השקעות אברכים: בין "אידישע קאפ" לכללי אוניברסיטה
-
בביאור פלוגתת הדיינים
בגדר הלכה ואין מורין כן
ב 2 הפוסטים האחרונים של @רייזל-ה והתגובה של @יושב-בגנים הציגו 2 גישות מאוד מרכזיות בגישה להשקעות.
הגישה הראשונה:
במשך שנים רבות היה מקובל שמשקיע חרדי "סויחר" היה מנצל את החוקים הפשוטים של הגויים והמדינה עם האידישע קאפ [הראש היהודי] להרוויח רווחים גדולים, היה סוג של זלזול בהשקעות בגויישע קאפ היהודי החכם תמיד ידע להרוויח יותר.
זה לא התאים לכל הציבור אלא לאנשים חכמים ואחרים סמכו על הסויחר של העיירה ועשו איתו שותפות וכדומה, ותמיד היו מעט חכמים שחשבו שהם יודעים ונפלו.
ב 15 שנים האחרונות חל שינוי בעניין, כאשר בגלל עליית המחירים בנדלן כמעט כל אברך הפך למשקיע, בהתחלה זה היה בשביל לחתן באמת, ובהמשך אחרי שראו את הרווחים הגדולים בנדלן זה הפך לנהירה, שנוצלה ע"י בעלי אינטרסים להטעות אברכים תמימים.
הגישה השניה:
ומכאן נולדה הגישה השניה, שאומרת השקעות עושים לפי הכללים שלומדים באוניברסיטה. בדיוק כמו הגוי בבורסה בניו יורק, ככה גם אתה תשקיע, אמנם לא תרוויח יותר מהאידישע קאפ, אבל לפחות לא יפלו רבים. נכון זה גויישע קאפ אבל ההכרח לא יגונה.כפי שהוצג כאן כמה פעמים היו רבנים חשובים שהמליצו על ההשקעה במכרות והיו טענות שמרן הגרח"ק בירך את המיזם.
והמשקיעים שהלכו להשקעה הזו לא כולם היו תמימים כמו שמנסים להציג אותם, הם סמכו על האידישע קאפ המיוחד מאוד של הרב המשקיע, כפי שנכתב כאן וכפי שעולה ממתב בית הדין. וזו ככל הנראה הסיבה שהובילה רבנים לתמוך במיזם.
נכון שזה בניגוד לכללים האוניברסטאיים שלימדו אותכם בשנים האחרונות - מה נקרא סיכון ומהי השקעה בטוחה וכו' וכו'.
כי הכללים האלו שייכים לגויים יש יהודים חכמים שיודעים לעשות רווחים גדולים בניגוד לכל הכללים כך היה מקובל בכל הדורות, ולכן רבנים חשובים המליצו על המכרה למרות שכל אברך דרדק בטוח שזו הפקרות.
מחלוקת הדיינים:
כתבו כאן שיש מחלוקת בין הדיינים, אני לא יודע אם זה נכון, אבל לצורך ההסבר נניח שזו המציאות.
הרב ברוורמן מצדד בהחלטיות בגישה של השקעה לפי כללים.
[אבל לכאו' גם הוא כנראה מתיר בגדר הלכה ואין מורין כן, עובדה שלא מחקו את האשכול שלי, ויש לדחות ואכמ"ל].
הרב סילמן גם מצדד בגישה הזו אם כי בפחות החלטיות ובאופן אישי כשמישהו מגיע עם הצעה טובה של אידישע קאפ והוא יודע על מה הוא מדבר, ככל הידוע לי הרב סילמן מאשר, אבל באופן ציבורי לא.
הרב הייזלר בודק את העיסקה לגופה. והיה כאן מי שכתב שהשורות על הזהירות בתוך הדברים שלו נוספו בהוראת הרב סילמן - לצורך העניין נניח שזה נכון.
הרבנים שתמכו במיזם מהתחלה אוחזים ככל הנראה שאסור לפרסם לרבים. אבל בגדר הלכה ואין מורין כן מותר למי שפונה באופן אישי למשקיע.אני מקווה שזה עונה על הבקשה של
@אבי-ר. כתב במישהו יכול לתת פרטים על סערת מכרות הזהב באתיופיה?:
@משהמשה
אשמח שכבודו יראה לי איך הוא קורה את המכתב.@משהמשה כתב במישהו יכול לתת פרטים על סערת מכרות הזהב באתיופיה?:
נכון שזה בניגוד לכללים האוניברסטאיים שלימדו אותכם בשנים האחרונות - מה נקרא סיכון ומהי השקעה בטוחה וכו' וכו'.
