אשכול למשקיעים המתחילים – שאלות ותשובות בגובה העיניים
-
@סומכוס זה יותר מזה
צריך לפרק את המושג 'לקנות מניה' איך אנחנו דנים את זה בחו"מ.
הרי אין כאן חפץ גשמי לקנות אותו, א"א להיות 'בעלים' על מושג מופשט, העובדה שבלשון העם קוראים לזה לקנות זה לא מספיק להחשיב את זה כ'מקח', ניקח כמשל קניית אגח שכל אחד מבין שזה הלואה למרות שקוראים לזה קנייה.
זה מוכרח להיות או קניית חלקיק בחברה, או הלואה לבעלי החברה.@המבקר
@סומכוס
אולי צריך להסביר את הבסיס איך עובד שוק ההון.
בקצרה ממש,
חברה שרוצה לגייס כספים בשביל לגדול, מנפיקה מניות בבורסה,
כלומר היא בעצם מוכרת את עצמה לשותפים,
כל מי שקונה מניה הוא שותף בחברה מבחינה משפטית וחוקית.
עכשיו המניות הללו נסחרות בבורסה,
אדם שקנה מניה מהחברה יכול למכור אותה לאדם אחר.
כלומר הוא מוכר לו את השותפות שיש לו בחברה.
החברה היא דבר גשמי.
ודרך אגב, מניה יכולה לעלות כמה שקלים.
פעולת הקנייה והסכמה על מחיר נעשית דרך מערכת המסחר.
אפשר לראות באיזה מחיר אנשים מציעים למכור את המניה ובאיזה מחיר אנשים מציעים לקנות את המניה.
כשיש התאמה בין המוכר לקונה על המחיר אפשר לבצע את הקנייה.
אני מקווה שעכשיו יותר קל להבין למה זה לא הלוואה. -
@המבקר
@סומכוס
בקצרה ממש,
החברה היא דבר גשמי.
אפשר לראות באיזה מחיר אנשים מציעים למכור את המניה ובאיזה מחיר אנשים מציעים לקנות את המניה.
אני מקווה שעכשיו יותר קל להבין למה זה לא הלוואה.@צמיחה יש מגדולי הפוסקים שדנו שהחזקת מניה אינה נחשבת כבעלות
עי' אג"מ אהע"ז א ח קובץ תשובות ג קכד ומנח"י ח"ג א ח"ז כו - שפסקו שאין נחשב כבעלות
וע"ע בספר תקנת הריבית להגר"י לנדו שהאריך בזה, ואין לי זמן כרגע לראות הכרעתו בדיוק, אבל כמדומני שעולה שם שהצידוד של רוב הפוסקים שבכל אופן זה נחשב כבעלות -
@צמיחה יש מגדולי הפוסקים שדנו שהחזקת מניה אינה נחשבת כבעלות
עי' אג"מ אהע"ז א ח קובץ תשובות ג קכד ומנח"י ח"ג א ח"ז כו - שפסקו שאין נחשב כבעלות
וע"ע בספר תקנת הריבית להגר"י לנדו שהאריך בזה, ואין לי זמן כרגע לראות הכרעתו בדיוק, אבל כמדומני שעולה שם שהצידוד של רוב הפוסקים שבכל אופן זה נחשב כבעלות@המבקר
אני לא יודע בדיוק את המקורות המדוברים אבל באופן כללי עיקר הנידונים בין הפוסקים הם לעניין בעיות של חילולי שבת בחברה או איסורים אחרים שנעשים ע"י החברה. ולא לעצם העניין הנ"ל -
@המבקר
@סומכוס
בקצרה ממש,
החברה היא דבר גשמי.
אני מקווה שעכשיו יותר קל להבין למה זה לא הלוואה. -
@צמיחה כתב באשכול למשקיעים המתחילים – שאלות ותשובות בגובה העיניים:
תודה על ההסבר!
אלא שלדבריך, לפעמים צריך להמתין קצת בכדי למכור את המניות,
האם אכן זו המציאות בשטח? -
@המבקר
אני לא יודע בדיוק את המקורות המדוברים אבל באופן כללי עיקר הנידונים בין הפוסקים הם לעניין בעיות של חילולי שבת בחברה או איסורים אחרים שנעשים ע"י החברה. ולא לעצם העניין הנ"ל@כותב-רק-מה-שיודע
הנידון של חילולי שבת ושאר איסורים מתחיל רק אחרי שנחליט שאתה הבעלים בחברה,
וזה גופא הנידון בין הפוסקים האם זה נחשב בעלות. -
@צמיחה יש מגדולי הפוסקים שדנו שהחזקת מניה אינה נחשבת כבעלות
וע"ע בספר תקנת הריבית להגר"י לנדו שהאריך בזה, ואין לי זמן כרגע לראות הכרעתו בדיוק, אבל כמדומני שעולה שם שהצידוד של רוב הפוסקים שבכל אופן זה נחשב כבעלות@המבקר
כנראה התכוונת לתייג את @כותב-רק-מה-שיודע
עכ"פ אני לא יודע להגיד מה זה נקרא רוב הפוסקים,
יש הרבה פוסקים גדולים שהתירו,
ויש פוסקים שאסרו.
