למה דווקא מי שלא יודע חושב שהוא יודע הכי טוב - אפקט דאנינג־קרוגר וההחלטות הכלכליות שלנו
-
@מרים-הורביץ-נכסים בגדול... אנשים חכמים יותר בין אם זה מבני/גנטי בין אם הם רכשו ידע רב, חכמים יותר. לכן, בהפוך על הפוך, הם מצליחים "להסביר" לעצמם מה נכון לעשות לפפי נטיית ליבם ולפי האינטרסים שלהם.
למשל, יועץ משכנתאות שיש לו אינטרס מסוים לשכנע "לדחוף" מסלול מל"צ, כיון שיש לו הרבה מידע הוא משתמש במידע הזה "להסביר" למה זה נכון וזה כדאי, אפילו שיש סיכוי יותר גדול שמי שיקח פריים מינוס ירוויח יותר כי בחצי שנה הקרובה כנראה ירד בלפחות חצי אחוז. ועדיין.... היועץ יסביר באותות ובמופתים (כי רק לו המידע הזה) שעדיף מל"צ.
זו רק דוגמה. יכול להיות שספציפית היא לא מדוייקת. אבל זה העיקרון.
את כל המחקר הזה אפשר לסכם ב"ישיבעבוחער אויבער חוכם" מי שלמד בישיבות והתבגר מבין@מרים-הורביץ-נכסים בגדול... אנשים חכמים יותר בין אם זה מבני/גנטי בין אם הם רכשו ידע רב, חכמים יותר. לכן, בהפוך על הפוך, הם מצליחים "להסביר" לעצמם מה נכון לעשות לפפי נטיית ליבם ולפי האינטרסים שלהם.
למשל, יועץ משכנתאות שיש לו אינטרס מסוים לשכנע "לדחוף" מסלול מל"צ, כיון שיש לו הרבה מידע הוא משתמש במידע הזה "להסביר" למה זה נכון וזה כדאי, אפילו שיש סיכוי יותר גדול שמי שיקח פריים מינוס ירוויח יותר כי בחצי שנה הקרובה כנראה ירד בלפחות חצי אחוז. ועדיין.... היועץ יסביר באותות ובמופתים (כי רק לו המידע הזה) שעדיף מל"צ.
זו רק דוגמה. יכול להיות שספציפית היא לא מדוייקת. אבל זה העיקרון.
את כל המחקר הזה אפשר לסכם ב"ישיבעבוחער אויבער חוכם" מי שלמד בישיבות והתבגר מביןהטענה הזו נכונה אולי לגבי אינטליגנציה כללית אבל כאן אנו עוסקים בדיוק בההפך מזה
שאדם שיש לו אינטליגנציה כללית גבוהה וחושב שהוא חכם ויודע שיבין
שבסוף אין תחליף להכרה של תחום ספציפי
ואם אתה לא מכיר את התחום אתה עלול לחשוב שאתה יודע הכל.
לא רואה את הסתירה בין שני המחקרים -
-
לקח לי כמה שנים לגלות שיש בתחום המשכנתאות כל כך הרבה דברים שבכלל לא היו בתודעה שלי, דברים שהייתי צריך לבדוק ולא ידעתי שהם קיימים.
לו הייתי מתייעץ, הייתי משלם כמה אלפי שקלים אבל מחזיר אותם בגדול בטווח הארוך.אתה יכול לפרט יותר?
תודהמורכב לי לפרט
אני לא רוצה לקחת את הדיון למקום של התעסקות בפרטי משכנתאות
אפילו בתחום מיצוי זכויות לא הבאתי דוגמואת פרטניות
באתי להעביר רעיון, להעביר מסר
וזו הנקודה החשובהזה כן חשוב לדיון (אולי באשכול של משכנתאות) שוק מיצוי זכויות אכן שוק מאוד אפור לעומת שוק המשכנתאות וזה מאוד מסקרן להבין שלמרות שבררת והתייעצת.
גם חושב לקחת משכנתא ללא יועץ, בין היתר כי יש גם שרלטנים כמו לדוגמה ששמים במשכנתא מ"צ בשביל להוזיל את ההחזר החודשי בהתחלה ואח"כ משלמים על זה בריבית דריביתלקח לי כמה שנים לגלות שיש בתחום המשכנתאות כל כך הרבה דברים שבכלל לא היו בתודעה שלי, דברים שהייתי צריך לבדוק ולא ידעתי שהם קיימים.
לו הייתי מתייעץ, הייתי משלם כמה אלפי שקלים אבל מחזיר אותם בגדול בטווח הארוך.אתה יכול לפרט יותר?
תודהמורכב לי לפרט
וזו הנקודה החשובהזה כן חשוב לדיון (אולי באשכול של משכנתאות) שוק מיצוי זכויות אכן שוק מאוד אפור לעומת שוק המשכנתאות וזה מאוד מסקרן להבין שלמרות שבררת והתייעצת.
גם חושב לקחת משכנתא ללא יועץ, בין היתר כי יש גם שרלטנים כמו לדוגמה ששמים במשכנתא מ"צ בשביל להוזיל את ההחזר החודשי בהתחלה ואח"כ משלמים על זה בריבית דריביתלבחור יועץ זה אכן משימה מורכבת
אם זה אני מסכים לגמרילגבי התהליך אני למדתי את החומר הבסיסי אבל היו כל מיני נקודות שאפילו לא חשבתי לבדוק
ואדם עם ניסיון הרבה פעמים ראה אותם בעבר
עוד נקודה זה חוסר הידע במבצעים ובהנחות שאפשר להשיג בלכ מיני הזדמנויות כרגע בגלל לחץ של בנק מסוים וכו' אבל לא את זה התכוונתי. -
לקח לי כמה שנים לגלות שיש בתחום המשכנתאות כל כך הרבה דברים שבכלל לא היו בתודעה שלי, דברים שהייתי צריך לבדוק ולא ידעתי שהם קיימים.
תודהמורכב לי לפרט
גם חושב לקחת משכנתא ללא יועץ, בין היתר כי יש גם שרלטנים כמו לדוגמה ששמים במשכנתא מ"צ בשביל להוזיל את ההחזר החודשי בהתחלה ואח"כ משלמים על זה בריבית דריביתלבחור יועץ זה אכן משימה מורכבת
אם זה אני מסכים לגמרילגבי התהליך אני למדתי את החומר הבסיסי אבל היו כל מיני נקודות שאפילו לא חשבתי לבדוק
ואדם עם ניסיון הרבה פעמים ראה אותם בעבר
עוד נקודה זה חוסר הידע במבצעים ובהנחות שאפשר להשיג בלכ מיני הזדמנויות כרגע בגלל לחץ של בנק מסוים וכו' אבל לא את זה התכוונתי.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
הרשמה התחברות