כי הכללים האלו שייכים לגויים יש יהודים חכמים שיודעים לעשות רווחים גדולים בניגוד לכל הכללים כך היה מקובל בכל הדורותאתה טועה ומטעה אין אפילו רב אחד שאומר שנכון לאברכים להשקיע במיזם בסיכון גבוה כך אומר הרב ברוורמן בכל הזדמנות, כך אמר הרב סילמן, וכך נכתב במכתב של פסק הדין על ידי כל הדיינים.
אז במה אתה נתלה שזה כללים של הגויים.
לידיעתי כל רבותינו ודייננו הם רבנים יהודים גדולים מגדולי ישראל
אשמח שתביא ציטוט מאיזה רב שתמצא לנכון שאומר להשקיע בסיכון גבוה כי כך זה היהודים..
מאיפה הגעת לזה...@משהמשה כתב במישהו יכול לתת פרטים על סערת מכרות הזהב באתיופיה?:
הרבנים שתמכו במיזם מהתחלה אוחזים ככל הנראה שאסור לפרסם לרבים. אבל בגדר הלכה ואין מורין כן מותר למי שפונה באופן אישי למשקיע.
כבר נכתב לעיל שאין רב שאומר היום להשקיע
ואם בכל זאת תמצא, הרב איצ'ה דזאלובסקי הבטיח לעיל 20,000 ש"ח תרומה לצדקה לפי ראות עיני מי שימצא כזה רב
אם תמצא תעדכן להיכן להביא את התרומה -
בביאור פלוגתת הדיינים
בגדר הלכה ואין מורין כן
ב 2 הפוסטים האחרונים של @רייזל-ה והתגובה של @יושב-בגנים הציגו 2 גישות מאוד מרכזיות בגישה להשקעות.
הגישה הראשונה:
במשך שנים רבות היה מקובל שמשקיע חרדי "סויחר" היה מנצל את החוקים הפשוטים של הגויים והמדינה עם האידישע קאפ [הראש היהודי] להרוויח רווחים גדולים, היה סוג של זלזול בהשקעות בגויישע קאפ היהודי החכם תמיד ידע להרוויח יותר.
זה לא התאים לכל הציבור אלא לאנשים חכמים ואחרים סמכו על הסויחר של העיירה ועשו איתו שותפות וכדומה, ותמיד היו מעט חכמים שחשבו שהם יודעים ונפלו.
ב 15 שנים האחרונות חל שינוי בעניין, כאשר בגלל עליית המחירים בנדלן כמעט כל אברך הפך למשקיע, בהתחלה זה היה בשביל לחתן באמת, ובהמשך אחרי שראו את הרווחים הגדולים בנדלן זה הפך לנהירה, שנוצלה ע"י בעלי אינטרסים להטעות אברכים תמימים.
הגישה השניה:
ומכאן נולדה הגישה השניה, שאומרת השקעות עושים לפי הכללים שלומדים באוניברסיטה. בדיוק כמו הגוי בבורסה בניו יורק, ככה גם אתה תשקיע, אמנם לא תרוויח יותר מהאידישע קאפ, אבל לפחות לא יפלו רבים. נכון זה גויישע קאפ אבל ההכרח לא יגונה.כפי שהוצג כאן כמה פעמים היו רבנים חשובים שהמליצו על ההשקעה במכרות והיו טענות שמרן הגרח"ק בירך את המיזם.
והמשקיעים שהלכו להשקעה הזו לא כולם היו תמימים כמו שמנסים להציג אותם, הם סמכו על האידישע קאפ המיוחד מאוד של הרב המשקיע, כפי שנכתב כאן וכפי שעולה ממתב בית הדין. וזו ככל הנראה הסיבה שהובילה רבנים לתמוך במיזם.