גם דעת הגרי"ש אלישיב הייתה להתיר.בכל אופן עצם הדיון כמעט מיותר,
כיון שאין עניין לקנות מניות בודדות, אלא בעיקר קרנות עוקבות מדדים,
ואם זה סינטטי אז בד"כ אין שם החזקת מניות. -
@כותב-רק-מה-שיודע
הנידון של חילולי שבת ושאר איסורים מתחיל רק אחרי שנחליט שאתה הבעלים בחברה,
וזה גופא הנידון בין הפוסקים האם זה נחשב בעלות.@צמיחה
אני יחזור על מה שכתבתי גם למעלה וביתר ביאור.
כמדומני שזה מוסכם בפוסקים שקניית מניה נקראת קניה ולא הלוואה וכמו שהסברת למעלה מבחינה טכנית.
וכל הנידון בפוסקים הוא רק האם קניית מניות בודדות, (נראה לי עד 5% מהחברה) -שמבחינה חוקית וניהולית אין שום יכולת להתערב בהחלטות וניהול החברה. בחברה שמחללת שבת וכדו' היא אסורה מחמת שנחשב שחברה שלי מחללת שבת או שבעלות כזו שאין לה משמעות מעשית אינה אוסרת את קנייתם. -
@סומכוס
כןהאם גם במחקה מדד זה ככה או ששם מצב שונה
@סומכוס
כשקונים מחקה מדד, קונים קרן מחקה מדד,
וזה מתחלק בין קרן נאמנות לקרן סל,
וגם קרן נאמנות מתחלקת בין קרן פתוחה שאין הגבלה למספר היחידות בקרן, לבין קרן נאמנות סגורה שאז יש הגבלה למספר היחידות בקרן.
יש אופנים שהקנייה היא מהחברה שמנפיקה את יחידות הקרן, ויש אופנים שהקנייה היא מאדם אחר, בדיוק כמו שמניה נסחרת. -
@צמיחה
תודה על התשובה המפורטת.
לצורך הבנת דבריך לאשורם, אשמח לדעת את הדברים הבאים:
א. מה זה קרן נאמנות?
ב. האם יש הבדל נוסף בין קרן פתוחה לסגורה, מלבד זה שציינת?
ג. איך יתכן שהחברה המנפיקה עדיין מוכרת מניות, הרי יש כמות מוגבלת של מניות, שהרי אם לא כן המחיר לא היה עולה לעולם? אא"כ היא קונה עוד מניות בעצמה
ד. איך זה נקבע אם אני קונה מאדם פרטי או מהחברה המנפיקה?
ה. האם החברה בעצמה קונה גם מאנשים אחרים שמוכרים בחזרה את המניה שלהם? -
@צמיחה
תודה על התשובה המפורטת.
א. מה זה קרן נאמנות?
ב. האם יש הבדל נוסף בין קרן פתוחה לסגורה, מלבד זה שציינת?
ג. איך יתכן שהחברה המנפיקה עדיין מוכרת מניות, הרי יש כמות מוגבלת של מניות, שהרי אם לא כן המחיר לא היה עולה לעולם? אא"כ היא קונה עוד מניות בעצמה
ה. האם החברה בעצמה קונה גם מאנשים אחרים שמוכרים בחזרה את המניה שלהם?@סומכוס כתב באשכול למשקיעים המתחילים – שאלות ותשובות בגובה העיניים:
אתה רוצה את כל התורה על רגל אחת,
אתה יכול להירשם לקורס שוק ההון שמופיע בחתימה שלי.
אמנם כעת הקורס כבר התחיל,
אבל תוכל להירשם למחזור הבא.א. מה זה קרן נאמנות?
קרן נאמנות היא מוצר פיננסי המאפשר למשקיעים להתאגד להשקעה משותפת בניירות ערך.
