצריך להצהיר למה לקחת.
למי בדיוק צריך למסור דו"ח למה זה כל כך דחוף כשלא גומרים את החודש???הבעיה המרכזית שהערתי עליה, זה שהגישה החילונית אומרת בא נמנע מצב של עוני של יחידים ונסדר את כולם - השורש של זה הוא סוציאליסטי..
האמירה שניתן לייצר חברה מצויינת שבה לא יפלו אנשים לגלגולים ונמנע את העוני והגלגול - היא גישה אחרת ממה שהיה מקובל בציבור החרדי עד היום.
ועל כך הלנתי.
מותר לא להסכים !!!!@משהמשה אני חושב שמותר ואף ראוי ללמוד מבנק ישראל איך לנהל את הגמחי"ם,
אם תרצה אפשר לקרוא לזה "חכמה בגויים תאמין".
זה לא אומר שנכשלנו, זה אומר שיש לנו לאיפה להתקדם.מהות המושג גמ"ח זה הלוואה לשם חסד ולא בריבית.
כל השאר זה בונוס מהצד, ואם השאר מזיק אז בהחלט יש מקום לשקול לשנות.
כמדומני שגם היום במקרים מסויימים גמ"ח ישאל מה מטרת הלוואה כדי להחליט האם לתת.אם תרצה:
ביקשתי מ- GPT,
תגדיר לי במשפט אחד מה זה גמ"ח כספים.
וזה תשובתו:
גמ"ח כספים הוא ארגון קהילתי שמלווה כסף ללא ריבית כדי לעזור לאנשים במצוקה כלכלית זמנית. -
ועל כך הלנתי.
מותר לא להסכים !!!!@משהמשה כתב בהטור הכואב של נחום ברוק על הגמחים:
הבעיה המרכזית שהערתי עליה, זה שהגישה החילונית אומרת בא נמנע מצב של עוני של יחידים ונסדר את כולם - השורש של זה הוא סוציאליסטי..
ועל כך הלנתי.
מותר לא להסכים !!!!אשמח אם תכתוב יותר ברור,
לא כל כך הבנתי. -
@משהמשה אני חושב שמותר ואף ראוי ללמוד מבנק ישראל איך לנהל את הגמחי"ם,
זה לא אומר שנכשלנו, זה אומר שיש לנו לאיפה להתקדם.מהות המושג גמ"ח זה הלוואה לשם חסד ולא בריבית.
כל השאר זה בונוס מהצד, ואם השאר מזיק אז בהחלט יש מקום לשקול לשנות.
כמדומני שגם היום במקרים מסויימים גמ"ח ישאל מה מטרת הלוואה כדי להחליט האם לתת.אם תרצה:
ביקשתי מ- GPT,
תגדיר לי במשפט אחד מה זה גמ"ח כספים.
וזה תשובתו:
גמ"ח כספים הוא ארגון קהילתי שמלווה כסף ללא ריבית כדי לעזור לאנשים במצוקה כלכלית זמנית.@הקול-השפוי כתב בהטור הכואב של נחום ברוק על הגמחים:
אני חושב שמותר ואף ראוי ללמוד מבנק ישראל איך לנהל את הגמחי"ם,
זה לא אומר שנכשלנו, זה אומר שיש לנו לאיפה להתקדם.אני מאוד בעד ללמוד דברים מחכמה בגויים תאמין.
אבל כתוספת על מה שיש לנו מעצמינו, כמו ללמוד שאפשר להשקיע גם ב S&P ואפשר ללמוד איך להתנהל כלכלית כמו שעושים מסילה.
אבל לא לשנות התנהלות מצליחה שנותנת אפשרות לאברכים רבים להשקיע ואם הם יתקעו יש להם גמ"ח.
בגלל שיש אנשים שנכשלו בזה לא לוקחים את האפשרות מרוב הציבור שמתנהל חכם.
רק עם השקעות + גמחים מהצד אפשר לחתן ילדים ולא רק עם דרכים שלמדנו מאחרים שלא מצליחים לתת לילד שלהם אגורה. -
זה לא אומר שנכשלנו, זה אומר שיש לנו לאיפה להתקדם.אני מאוד בעד ללמוד דברים מחכמה בגויים תאמין.
אבל כתוספת על מה שיש לנו מעצמינו, כמו ללמוד שאפשר להשקיע גם ב S&P ואפשר ללמוד איך להתנהל כלכלית כמו שעושים מסילה.
אבל לא לשנות התנהלות מצליחה שנותנת אפשרות לאברכים רבים להשקיע ואם הם יתקעו יש להם גמ"ח.
רק עם השקעות + גמחים מהצד אפשר לחתן ילדים ולא רק עם דרכים שלמדנו מאחרים שלא מצליחים לתת לילד שלהם אגורה.@משהמשה כתב בהטור הכואב של נחום ברוק על הגמחים:
רק עם השקעות + גמחים מהצד אפשר לחתן ילדים ולא רק עם דרכים שלמדנו מאחרים שלא מצליחים לתת לילד שלהם אגורה.נכתב למעלה שצריך לתת גמחי"ם למי שזה יעזור לו, ולא למי שזה יזיק לו.
ולכן הוצע שמנהלי גמחי"ם ידעו איזה עוד הלוואות לקח הלווה, דבר שיתן למנהל את הכלים להחליט אם לתת הלוואה או לא.
זה לא דבר שיזיק לשום דבר. -
הגמ"חים הוא דבר נהדר.