כי הכללים האלו שייכים לגויים יש יהודים חכמים שיודעים לעשות רווחים גדולים בניגוד לכל הכללים כך היה מקובל בכל הדורות, ולכן רבנים חשובים המליצו על המכרה למרות שכל אברך דרדק בטוח שזו הפקרות.
מחלוקת הדיינים:
כתבו כאן שיש מחלוקת בין הדיינים, אני לא יודע אם זה נכון, אבל לצורך ההסבר נניח שזו המציאות.
[אבל לכאו' גם הוא כנראה מתיר בגדר הלכה ואין מורין כן, עובדה שלא מחקו את האשכול שלי, ויש לדחות ואכמ"ל].
הרב סילמן גם מצדד בגישה הזו אם כי בפחות החלטיות ובאופן אישי כשמישהו מגיע עם הצעה טובה של אידישע קאפ והוא יודע על מה הוא מדבר, ככל הידוע לי הרב סילמן מאשר, אבל באופן ציבורי לא.
הרב הייזלר בודק את העיסקה לגופה. והיה כאן מי שכתב שהשורות על הזהירות בתוך הדברים שלו נוספו בהוראת הרב סילמן - לצורך העניין נניח שזה נכון.
הרבנים שתמכו במיזם מהתחלה אוחזים ככל הנראה שאסור לפרסם לרבים. אבל בגדר הלכה ואין מורין כן מותר למי שפונה באופן אישי למשקיע.אני מקווה שזה עונה על הבקשה של
@משהמשה
אשמח שכבודו יראה לי איך הוא קורה את המכתב. -
@יושב-בגנים
גאונות יהודית .גם לפנטז שטויןת ובדרך.... וגם לחשוב אח"כ איזה ראש יהודי מוצלח -
@משהמשה כתב במישהו יכול לתת פרטים על סערת מכרות הזהב באתיופיה?:
כי הכללים האלו שייכים לגויים יש יהודים חכמים שיודעים לעשות רווחים גדולים בניגוד לכל הכללים כך היה מקובל בכל הדורותאתה טועה ומטעה אין אפילו רב אחד שאומר שנכון לאברכים להשקיע במיזם בסיכון גבוה כך אומר הרב ברוורמן בכל הזדמנות, כך אמר הרב סילמן, וכך נכתב במכתב של פסק הדין על ידי כל הדיינים.
אז במה אתה נתלה שזה כללים של הגויים.
לידיעתי כל רבותינו ודייננו הם רבנים יהודים גדולים מגדולי ישראל
אשמח שתביא ציטוט מאיזה רב שתמצא לנכון שאומר להשקיע בסיכון גבוה כי כך זה היהודים..
מאיפה הגעת לזה...@משהמשה כתב במישהו יכול לתת פרטים על סערת מכרות הזהב באתיופיה?:
הרבנים שתמכו במיזם מהתחלה אוחזים ככל הנראה שאסור לפרסם לרבים. אבל בגדר הלכה ואין מורין כן מותר למי שפונה באופן אישי למשקיע.
כבר נכתב לעיל שאין רב שאומר היום להשקיע
ואם בכל זאת תמצא, הרב איצ'ה דזאלובסקי הבטיח לעיל 20,000 ש"ח תרומה לצדקה לפי ראות עיני מי שימצא כזה רב
אם תמצא תעדכן להיכן להביא את התרומה@רק-יגיעה-בתורה
אני בלנ יענה לך בהמשך
רק שאלה קטנה כל המינופים וההלוואות הנידונות כאן בפורום
זה לא ניסיון להשאר לפחות קצת על הגלגל של האידישע קאפ שהיה מקובל בכל הדורות הקודמים אצל סוחרים יהודים - אני מקווה שאתה לא משכתב את ההיסטוריה... -
@רק-יגיעה-בתורה
אני בלנ יענה לך בהמשך
זה לא ניסיון להשאר לפחות קצת על הגלגל של האידישע קאפ שהיה מקובל בכל הדורות הקודמים אצל סוחרים יהודים - אני מקווה שאתה לא משכתב את ההיסטוריה...@משהמשה כתב במישהו יכול לתת פרטים על סערת מכרות הזהב באתיופיה?:
@רק-יגיעה-בתורה
אני בלנ יענה לך בהמשך
זה לא ניסיון להשאר לפחות קצת על הגלגל של האידישע קאפ שהיה מקובל בכל הדורות הקודמים אצל סוחרים יהודים - אני מקווה שאתה לא משכתב את ההיסטוריה...מאיפה המצאת את הערך הזה של האידשע קאפ, מבחינתי זה לא יותר מספר מוצלח שמכר הרבה עותקים.