הקרן היא למעשה תיק השקעות משותף, המנוהל על-ידי מנהל השקעות מקצועי בחברה לניהול קרנות נאמנות עבור כל המשקיעים שרכשו יחידות השתתפות בקרן.מנהל הקרן משקיע את כספי הקרן בניירות ערך שונים, כגון מניות בארץ ובחו"ל, אגרות חוב של ממשלות וחברות בארץ ובחו"ל, מק"מים וכדומה.
בהתאם למדיניות ההשקעה של הקרן, המפורסמת בתשקיף באתר הבורסה.נכסי קרן הנאמנות מוחזקים על ידי נאמן הקרן עבור בעלי יחידות ההשתתפות, בהתאם להסכם הנאמנות הנחתם בין מנהל הקרן לבין הנאמן.
בין יתר תפקידיו, נאמן הקרן מפקח על ביצוע מדיניות ההשקעה של הקרן ומילוי הוראת הסכם הנאמנות על ידי מנהל הקרן (ההסכם מתפרסם אף הוא באתר הבורסה).ב. האם יש הבדל נוסף בין קרן פתוחה לסגורה, מלבד זה שציינת?
קרן נאמנות פתוחה יכולה להגדיל את מספר יחידות ההשתתפות בה ולצרף משקיעים נוספים בהתאם לביקוש,(במקרים חריגים יש הגבלה על מספר היחידות המקסימלי),
וניתנת לפדיון בכל עת.
יחידות ההשתתפות שלה אינן נסחרות בבורסה אלא נרכשות דרך מפיצים שהם חברי בורסה, כמו הבנקים.הפעילות בקרן פתוחה מתנהלת כולה בשוק הראשוני.רוב הקרנות בישראל הן קרנות פתוחות.
קרן סגורה מנפיקה לציבור מספר מוגבל של יחידות. כאשר מכסת היחידות מתמלאה, היא אינה רשאית להנפיק יחידות חדשות, למעט חלוקת הטבה.
היחידות נסחרות בבורסה.ג. איך יתכן שהחברה המנפיקה עדיין מוכרת מניות, הרי יש כמות מוגבלת של מניות, שהרי אם לא כן המחיר לא היה עולה לעולם? אא"כ היא קונה עוד מניות בעצמה
כפי שנתבאר היא לא מוכרת מניות, אלא יחידות השתתפות בקרן.
נתבאר, תלוי האם זה סחיר במשך היום או לא, והאם זה קרן פתוחה או סגורה.
ה. האם החברה בעצמה קונה גם מאנשים אחרים שמוכרים בחזרה את המניה שלהם?
כן. תלוי באיזה קרן מדובר, כנ"ל.
יש דבר נוסף שנקרא עושה שוק שהתפקיד שלהם לדאוג כל הזמן שיהיה פקודות קניה ומכירה, זה עוד נושא בפני עצמו.
-
@סומכוס כתב באשכול למשקיעים המתחילים – שאלות ותשובות בגובה העיניים:
אמנם כעת הקורס כבר התחיל,
אבל תוכל להירשם למחזור הבא.א. מה זה קרן נאמנות?
קרן נאמנות היא מוצר פיננסי המאפשר למשקיעים להתאגד להשקעה משותפת בניירות ערך.
הקרן היא למעשה תיק השקעות משותף, המנוהל על-ידי מנהל השקעות מקצועי בחברה לניהול קרנות נאמנות עבור כל המשקיעים שרכשו יחידות השתתפות בקרן.מנהל הקרן משקיע את כספי הקרן בניירות ערך שונים, כגון מניות בארץ ובחו"ל, אגרות חוב של ממשלות וחברות בארץ ובחו"ל, מק"מים וכדומה.
בהתאם למדיניות ההשקעה של הקרן, המפורסמת בתשקיף באתר הבורסה.נכסי קרן הנאמנות מוחזקים על ידי נאמן הקרן עבור בעלי יחידות ההשתתפות, בהתאם להסכם הנאמנות הנחתם בין מנהל הקרן לבין הנאמן.
בין יתר תפקידיו, נאמן הקרן מפקח על ביצוע מדיניות ההשקעה של הקרן ומילוי הוראת הסכם הנאמנות על ידי מנהל הקרן (ההסכם מתפרסם אף הוא באתר הבורסה).ב. האם יש הבדל נוסף בין קרן פתוחה לסגורה, מלבד זה שציינת?
קרן נאמנות פתוחה יכולה להגדיל את מספר יחידות ההשתתפות בה ולצרף משקיעים נוספים בהתאם לביקוש,(במקרים חריגים יש הגבלה על מספר היחידות המקסימלי),
וניתנת לפדיון בכל עת.