מי כעמך ישראל עוזרים זה לזה, מלווים ללא ריבית למי שזקוק לכך. אבל כפי שנחום כתב, הגמ"חים נועדו לשמש כפלסטר חד-פעמי, או חלילה למקרי חירום בלבד.הגענו למצב שבו יש אנשים שמגלגלים גמ"חים בלי פתרון אמיתי. שעה ביום הם מסתובבים בחיפוש אחר גמ"חים וערבים, במקום שבשעה הזו היו יכולים להוסיף שעת עבודה.
השאלה הנשאלת:
אם לא היו גמ"חים, או כפי שנחום הציע – היו ניתנים רק לפי קריטריונים מחמירים, האם היה טוב יותר?תשובה: כן, בהחלט. במקום להסתמך על גמ"חים, אנשים היו נאלצים להתמודד עם המציאות עוד לפני לקיחת ההלוואה הראשונה, לפני שייכנסו לבור שאין לו תחתית. הלחץ החברתי היה מתאזן עם המציאות הכלכלית. היו מתחתנים ברמה מעט יותר צנועה, מוסיפים שעות עבודה, וכדומה.
מספרים שבאמריקה אין גמ"חים כמו בישראל. מי שזקוק שם לכסף מתפלל לה' שישלח לו כסף. ואילו כאן בישראל, שמעתי אדם שמתפלל לה' שיעזור לו למצוא גמ"ח טוב…
הבעיה מתחילה עם לקיחת הגמ"ח הראשון. אדם שחי מהכסף שיש לו יש לו מגבלה: הכסף ייגמר.
אבל מי שחי מהלוואות אין לו מגבלה, כי תמיד אפשר לקחת עוד הלוואה.כתב בהטור הכואב של נחום ברוק על הגמחים:
הגמ"חים הוא דבר נהדר.
מי כעמך ישראל עוזרים זה לזה, מלווים ללא ריבית למי שזקוק לכךברור לכולנו שאי אפשר שגמ"ח יצטרך לבקש מאנשים דוחות שנתיים, תלושים אחרונים ודוח מצב בריאותי.
-אבל גם ברור שאי אפשר לקרוא לזה התנהלות מצליחה,
-ואי אפשר לומר שהסיפור של הגלגולים ברובו שייך לדור הקודם.
-ואי אפשר לומר שרק עם השקעות + גמ"חים מהצד אפשר לחתן ילדים.
(כי אם בכלל לא היו גמ"חים, תשאל את המבינים, הלחץ החברתי היה נשאר בלחתן בבית כנסת יותר מפואר, ואנשים היו נשארים במסגרת.)ההצעה שלי, שהיא בגדר דמיון:
לאחד את כל הגמ"חים הקטנים לגמ"ח ארצי אחד שנותן הלוואות רק על ידי פריסת תשלומים.
והעיקר שיהיה לכולנו חג שמח -
כתב בהטור הכואב של נחום ברוק על הגמחים:
הגמ"חים הוא דבר נהדר.
מי כעמך ישראל עוזרים זה לזה, מלווים ללא ריבית למי שזקוק לכךברור לכולנו שאי אפשר שגמ"ח יצטרך לבקש מאנשים דוחות שנתיים, תלושים אחרונים ודוח מצב בריאותי.
(כי אם בכלל לא היו גמ"חים, תשאל את המבינים, הלחץ החברתי היה נשאר בלחתן בבית כנסת יותר מפואר, ואנשים היו נשארים במסגרת.)ההצעה שלי, שהיא בגדר דמיון:
והעיקר שיהיה לכולנו חג שמח@איציק-התותח כתב בהטור הכואב של נחום ברוק על הגמחים:
ההצעה שלי, שהיא בגדר דמיון:
לאחד את כל הגמ"חים הקטנים לגמ"ח ארצי אחד שנותן הלוואות רק על ידי פריסת תשלומים.הצעה יפה.
אני זוכר שהיה מי שהציע אותה לפני 20 שנה
מי שהקים את הגמ"ח המרכזי שהיום כל כך מדברים עליו.... שזה לא .... -
כתב בהטור הכואב של נחום ברוק על הגמחים:
הגמ"חים הוא דבר נהדר.
והעיקר שיהיה לכולנו חג שמח@איציק-התותח כתב בהטור הכואב של נחום ברוק על הגמחים:
(כי אם בכלל לא היו גמ"חים, תשאל את המבינים, הלחץ החברתי היה נשאר בלחתן בבית כנסת יותר מפואר, ואנשים היו נשארים במסגרת.)זה נכון אולי רק בציבור החסידי (כתבת פעם שאתה מגיע מהמגזר החסידי)
אם לא הייתה לי אפשרות לתת דירה לחתן שלי שילמד, הייתי צריך להחזיק אותו אצלי בבית על שולחני כמו שהיה מקובל באירופה לפני השואה... שהיו נותנים קעסט לחתן שישב וילמד תחת השווער.
כמובן בלשון "גוזמא".....
ב"ה שיש אפשרות לתת דירה או בסיס לדירה במרכז או בפריפריה משהו שנותן אפשרות לשבת ללמוד בהתחלה בלי עול.
ובלי השקעות וגמ"ח שמאפשר לך לשלם את המשכנתא בחודש שנשארת בלי שוכרים והקודמים עשו נזקים שהיית צריך להוציא מהכיס וכו'. בחיים לא היית יכול לתת.
ואם הגמח היה בודק בציציות שלך הוא היה אומר בעייתך שקנית דירה לילד שלך אני לא נותן למי שמהמר בנדלן...