ממתי יש ערך כזה של השקעות יהודיות?
זה נכון שהיהודים חכמים יותר, אבל בחכמת היהודים כתוב איזהו חכם הלומד מכל אדם,
אנחנו בהחלט לומדים מהגויים איך להשקיע.הערך של היהודים הוא בלעשות השקעות חכמות אולי גם מחוץ לקופסא אבל ממש לא השקעות חסרות אחריות.
וודאי שלא השקעות לא הגיוניות רק מכוח אמונה באידשע קאפ עלום. -
@רק-יגיעה-בתורה
אני בלנ יענה לך בהמשך
זה לא ניסיון להשאר לפחות קצת על הגלגל של האידישע קאפ שהיה מקובל בכל הדורות הקודמים אצל סוחרים יהודים - אני מקווה שאתה לא משכתב את ההיסטוריה...@משהמשה
כל מינוף והלוואה צריך להיות עם כללי ביטחון ברורים
וכפי שכתב הרב הייזלר על השקעות בסיכון גבוה
וכפי שכתבו הרב סילמן והרב רוזנברג על השקעות בסיכון גבוה
-
נראה לי שנעשה כאן ערבוב בין שתי עובדות הסטוריות נכונות אך לא בהכרח קשורות:
העובדה הראשונה - היהודים עשירים יותר.
העובדה השניה - היהודים מקמבנים יותר.חלקם של היהודים בעשירי העולם גבוה בהרבה מחלקם היחסי באוכלוסיה, בדיוק כמו שהייצוג היהודי גבוה גם במקבלי פרס נובל לפיזיקה, כימיה וספרות.
וזה כי הם חכמים יותר, שאפתנים יותר, בעלי משמעת עצמית ורמה אישית גבוהה יותר.בלי קשר, לאורך כל הדורות היהודים השתמשו בדרכים יצירתיות ומחוכמות להתפרנס - בגלל אילוצים. במשך מאות שנים נאסר על יהודים לעסוק בחקלאות, במסחר, ברפואה, במדע, וכדי לשרוד הם נאלצו לקמבן ולהפעיל את היצירתיות שלהם במלוא עוזה.
חלקם אכן התעשרו, אבל רובם המוחלט, עם כל האידישע קאפ והקומבינות ההזויות שאברכי דורנו יכלו להתפאר בהן - נשארו בעוני מחפיר וחרפת רעב.לכן להסתכל על דרכי הפרנסה של יהודי אירופה ב500 השנים האחרונות כהצדקה להליכה נגד ההגיון והאחריות בהשקעות של דורנו זה ערבוב יפה של עובדות נכונות, אבל הלוגיקה שגויה.
-
-
הרב @משהמשה
תבין אין בריה כזאת לסמוך על האידישע קאפ@משהמשה כתב במישהו יכול לתת פרטים על סערת מכרות הזהב באתיופיה?:
הם סמכו על האידישע קאפ המיוחד מאוד של
אין אף אחד שהרויח פעם מלסמוך על אידישע קאפ מיוחד וכו' ומי שתמך האופציה היחידה שחשב שלמיזם יש סיכוי אמיתי להרויח לפי נתונים ועובדות.
כי הכללים האלו שייכים לגויים
הכללים האלה חשובים בעיקר ליהודים...
מה זה השטויות האלה... -
מעשה שהיה באחד (אולי יותר) מהעיירות, שהגיעו סוחרים יהודים (עם אידישע קאפ) והביאו איתם מטבעות זהב שציפו אותם בנחושת,
והראו לכל בני העיירה איך שהם שמים בתוך קערת מים רותחים איזשהו אבקה, מערבבים חזק, ויוצא מטבע זהב.
כמובן שכולם התפלאו מאוד מעוצמת האבקה הסודית שהמציאו אותם סוחרים עם האידישע קאפ שלהם, וכולם רצו לשתף איתם פעולה, כך כולם רבו לקבל קצת מהאבקה המיוחדת וכל אחד העלה במחיר,
כמובן שהסוחרים נעלמו ו...(מקוה שאני לא
משכתב את ההיסטוריה...)