יחידות ההשתתפות שלה אינן נסחרות בבורסה אלא נרכשות דרך מפיצים שהם חברי בורסה, כמו הבנקים.הפעילות בקרן פתוחה מתנהלת כולה בשוק הראשוני.רוב הקרנות בישראל הן קרנות פתוחות.
קרן סגורה מנפיקה לציבור מספר מוגבל של יחידות. כאשר מכסת היחידות מתמלאה, היא אינה רשאית להנפיק יחידות חדשות, למעט חלוקת הטבה.
היחידות נסחרות בבורסה.ג. איך יתכן שהחברה המנפיקה עדיין מוכרת מניות, הרי יש כמות מוגבלת של מניות, שהרי אם לא כן המחיר לא היה עולה לעולם? אא"כ היא קונה עוד מניות בעצמה
כפי שנתבאר היא לא מוכרת מניות, אלא יחידות השתתפות בקרן.
נתבאר, תלוי האם זה סחיר במשך היום או לא, והאם זה קרן פתוחה או סגורה.
ה. האם החברה בעצמה קונה גם מאנשים אחרים שמוכרים בחזרה את המניה שלהם?
כן. תלוי באיזה קרן מדובר, כנ"ל.
יש דבר נוסף שנקרא עושה שוק שהתפקיד שלהם לדאוג כל הזמן שיהיה פקודות קניה ומכירה, זה עוד נושא בפני עצמו.
פתח כהלל וסיים כשמאי...
אני מעריך את ההשקעה שלך בהסבר המפורט והמורחב. תודתי@צמיחה כתב באשכול למשקיעים המתחילים – שאלות ותשובות בגובה העיניים:
נראה שהחלטת בהמשך דבריך לגרום לי לא להזדקק לכך
מק"מים
מה זאת?
הפעילות בקרן פתוחה מתנהלת כולה בשוק הראשוני.
מה זה שוק ראשוני?
נ.ב. אולי תפתחו פה (אתה או אחד המומחים האחרים) אשכול בהסבר מושגים בשוק ההון ובמשכנתאות ובכל עולם הכלכלה, עם שאלות ושתשובות או בלי, להערכתי יהיה לזה הכי הרבה צפיות
-
פתח כהלל וסיים כשמאי...
אני מעריך את ההשקעה שלך בהסבר המפורט והמורחב. תודתי@צמיחה כתב באשכול למשקיעים המתחילים – שאלות ותשובות בגובה העיניים:
נראה שהחלטת בהמשך דבריך לגרום לי לא להזדקק לכך
מק"מים
מה זאת?
הפעילות בקרן פתוחה מתנהלת כולה בשוק הראשוני.
מה זה שוק ראשוני?
נ.ב. אולי תפתחו פה (אתה או אחד המומחים האחרים) אשכול בהסבר מושגים בשוק ההון ובמשכנתאות ובכל עולם הכלכלה, עם שאלות ושתשובות או בלי, להערכתי יהיה לזה הכי הרבה צפיות
@סומכוס
אתה צודק שתוך כדי הדברים משתרבבים מושגים שפחות מוכרים.מק"מ - הוא מלוה קצר מועד, ובמילים פשוטות הלוואה בריבית לזמן קצר.
שוק ראשוני - זה אלו שקונים בפעם הראשונה את הניירות ערך עד שנגמרים כל הניי"ע,
ומכאן ואילך המסחר הוא בין אלו שכבר קנו את הניי"ע לאנשים אחרים שרוצים לקנות מהם.זה באמת רעיון לפתוח אשכול שמסביר את כל המושגים.
לי יותר קל לענות לתשובות. -
@סומכוס
אתה צודק שתוך כדי הדברים משתרבבים מושגים שפחות מוכרים.מק"מ - הוא מלוה קצר מועד, ובמילים פשוטות הלוואה בריבית לזמן קצר.
שוק ראשוני - זה אלו שקונים בפעם הראשונה את הניירות ערך עד שנגמרים כל הניי"ע,
ומכאן ואילך המסחר הוא בין אלו שכבר קנו את הניי"ע לאנשים אחרים שרוצים לקנות מהם.זה באמת רעיון לפתוח אשכול שמסביר את כל המושגים.
לי יותר קל לענות לתשובות.@צמיחה כתב באשכול למשקיעים המתחילים – שאלות ותשובות בגובה העיניים:
מק"מ - הוא מלוה קצר מועד, ובמילים פשוטות הלוואה בריבית לזמן קצר.
זמן קצר = עד שנה כמדומני.
-
א אבי ר. התייחס לנושא זה
-
מ מונטיפיורי פיצל נושא זה