אתם לא מתווכחים עם מה שכתבתי.
לא חושב שיש צורך.
-
הרב @משהמשה
תבין אין בריה כזאת לסמוך על האידישע קאפ@משהמשה כתב במישהו יכול לתת פרטים על סערת מכרות הזהב באתיופיה?:
הם סמכו על האידישע קאפ המיוחד מאוד של
אין אף אחד שהרויח פעם מלסמוך על אידישע קאפ מיוחד וכו' ומי שתמך האופציה היחידה שחשב שלמיזם יש סיכוי אמיתי להרויח לפי נתונים ועובדות.
כי הכללים האלו שייכים לגויים
הכללים האלה חשובים בעיקר ליהודים...
מה זה השטויות האלה...@רק-יגיעה-בתורה אתה שוב לא מתווכח עם מה שכתבתי
אתה מוסיף בשמי דברים שלא כתבתי. -
@רק-יגיעה-בתורה אתה שוב לא מתווכח עם מה שכתבתי
אתה מוסיף בשמי דברים שלא כתבתי.@משהמשה
בהחלט ראוי שתבהיר -
@משהמשה
בהחלט ראוי שתבהיר@רק-יגיעה-בתורה
אני יגמור את הסיכום של הסוגיא
ואשיב במהלך הלילה. בלנ -
בביאור פלוגתת הדיינים
בגדר הלכה ואין מורין כן
הגישה הראשונה:
הגישה השניה:
מחלוקת הדיינים:
@משהמשה
אשמח שכבודו יראה לי איך הוא קורה את המכתב. -
חבל שלא מבינים את רבינו @משהמשה שיחי' ותוקפים אותו כל הזמן.
הוא לא ממליץ בשום מקום על השקעה בסיכון גבוה, במובן המילולי של זה, הוא רק מדבר על השקעות לא סולידיות ולא סטנדרטיות שדורשות, הרבה עורמה עם הרבה זהירות.
החוט השני העובר בכל הפוסטים של @משהמשה בכל הנושאים, זה שהוא לאו דוקא מציע דרך שמתאימה לרבים, אלא דרך שבהרבה מהמקרים מתאימה רק ליחידים [עם חושים מסחריים, קומבינטורים, ויחד עם זה שקולים מאד], ואמנם כמו שהוא אומר, היו כאלו שחשבו שהם חכמים ונפלו, אבל העובדה הזו לא יכולה לשלול את זה כדרך ליחידים.
קחו לדוגמא, אנשים שבאו עם רעיון לעסק, מפעל, וכו' ושמים שם חלק נכבד מהונם, ברור שכדרך סלולה לרבים זה הזוי, אבל בסופו של דבר מתוך אותם יחידים היו רבים שהפכו לבעלי הון.
אז @משהמשה מודע לזה שלא דרך לרבים והוא לא היה מפרסם את ההמלצות שלו בטור בעיתון, הוא כותב בפורום הזה שכל אחד יודע שאסור לקחת שום עצה מאף אחד בתור יעוץ מקצועי, ובנוסף כל פוסט שלו עובר בקורת ותגובות נגד, למה לא לתת לו את הלגיטימיות להעלות את הדיעה שלו ואת הדרך שלו, ואפשר להגיב בצורה מכובדת ולהסתייג שצריך זהירות רבה.
כש@משהמשה מדבר על ההשקעה באתיופיה זה שקוף שהוא לא מתכוין ברצינות, משום שברור שאין לו שום נתונים על מהות ההשקעה, והוא לא היה חולם להציע לאף אחד להשקיע על סמך פרשנות מסוימת של מכתב עמום של הרב הייזלר.
הוא בסה"כ מתכוין לבטא את דעתו שיש יחידים שמתאים להם ללכת על השקעות לא סולידיות ולא סטנדרטיות, עם הרבה זהירות ותבונה, ובהרבה מהמקרים זה כולל גם לסמוך על אנשים שיש לך בהם אמון גבוה. והוא מבקש לא לשלול דרך זו לחלוטין.
והוא צודק.
וזה לא סותר לזה, שכשמתפוצץ סיפור כזה, ששוב ושוב אנשים חשבו שהם חכמים ונפלו, אז זה זמן להזהיר את כולם לא ליפול לשטויות ולא לסמוך על אף אחד.
ועדיין יש אנשים שהם באמת חכמים, תעשו משהו. -
הוא לא ממליץ בשום מקום על השקעה בסיכון גבוה, במובן המילולי של זה, הוא רק מדבר על השקעות לא סולידיות ולא סטנדרטיות שדורשות, הרבה עורמה עם הרבה זהירות.
החוט השני העובר בכל הפוסטים של @משהמשה בכל הנושאים, זה שהוא לאו דוקא מציע דרך שמתאימה לרבים, אלא דרך שבהרבה מהמקרים מתאימה רק ליחידים [עם חושים מסחריים, קומבינטורים, ויחד עם זה שקולים מאד], ואמנם כמו שהוא אומר, היו כאלו שחשבו שהם חכמים ונפלו, אבל העובדה הזו לא יכולה לשלול את זה כדרך ליחידים.
קחו לדוגמא, אנשים שבאו עם רעיון לעסק, מפעל, וכו' ושמים שם חלק נכבד מהונם, ברור שכדרך סלולה לרבים זה הזוי, אבל בסופו של דבר מתוך אותם יחידים היו רבים שהפכו לבעלי הון.
אז @משהמשה מודע לזה שלא דרך לרבים והוא לא היה מפרסם את ההמלצות שלו בטור בעיתון, הוא כותב בפורום הזה שכל אחד יודע שאסור לקחת שום עצה מאף אחד בתור יעוץ מקצועי, ובנוסף כל פוסט שלו עובר בקורת ותגובות נגד, למה לא לתת לו את הלגיטימיות להעלות את הדיעה שלו ואת הדרך שלו, ואפשר להגיב בצורה מכובדת ולהסתייג שצריך זהירות רבה.
כש@משהמשה מדבר על ההשקעה באתיופיה זה שקוף שהוא לא מתכוין ברצינות, משום שברור שאין לו שום נתונים על מהות ההשקעה, והוא לא היה חולם להציע לאף אחד להשקיע על סמך פרשנות מסוימת של מכתב עמום של הרב הייזלר.
הוא בסה"כ מתכוין לבטא את דעתו שיש יחידים שמתאים להם ללכת על השקעות לא סולידיות ולא סטנדרטיות, עם הרבה זהירות ותבונה, ובהרבה מהמקרים זה כולל גם לסמוך על אנשים שיש לך בהם אמון גבוה. והוא מבקש לא לשלול דרך זו לחלוטין.
והוא צודק.
וזה לא סותר לזה, שכשמתפוצץ סיפור כזה, ששוב ושוב אנשים חשבו שהם חכמים ונפלו, אז זה זמן להזהיר את כולם לא ליפול לשטויות ולא לסמוך על אף אחד.
ועדיין יש אנשים שהם באמת חכמים, תעשו משהו.@המבקר כתב במישהו יכול לתת פרטים על סערת מכרות הזהב באתיופיה?:
ה כולל גם לסמוך על אנשים שיש לך בהם אמון גבוה
@המבקר כתב במישהו יכול לתת פרטים על סערת מכרות הזהב באתיופיה?:
ולא לסמוך על אף אחד.
אתה יכול ליישב את הסתירה בדבריך.
-
והוא צודק.
ועדיין יש אנשים שהם באמת חכמים, תעשו משהו. -
כהמשך לאידישע קאפ על דרך משנכנס אדר...
-
והוא צודק.
ועדיין יש אנשים שהם באמת חכמים, תעשו משהו.בגלל היופי והברירות של דברי המבקר, אני רוצה לשאול את שתיכם שאלה הלכה למעשה,
מגיע לך חבר שיש לו אידש'ע קאפ כדבריכם מוצלח וקומינטור, ועשה כמה עסקאות מוצלחות בחייו, ומספר לכם שיש לו עכשיו רעיון גדול להקמת עסק עם סיכויי הצלחה גדולים נכון שיש שם סיכונים אך אם נצליח נעשה מיליונים, אין לך כסף לתת לו אך מה הבעיה אתה יכול לקחת משכנתא על הדירה האם לעשות זאת או לא מה דעתכם?